Vânătorul de nazişti Efraim Zuroff, despre AUR: O scoatere în afara legii ar putea ajuta. Ne confruntăm cu o epidemie de ură

O scoatere a AUR în afara legii ar putea ajuta, însă e la fel de important ca legislaţia ce combate antisemitismul şi negarea Holocaustului să fie aplicată corect şi eficient, declară dr. Efraim Zuroff, după ce AUR a afirmat recent că Holocaustul e ”o temă minoră” şi nu ar trebui studiat ca materie.

2995 afișări
Imaginea articolului Vânătorul de nazişti Efraim Zuroff, despre AUR: O scoatere în afara legii ar putea ajuta. Ne confruntăm cu o epidemie de ură

Vânătorul de nazişti Efraim Zuroff, despre AUR: O scoatere în afara legii ar putea ajuta. Ne confruntăm cu o epidemie de ură

O scoatere a partidului AUR în afara legii ar putea ajuta, însă e la fel de important ca legislaţia ce combate antisemitismul şi negarea Holocaustului să fie aplicată corect şi eficient, declară la RFI directorul Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, dr. Efraim Zuroff.

Reacţia sa vine după ce AUR a afirmat recent că Holocaustul este ”o temă minoră” şi nu ar trebui studiat ca materie în şcoli. Celebrul vânător de nazişti spune că discursul de negare a Holocaustului promovat de AUR este un lucru specific statelor est-europene ex-comuniste.

„Cred că este ceva foarte tipic elementelor naţionaliste, ultranaţionaliste, în statele est-europene, după perioada comunistă, care refuză să abordeze rolul important jucat de colaboratorii nazişti în ţările respective în al Doilea Război Mondial. Deci este ceva foarte specific. În unele state nu există asemenea mişcări, dar sentimentul general este acesta, ei vor să schimbe narativul Holocaustului, să minimalizeze sau să ascundă propriul rol şi de asemenea să îndrepte atenţia pe crimele comunismului, nu pe cele ale naziştilor şi colaboratorilor săi”, spune Efraim Zuroff.

Întrebat, în contextul în care nu este prima dată când AUR neagă sau minimalizează Holocaustul, ba chiar a făcut-o chiar de la tribuna Parlamentului, unde a elogiat diverse figuri istorice condamnate pentru crime de război, care crede că ar trebui să fie reacţia societăţii, Efraim Zuroff a răspuns: „în primul rând, speranţa ar fi ca acest partid să piardă sprijinul pulaţiei, ca să nu mai poată intra în Parlament, însă aceasta este o chestiune politică. Dar din nou spun, ăsta este un lucru pe care-l vedem peste tot în Europa de Est, eroii noilor democraţii în unele cazuri sunt oameni care au comis de fapt crime teribile în timpul Holocaustului, ceea ce teoretic îi face să nu fie eroi. Deci ceea ce vedem în România nu este o problemă strict românească, este una regională şi e foarte gravă, pentru că dacă eroii aceia sunt criminali în masă sau participanţi la crime de această natură, ce fel de societate e aceasta?”.

Întrebat mai departe dacă scoaterea AUR în afara legii ar fi o idee bună, Efraim Zuroff a răspuns că ar putea ajuta, dar structura legală pentru combaterea acestor fenomene „depinde foarte mult de un lucru, dacă poate sau nu să fie aplicată corect şi eficient. Altfel spus, multe ţări au legi împotriva antisemitismului, apropo URSS-ul avea una, vă vine să credeţi sau nu, era un regim foarte antisemit, dar bineînţeles că legea nu a fost aplicată niciodată în URSS, acolo chiar Guvernul era cel care promova antisemitismul. În democraţiile occidentale, iar România este membră a Uniunii Europene şi a NATO, este foarte important şi firesc ca asemenea legi să fie adoptate şi care să fie împotriva antisemitismului, împotriva negării Holocaustului şi ele trebuie implementate”.

La întrebarea „AUR primeşte tot mai mult sprijin din partea unor segmente de populaţie, care se opun vaccinării anti-Covid şi restricţiilor sanitare. Am văzut cu toţii imagini similare în mai multe ţări europene, protestatari care afişează bannere cu mesaje ce fac o legătură între vaccin şi regimul nazist. Ce vă spune asta?”, Efraim Zuroff a răspuns: „asta îmi spune că ne confruntăm nu doar cu o pandemie, ci şi cu o epidemie de ură şi de distorsionare a Holocaustului şi cu un antisemitism foarte grav. Aveţi sută la sută dreptate, vedem asta peste tot în lume, nu doar în Europa. Acesta este motivul pentru care guvernele, mai ales în democraţii, trebuie să adopte legislaţia necesară, pentru a se asigura că aceste lucruri devin ilegale şi că persoanele care comit asemenea fapte vor trebui să plătească, fie că vorbim de o amendă sau chiar de închisoare, dar asta este treaba Parlamentului României, nu eu sunt cel care poate să decidă.

În opinia lui Efraim Zuroff, Holocaustul trebuie studiat în şcoli „pentru că Holocaustul a fost cel mai teribil genocid din istoria omenirii, a fost o tragedie ce putea fi prevenită, dacă Occidentul l-ar fi oprit pe Hitler înainte ca el să lanseze soluţia finală. Este o pagină de istorie din care am putea învăţa cu toţii, dacă vrem să menţinem democraţia şi libertatea”.​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici