VIDEO. Iohannis: Asumarea răspunderii Guvernului pe buget, singura variantă fezabilă. Sunt bani pentru investiţii / Ce spune preşedintele despre reducerea TVA

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că singura variantă fezabilă este ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe bugetul de stat pentru 2020. Şeful statului a adăugat că în buget sunt prevăzuţi bani pentru investiţii, iar în anii următori urmează ca deficitul să reintre în zona de sub 3%.

2914 afișări
Imaginea articolului VIDEO. Iohannis: Asumarea răspunderii Guvernului pe buget, singura variantă fezabilă. Sunt bani pentru investiţii / Ce spune preşedintele despre reducerea TVA

VIDEO. Ce spune preşedintele despre reducerea TVA

„Dacă Guvernul se hotărăşte să promoveze bugetul din motive de calendar prin procedura de angajare a răspunderii în faţa Parlamentului mi se poare o variantă fezabilă. Nu cred că trebuie să vorbesc eu cu liderii politici. Toată lumea înţelege că mai este foarte puţin timp până intrăm în perioada sărbătorilor de iarnă. Există o promisiune fermă a Guvernului de a realiza bugetul până la finalul anului. Deja uşor, uşor, celelalte variante nu mai sunt fezabile. Angajarea răspunderii este o variantă pe care o sprijin”, a spus Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT.

Şeful statului a afirmat că în anii următori deficitul bugetar va reveni la zona de sub 3%. Totodată, Klaus Iohannis a susţinut că în bugetul pentru 2020 sunt prevăzuţi bani pentru investiţii.

„Este un buget bun. Este un buget care prevede sumele necesare la toate capitolele şi cred că va fi un buget care poate să permită menţinerea ritmului de creştere economică. Pe de altă parte. este un buget care permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării şi al pensiilor, un lucru important. Din păcate, din motive legate de guvernele PSD-iste eşuate, bugetul nu s-a putut încadra în deficitul de 3%, însă faţă de deficitul destul de mare ănregistrat în anul în curs, deja bugetul pentru anul viitor prevede o reducere, iar în anii în care urmează se va reintra rapid în zona de deficit sub 3%. Sunt prevăzuţi bani pentru investiţii, bani care până acum au fost prevăzuţi şi au dispărut rapid din bugetele guvernelor anterioare, acest lucru nu se va mai întâmpla. Acest buget permite României să meargă înainte în 2020”, a conchis Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a dat avizat favorabil, în şedinţa de marţi, proiectul de lege privind propunerile de buget pentru anul 2020 ale MApN, MAI, SRI, SIE, STS şi SPP, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Iohannis: Intenţionez să îl promovez pe Radu Ioanid ambasador al României în Israel

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că intenţionează să-l promoveze ca ambasador al României în Israel pe Radu Ioanid, director cadrul Muzeului Holocaustului din Washington.

Citeşte continuarea...

Klaus Iohannis: În acest moment bugetul nu-şi permite o reducere pe TVA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că ”în acest moment bugetul nu-şi permite o reducere pe TVA”, în contextul în care în Comisia de buget din Camera Deputaţilor a fost adoptat un raport care prevede scăderea taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 16%.

”PSD încearcă să se reprofileze, dar din păcate merg dintr-o extremă în cealaltă extremă, în loc să se oprească la mijloc. Sunt convins că în Parlament aceste chestiuni vor fi dezbătute şi discutate. Eu contez pe înţelepciunea politică a tuturor partidelor din Parlament. În final, pe cine să ajute să împovărezi un buget care deja are constrângeri semnificative?”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat despre schimbarea atitudinii parlamentarilor PSD, care au votat în favoarea unei iniţiative a PNL pentru reducerea TVA.

Totodată, el a fost întrebat dacă este de acord cu reducerea TVA.

”În acest moment bugetul nu-şi permite o reducere pe TVA. În perspectivă, sigur, în anii care vor urma este posibil să discutăm aşa ceva dacă economia creşte şi lucrurile merg bine, dar de azi pe mâine să scădem TVA nu mi se pare un lucru bun”, a conchis şeful statului.

Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, un raport favorabil asupra proiectului care reduce TVA de la 19% la 16% iar TVA pentru alimente de la 9% la 5% de la 1 ianuarie 2020. Liberalul Dan Vâlceanu s-a împotrivit, deşi iniţiativa aparţine unor colegi de la PNL.

Iohannis, despre Colectiv: O tragedie pe care încă o resimţim. Cei vinovaţi să fie pedepsiţi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că tragedia de la Colectiv încă este resimţită şi că este important să se facă dreptate, iar cei vinovaţi să fie pedepsiţi.

„Tragedia de la Colectiv în continuare este o tragedie pe care o resimţim cu toţii de fiecare dată când vorbim despre asta şi sunt convins că victimele şi rudele victimelor au aştepătat cu sufletul la gură această primă hotărâre judecătorească. Sigur, patru ani poate fi considerat un termen lung. Pe de altă parte vedeţi că avem dosare, chiar în această perioadă am vorbit despre dosarul Revoluţiei care trenează de foarte mult timp. Sper să nu se ajungă la perioade aşa de lungi. Dar avem în prima instanţă hotărâri, nu vreau să comentez hotărârea judecătorească, fiindcă nu este rolul meu, dar important este să se facă dreptate. Nu numai pentru victime şi rudele acestora, ci pentru noi toţi. E important ca cei real vinovaţi să fie pedepsiţi şi în acest fel să ştim de ce am avut acea tragedie şi cum putem preveni astfel de tragedii”, a spus Klaus Iohannis, duăă şedinţa CSAT.

Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, luni, la opt ani şi şase luni. Cei trei patroni ai clubului - George Anastasescu Costin Mincu şi Paul Gancea - au primit câte 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul „Colectiv”. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în 10 zile.

Iohannis, despre bugetele Serviciilor: Nu au fost majorate semnificativ. Asigură plata salariilor

Klaus Iohannis a declarat, marţi, că majorările prevăzute pentru serviciile de informaţi în proiectul de buget nu sunt semnificative şi că satisfac nevoia de plată a salariilor. Preşedintele a mai precizat că are încrederea că Guvernul a prevăzut bani pentru toate proiectele angajate.

"La servicii lucrurile nu au fost majorate semnificativ în nicio parte. Sunt bugete care se axează în primul rând pe satisfacerea nevoilor absolut normale de salarii, la partea de investiţii de capital s-a mers aproape la un minim cu speranţa ca în anul următor să se poată reveni. Deci nu sunt bugete bogate", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, marţi, după primirea ambasadorului SUA în România la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a mai sublinait că bugetul pe anul 2020 a fost conceptu de Guvern în condiţii dificile dar are încrederea că sunt prevăzuţi bani pentru toate proiectele angajate şi necesare.

"Este un buget care a fost făcut în condiţii foarte dificile şi atunci Guvernul cu siguranţă a trebuit să ţină cont de foarte multe restrângeri şi a avut foarte multe discuţii premierul, ştiu acest lucru , cu toţi miniştrii. Nu vreau să intru eu acum în detalii pe bugetele fiecărui minister, dar sunt convins că Guvernul o să vă ofere explicaţii pertinente pentru toate acestea şi sunt convins că au fost prevăzuţi bani pentru toate proiectele care sunt angajate şi necesare", a mai spus preşedintel Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a dat avizat favorabil, în şedinţa de marţi, proiectul de lege privind propunerile de buget pentru anul 2020 ale MApN, MAI, SRI, SIE, STS şi SPP, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Ministerului Apărării Naţionale i s-a menţinut alocarea şi în anul 2020 a 2% din PIB, procent convenit prin Acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici