Valeriu Stoica despre lista comună PNL-PSD: Pericolul cel mai mare este pentru liberali

  • Era mult mai bine ca PNL şi PSD să candideze pe propriile liste la alegerile europarlamentare, declară la RFI fostul preşedinte liberal Valeriu Stoica.
  • El spune că varianta ca PNL să sprijine un eventual candidat comun de la PSD la alegerile prezidenţiale este ”un scenariu periculos”.
351 afișări
Imaginea articolului Valeriu Stoica despre lista comună PNL-PSD: Pericolul cel mai mare este pentru liberali

Valeriu Stoica despre lista comună PNL-PSD: Pericolul cel mai mare este pentru liberali

”În ce priveşte faptul că PNL şi PSD sunt pe aceeaşi listă, creează nişte semne de îndoială din mai multe puncte de vedere. Dincolo de avantajul tactic pe care-l urmăresc cele două partide, problema este dacă diminuarea identităţii politice a celor două partide nu o să fie un cost mai mare decât presupusul câştig pe care l-ar avea. Cred că era mult mai bine ca aşezând împreună cele două tipuri de alegeri, cele locale şi cele europarlamentare, fiecare partid să candideze totuşi pe propriile liste. Rămâne de văzut dacă această primă decizie de alianţă, că e o alianţă electorală, va fi după aceea urmată şi de alte forme de alianţe la următoarele alegeri, ceea ce ar crea un semn de întrebare şi mai mare cu privire la identitatea politică a celor două partide”, spune Valeriu Stoica.

Fostul preşedinte PNL aminteşte că ”se reproşează faptul că PSD şi PNL nu mai au diferenţe identitare”.

„Pericolul cel mai mare este pentru PNL, pentru că nu s-a pus problema ca PSD să se identifice cu PNL, ci invers. Din punct de vedere al electoratului propriu pentru fiecare partid, sunt mari semne de întrebare, dar aceste semne de întrebare sunt mult mai grave când e vorba de electoratul PNL. Rămâne de văzut dacă se va potrivi calculul de acasă cu cel din târg. Din punctul meu de vedere, era suficientă fixarea unei date comune pentru alegerile locale şi cele europarlamentare, fără a se recurge la soluţia listelor comune pentru alegerile europarlamentare”, adaugă el.

Valeriu Stoica spune că „atunci când urmăreşti nişte avantaje, trebuie să vezi şi care sunt dezavantajele. Dorinţa de a contracara ascensiunea populismului s-ar putea să fie însoţită şi de o diminuare a propriei baze electorale, cu consecinţa de bumerang că va fi încurajat tocmai populismul”.

El nu agreează varianta ca PNL să sprijine un candidat comun de la PSD la alegerile prezidenţiale.

„Este un scenariu periculos, tocmai din punctul de vedere al păstrării identităţii politice a celor două partide şi mai ales riscul cel mai mare este pentru PNL, pentru că această diluare a identităţii politice este evidentă mai ales în cazul PNL. Probabil se va pune în discuţie şi chestiunea candidatului la funcţia de primar al Bucureştiului. S-ar putea ca o decizie legată de o alianţă parţială la locale în anumite localităţi, cum este şi cazul Bucureştiului, să influenţeze după aceea şi o decizie privind strategia pentru alegerile parlamentare şi pentru cele prezidenţiale. Calculele politice sunt numeroase, pe masă sunt tot felul de ipoteze. La un moment dat, PNL decisese că merge prin forţe proprii la toate aceste alegeri. Constat că decizia a fost ajustată în funcţie de împrejurări, că aşa se spune întotdeauna când vrei să scuzi o decizie care poate să trezească îndoieli din partea electoratului propriu, o scuzi invocând conjuncturile, evoluţia împrejurărilor, adecvarea la realităţi şi aşa mai departe. Acum, o asemenea adecvare riscă să ducă la dispariţia suportului, substanţei adecvării. Vrei să adecvezi o decizie politică la împrejurări, dar riscul este să goleşti de conţinut identitatea pe care o ai”, încheie Stoica.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici