VIDEO Sufrageria lui Oprea a generat scene de teatru absurd în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Mihai Goţiu: Domnule preşedinte (al Comisiei, Mihai Fifor, n.r.), consider că martorul sfidează comisia. Nu-şi aminteşte cum arăta unde a fost

Tema celebrei „sufragerii” a lui Gabriel Oprea a generat, miercuri, o serie de scene de teatru absurd în Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009, dialogul dintre Neculai Onţanu şi membrii comisiei având atât valenţe de absurd, cât şi trimiteri evidente în derizoriu.

2295 afișări
Imaginea articolului VIDEO Sufrageria lui Oprea a generat scene de teatru absurd în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Mihai Goţiu: Domnule preşedinte (al Comisiei, Mihai Fifor, n.r.), consider că martorul sfidează comisia. Nu-şi aminteşte cum arăta unde a fost

Sufrageria lui Oprea a generat scene de teatru absurd în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009

Scenele respective s-au petrecut în timpul audierii lui Neculai Onţanu. Redăm integral pasajele relevante ale acestui dialog:

Mihai Goţiu (senator USR), lui Neculai Onţanu: Aş vrea să ne descrieţi casa domnului Oprea, cât aţi văzut dumneavoastră din ea.

Neculai Onţanu: Nu-mi amintesc.

Mihai Goţiu: Domnule preşedinte (al Comisiei, Mihai Fifor, n.r.), consider că martorul sfidează comisia. Nu-şi aminteşte cum arăta unde a fost.

Steluţa Cătăniciu (deputat ALDE): Cred că ar putea să ne spună, pornind de la ceea ce l-aţi întrebat dumneavoastră, dacă a fost în sufrageria domnului Oprea.

Neculai Onţanu: Am fost în casa domnului Oprea.

Mihai Goţiu: Aţi intrat pe o uşă. Casa aceea are două niveluri, un nivel?

Neculai Onţanu: Dumneavoastră nu aţi văzut-o la televizor, domnule Goţiu? Eu am văzut că este o clădire cu un nivel, parcă. Nu am fost atent.

Mihai Goţiu: Când aţi intrat aţi urcat nişte scări sau aţi mers într-o cameră?

Neculai Onţanu: Vreau să vă fac o dezvăluire: anume că am intrat chiar pe uşa de la intrarea clădirii.

Mihai Goţiu: Şi aţi intrat intr-un hol, într-o cameră, în altă cameră?

Neculai Onţanu: Am intrat în clădirea respectivă. Dacă veneam la dumneavoastră, tot pe uşa principală probabil mă aşteptaţi şi intram acasă la dumneavoastră.

Mihai Goţiu: Motivul pentru care am pus aceste întrebări este pentru a putea stabili dacă domnul Onţanu ne minte sau nu când spune că nu a văzut pe nimeni la acea întâlnire. Da, sunt case în care dacă intri poţi să intri direct în sufragerie sau în altă cameră sau sunt case care sunt deschise. Consider că ceea ce se întâmplă acum este, pentru a treia oară pe ziua de azi, sfidare.

Neculai Onţanu: Dacă pentru un senator al României întrebarea principala "Pe unde aţi intrat în locuinţa cuiva?" este relevantă, atunci iertaţi-mă că am serioase semne de întrebare. Nu eram sub influenţa alcoolului, cum sunt unii, căzuţi pe jos.

Mihai Fifor (preşedintele Comisiei, n.r.): Nu înţeleg ce vreţi să spuneţi.

Neculai Onţanu: Am văzut într-o publicaţie. Am tot respectul, dar aş dori să mi se pună întrebări fireşti, normale, nu pe unde am intrat eu în casa domnului Oprea. Sigur că pe uşă am intrat. Dacă răspunsul meu că am intrat pe uşă este nelalocul lui, atunci ce să spun, că am intrat pe acopriş?

Steluţa Cătăniciu: Chiar dacă această comisie este copleşită de generalii care se perindă prin faţa ei, aş vrea să vă spun totuşi că parlamentarii nu sunt făcuţi la apelul bocancilor. Parlamentarii sunt aleşi de românii din această ţară.

Mihai Goţiu: Cum e posibil să fiţi în aceeaşi clădire şi să nu observaţi că în aceeaşi clădire sunt alte persoane? Sau consideraţi că domnul Andronic nu spune adevărul?

Neculai Onţanu: Eu nu l-am văzut, personal vă spun, în casa domnului Oprea nici pe domnul Coldea, nici pe doamna Kovesi şi nici pe domnul Maior.

Miha Goţiu: În continuare nu vreţi să ne spuneţi cum arata încăperea.

Neculai Onţanu: Dar dumneavoastră credeţi că am fotografiat-o?

Mihai Goţiu: Nu, dar mă gândesc că totuşi câteva elemente, mai mare, mai mic, un televizor.

Neculai Onţanu: Haideţi să vă dau câteva elemente mai importante. Sigur că avea o lustră, nu ştiu cum arăta, dar avea.

Mihai Goţiu: Este ceea ce vi se părea că ar fi o sufragerie?

Neculai Onţanu: Ca o sufragerie, ca o cameră, nu ştiu, sufragerie, nesufragerie. O cameră din casa unui om.

Steluţa Cătăniciu: Aş vrea să vă ajut, domnule Onţanu. I-aţi răspuns domnului senator (Mihai Goţiu, n.r.) că aţi fost într-o cameră din casa unui om. Era goală sau era mobilată?

Neculai Onţanu: Era mobilată, sigur.

Steluţa Cătăniciu: Deci aţi fost în sufragerie sau în birou?

Neculai Onţanu: Nu ştiu cum îi spune, sufragerie, ce era camera respectivă. Era o cameră mobilată din casa unui om.

Steluţa Cătăniciu: Era mobilă de sufragerie sau era mobilă de birou?

Neculai Onţanu: Credeţi că eu mă uitam atunci special ca să mă întrebaţi dumneavoastră după 8-9 ani ce era în camera domnului Oprea? Era camerea unui om, cum aveţi şi dumneavoastră.

Steluşa Cătăniciu: Dumneavoastră nu aveţi de unde să ştiţi cum am eu în cameră.

Mihai Fifor: Bănuiesc că toată lumea are, eu ştiu, reprezentarea termenului de sufragerie. Cred că nu e un cuvânt nou pentru dumneavoastră – „sufragerie”.

Neculai Onţanu: Sufrageria unui om poate să arate într-un fel...

Mihai Fifor: Domnul Onţanu, haideţi să nu facem tipologia sufrageriilor din România.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici