Vizita lui Traian Băsescu în Turkmenistan: Preşedintele a asistat la o demonstraţie cu cai din rasa Ahal Teke

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, vineri, hipodromul din Ruhabat, aflat lângă capitala Ashgabat, unde a asistat la o demonstraţie cu cai din rasa Ahal Teke, simbolul naţional al Turkmenistanului independent.

475 afișări
Imaginea articolului Vizita lui Traian Băsescu în Turkmenistan: Preşedintele a asistat la o demonstraţie cu cai din rasa Ahal Teke

Băsescu a asistat la o demonstraţie cu cai din rasa Ahal Teke, simbolul Turkmenistanului independent (Imagine: Marius Fratila/ Mediafax Foto)

"Aţi văzut cât de frumoşi sunt aceşti cai? Turkmenii sunt foarte mândri de această rasă, ţin mult la ei, nu prea sunt multe exemplare în afara ţării", a spus Băsescu după vizita la hipodromul construit în deşert şi inaugurat în acest an de către preşedintele Gurbangulî Berdâmuhamedov.

Calul din rasa naţională turkmenă Ahal Teke este considerat simbol naţional al Turkmenistanului independent, alături de covoarele naţionale turkmene.

Imaginea calului se regăseşte pe stema statului turkmen, iar activităţilor de creştere şi reproducere a acestor cai le este acordată o atenţie prioritară din partea şefului statului turkmen.

La aceasta concură faptul că preşedintele Turkmenistanului este foarte pasionat de cai şi un călăreţ recunoscut, precum şi faptul că în imaginea calului se regăseşte unul dintre simbolurile cele mai vechi ale tradiţiilor populare turkmene.

"Teke" este şi numele unuia dintre cele cinci triburi tradiţionale turkmene, grup din care face parte şi actualul şef al statului şi mulţi membri ai conducerii ţării.

Turkmenistanul a dedicat mult timp şi eforturi pentru a descoperi, inventaria şi clasa o multitudine de referinţe arheologice, istorice, geografice, literare şi tehnice, pentru a demonstra vechimea şi unicitatea acestei rase de cai pe teritoriul actual al Turkmenistanului şi, implicit, a poporului turkmen.

În scopul promovării acestei imagini în străinătate, s-a realizat o lucrare amplă, atribuită preşedintelui Turkmenistanului şi intitulată "Ahal Teke - Mândria şi Gloria noastră". Ediţia în limba engleză a lucrării a fost lansată oficial în Europa cu prilejul vizitei oficiale în Austria a preşedintelui Turkmenistanului (octombrie 2008, cu titlul "Ahal Teke - Our Pride and Our Glory").

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici