VIDEO Florin Cîţu, noi declaraţii la Guvern. Ce spune premierul României despre buget, transportul studenţilor sau voucherele de vacanţă

  • Miercuri, după ora 16, Florin Cîţu a susţinut declaraţii la Guvernul României
  • Florin Cîţu, despre buget: Revenirea deficitului la 3% se va face în 2024
  • Premierul a explicat şi de ce anul acesta nu se dau vouchere de vacanţă
  • Vorbind despre o reducere de 50% la transportul feroviar pentru studenţi, Cîţu a declarat că nu vede „un capăt de ţară”
2513 afișări
Imaginea articolului VIDEO Florin Cîţu, noi declaraţii la Guvern. Ce spune premierul României despre buget, transportul studenţilor sau voucherele de vacanţă

Cîţu, despre buget: Revenirea deficitului la 3% se va face în 2024

Creşterea economică în 2021 este estimată la 4,3%, iar investiţiile vor creşte, potrivit proiectului de buget, lansat în dezbatere, până la 61 de miliarde de lei, a anunţat Florin Cîţu. Premierul a spus că revenirea deficitului la 3% se va realiza în 2024.

„Creşterea economică este estimată pentru 2021 la 4,3%, este estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, cu un PIB nominal intern brut de 1.116 miliarde lei. Acest PIB este cam la fel cu cel de anul trecut, cu 7% mai mare decât cel de anul trecut, şi similar cu cel din 2019, deci avem trei ani la rând în care PIB-ul nominal a fost aproape constant. În această perioadă cheltuielile au crescut foarte mult. (...)
Deficitul bugetar pe care îl estimăm este în jur de 7,14-7,16, vom vedea, că încă îl calculăm exact să vedem care va fi valoarea finală”, a declarat miercuri premierul Florin Cîţu.

Acesta a spus că revenirea deficitului la 3% se va face în baza unui program pe 4 ani, menit să stabilizeze finanţele publice. „Revenirea la 3% se face în 2024”, a precizat Cîţu.

Şeful Executivului a mai anunţat că în 2021 veniturile la buget vor creşte cu aproape 13% faţă de anul trecut, dar a atras atenţia că aici sunt incluse o parte din veniturile amânate anul trecut prin măsuri fiscale şi care vor fi încasate în acest an.

Şi în ceea ce priveşte investiţiile premierul a anunţat o creştere faţă de 2020.

„Anul trecut au fost cu 10 miliarde mai mari decât în 2019, 53,2 miliarde. Şi un alt principiu pe care l-am respectat anul trecut: am vrut ca jumatate să fie făcute pe fonduri europene, jumătate de la buget. Au fost 46% făcute din fonduri europene. Continuăm în aceeaşi direcţie şi în 2021, investiţiile vor creşte la aproape 61 de miliarde de lei faţă de de anul trecut şi vom avea un procent mai mare de 50%, aproape 60% din fonduri europene şi 40% de la buget”, a mai spus Florin Cîţu.

Premierul explică de ce anul acesta nu se dau vouchere de vacanţă

Voucherele emise în 2019 şi în 2020 nu au fost folosite, spune premierul Florin Cîţu, şi s-a decis prelungirea lor, explicând motivul pentru care bugetarii nu mai primesc anul acesta tichete de vacanţă.

După şedinţa de Guvern, premierul Florin Cîţu a explicat de ce nu se emit anul acesta vouchere de vacanţă.

„În România astăzi au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite, pentru că ştiţi foarte bine, pe de o parte industria ne spune că anul trecut a fost criză, deci nu puteau fi folosite vouchere de vacanţă, pe de altă parte (...) am dat voie să fie folosite anul acesta. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget”, a explicat Cîţu.

Fostul ministru al Turismului din guvernarea PSD, Bogdan Trif, l-a criticat pe premierul Florin Cîţu, pe tema neacordării voucherelor de vacanţă. Acesta a mai spus şi că, din discuţiile cu funcţionari din Guvern, a aflat că pregăteşte şi majorarea cotei de TVA pentru turism.

Cîţu, despre o reducere de 50% la transportul feroviar pentru studenţi

Premierul Florin Cîţu anunţă reducere de 50% la transportul feroviar pentru studenţi şi spune că nu vede aici „un capăt de ţară”, în contextul în care aproape nicio ţară nu oferă gratuitate. 

„Un alt subiect care a fost dezbătut şi este în Ordonanţa de Urgenţă: este vorba despre acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul studenţilor. Se modifică şi se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de ţară”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Acesta a adăugat că s-a uitat şi la ce se întâmplă în restul Europei şi a oferit câteva exemple ale unor „ţări dezvoltate”.

Astfel, Austria oferă studenţilor o reducere de 60%, iar dacă aceştia călătoresc în grup, adulţii şi însoţitori călătoresc gratuit.

„În Belgia studenţii au până în 50% reducere putând să aleagă într-o gamă largă de oferte, în Bulgaria studenţii până în 26 de ani au 50% reducere, în Cehia elevii şi studenţii între 18 şi 26 de ani au reducere de 75%, în Croaţia studenţii au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia studenţii au 30%, în Finlanda 30%, studenţii şi elevii au reducere în Franţa de 50% reducere în transportul feroviar. În Grecia nu există reduceri generale, în Irlanda reducerile variază între 40 şi 50 %, în Italia tinerii până în 30 de ani, deci nu doar studenţii, beneficiază de o reducere între 30 şi 50%. În Luxemburg au transport gratuit, în Polonia 51% reducere, Portugalia 25%”, a afirmat premierul.

Potrivit acestuia, România era până acum ţara în care se afla în afara acestui sistem.

Ceva mai devreme, liderul PNL Ludovic Orban anunţa că studenţii vor avea călătorii gratuite între localităţile de domiciliu şi cele în care învaţă.

Cîţu despre scandalul de la Apele Române: Nu mă opresc aici 

Întrebat miercuri despre scandalul de la Apele Române, unde au apărut informaţii că inginerul Gabi Musteaţă, care s-a opus angajării unei chelneriţe, a fost dat afară, Florin Cîţu a declarat că postul acestuia era în reorganizare din 3 noiembrie anul trecut.

„Postul respectiv a fost desfiinţat anul trecut în noiembrie, i s-a oferit un alt post, nu l-a acceptat, am vorbit cu domnul ministru Tanczos Barna să vedem dacă putem să găsim o soluţie”, a spus premierul.

Astfel, nu a fost luată acum decizia ca inginerul să fie concediat, ci decizia a fost luată anul trecut prin reorganizarea postului.

„Dar domnul Tanczos Barna este în legătură şi vom avea mai multe în perioada următoare”, a adăugat Cîţu: „Pentru restul am trimis corpul de control şi nu mă opresc aici. V-am spus foarte clar în acest mandat oprim nepotismul, oprim acest conflict de interese, dar nu o putem face peste noapte”.

Inginerul Gabi Musteaţă făcuse dezvăluiri pentru Recorder despre o chelneriţă fără pregătire care a fost angajată ca inginer, iar miercuri au apărut informaţii că inginerul a fost dat afară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici