Vicepreşedintele Senatului: PNL a adoptat OUG cu 20 de minute înainte de expirarea stării de urgenţă. Este anti-constituţională

  • Vicepreşedintele Senatului acuză Guvernul că OUG prin care starea de alertă începe din 15 mai nu este constituţională
  • Robert Cazanciuc spune că PIG privind vidul legislativ a fost adoptată „la miezul nopţii, cu 20 de minute înainte de expirarea stării de urgenţă”
  • El afirmă că nu există date pe baza cărora preşedintele şi Guvernul au luat decizia de a nu prelungi starea de urgenţă
2455 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele Senatului: PNL a adoptat OUG cu 20 de minute înainte de expirarea stării de urgenţă. Este anti-constituţională

Vicepreşedintele Senatului: PNL a adoptat OUG cu 20 de minute înainte de expirarea stării de urgenţă. Este anti-constituţională

Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, spune că OUG privind vidul legislativ a fost adoptată „la miezul nopţii, cu 20 de minute înaintea expirării stării de urgenţă” şi nu este constituţională. El afirmă că cetăţenii aveau „dreptul să ştie din timp cum îşi organizează viaţa”.

„Deşi a avut la dispoziţie 3 săptămâni de la declaraţia Preşedintelui Iohannis prin care anunţa ridicarea stării de urgenţă, Guvernul PNL a fost incapabil să sesizeze din timp Parlamentul cu un act normativ pentru a face faţă stării de alertă. Aşa s-a ajuns la situaţia în care PNL să adopte o ordonanţă de urgenţă care prevede restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti prin măsuri administrative şi nu prin lege, la miezul noptii, cu 20 de minute înainte de expirarea stării de urgenţa”, a scris Robert Cazanciuc, vineri, pe Facebook.

El spune că Ordonanţa privind starea de alertă e „o copie aproximativă şi mult mai proastă a decretului stării de urgenţă”.

Social-democratul acuză că datele pe baza cărora Preşedintele şi Guvernul au decis că nu vor prelungi starea de urgenţă şi o vor înlocui cu starea de alertă nu se ştiu.

„Dovada este că lipsesc cu desăvârşire din fundamentarea ordonanţei de urgenţă emisă azi noapte. Guvernul PeNibiL putea fi salvat din situaţia jalnică şi anticonstitutională în care s-a plasat prin decizia Preşedintelul Iohannis de a prelungi, pur şi simplu, starea de urgenţă cu trei zile!”, completează el.

Cazanciuc transmite Guvernului Orban „că nu suntem într-o dictatură militară în care generalul grăieşte iar poporul acceptă orbeşte”.

Vicepreşedintele Senatului reiterează ideea că drepturile şi libertăţile fundamendale ale cetăţenilor sunt restrânse.

„Toate acestea înseamnă că ordonanţa de urgenţă nr. 68/2020 din 14 mai este anti-constituţională de vreme ce, conform Constituţiei restrângerea unor drepturi şi libertăţi se poate face numai prin vot in Parlament. Această ordonanţă, adoptată sfidător, lamentabil, în toiul nopţii, în ciuda faptului că românii aveau dreptul să ştie din timp cum îşi vor organiza viaţa în următoarea perioadă, reglementează, în special, cadrul organizatoric de gestionare a stării de alertă, dar nu prevede măsurile concrete ce trebuie luate la nivel local sau naţional”, motivează el.

Guvernul a emis, joi, o ordonanţă de urgenţă, prin care a modificat mai multe acte normative, astfel încât Legea privind starea de alertă să se aplice începând din 15 mai, imediat după încheierea stării de urgenţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici