Vlădescu: Deocamdată, plata CAS pentru drepturi de autor nu e o temă pentru Ministerul Finanţelor

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, luni, că, deocamdată, impunerea CAS pentru drepturile de autor nu este o temă de discuţie pentru Ministerul Finanţelor şi că o asemenea temă ar putea fi abordată în momentul în care se ajunge la modificarea sistemului de taxe şi impozite.

58 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Deocamdată, plata CAS pentru drepturi de autor nu e o temă pentru Ministerul Finanţelor

Vlădescu: Deocamdată, plata CAS pentru drepturi de autor nu e o temă pentru Ministerul Finanţelor (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Deocamdată, această măsură nu este în analiza Ministerului Finanţelor. Ca principiu, am declarat întotdeauna că toate veniturile trebuie taxate uniform. În momentul în care vom ajunge la concluzia că trebuie modificat sistemul de taxe şi impozite, o să abordăm această temă", a afirmat Vlădescu, răspunzând unei întrebări referitoare la eliminarea excepţiei de la plata CAS pentru drepturile de autor.

Vlădescu a adăugat că, deocamdată, acest lucru nu este o temă de discuţie pentru Ministerul Finanţelor. "Deocamdată, nu este o temă de discuţie pentru noi, îmi pare rău că a devenit pentru dumneavoastră", a răspuns Vlădescu ziariştilor.

Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.

Prevederile, incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii, au fost discutate deja la nivelul Guvernului.

Documentul, semnat de ministrul Muncii, relevă că în urma întâlnirilor avute cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, organizaţiilor de pensionari şi Consiliului Legislativ, precum şi în urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice au fost semnalate şi înregistrate modificări la proiectul de lege.

Introducerea CAS pentru drepturile de autor şi alte venituri din convenţii civile sau contracte de colaborare a fost propusă pentru a asigura dreptul la pensie în sistemul public celor care obţin câştiguri doar din aceste activităţi şi a evita dependenţa lor de asistenţă socială, potrivit MMFPS.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) precizează, vineri, într-un comunicat de presă, că au fost semnalate şi adoptate o serie de îmbunătăţiri faţă de forma iniţială a proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice, printre care şi propunerea potrivit căreia sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare să fie purtătoare de CAS.

"Propunerea are în vedere asigurarea dreptului de a primi pensie din sistemul public şi pentru acele persoane care obţin venituri exclusiv din aceste activităţi, astfel încât să nu devină dependente de programele de asistenţă socială, la momentul retragerii din activitate", se arată în comunicatul MMFPS.

Potrivit Ministerului Muncii, modalităţile de aplicare a acestei măsuri urmează să fie stabilite în momentul definitivării proiectului de lege şi aprobării acestuia de către Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici