Vladimir Ionaş, Avangarde: „Mă aştept să vedem un discurs mai naţionalist - patriotic ca să oprească creşterea AUR. Dezavantajul PSD - PNL este că acum trebuie să livreze, nu pot numai să promită”

  • „Marcel Ciolacu poate a înregistrat o creştere în favorabilitate, odată cu preluarea mandatului de premier”
  • „Iohannis a scăzut extraordinar de mult în ultimul an şi jumătate, după ce a garantat alianţa PNL - PSD”
  • „AUR reprezintă principalul pericol atât pentru PSD, cât şi pentru PNL”
  • „Astăzi, intenţia de participare la vot este de 27-30% pentru parlamentare. La europarlamentare, intenţia de vot este de 25%. Europarlamentarele vor fi un şoc major”
  • „Până se va clarifica cum va aborda alegerile, PNL depinde de preşedintele Iohannis. La un moment dat ruptura între PNL şi Preşedinte va apărea”
  • „De la doamna Odobescu am aşteptări mai multe decât am avut de la Aurescu”
  • „Liderii de sindicat vor înţelege că toamna aceasta este momentul în care pot cere şi pot pune presiune”
  • „Este marea mea dezamăgire faţă de noul Guvern că UDMR nu mai face parte din coaliţie”
  • „Problema educaţiei unui lider politic este printre ultimele probleme care interesează electoratul”
916 afișări
Imaginea articolului Vladimir Ionaş, Avangarde: „Mă aştept să vedem un discurs mai naţionalist - patriotic ca să oprească creşterea AUR. Dezavantajul PSD - PNL este că acum trebuie să livreze, nu pot numai să promită”

„Emil Boc a reuşit să crească foarte mult în favorabilitate. Mircea Geoană, de la izbucnirea conflictului din Ucraina, a reuşit să se menţină la 30% favorabilitate. Marcel Ciolacu poate a înregistrat o creştere în favorabilitate, odată cu preluarea mandatului de premier. Iohannis a scăzut extraordinar de mult în ultimul an şi jumătate, după ce a garantat alianţa PNL – PSD (...) AUR reprezintă principalul pericol atât pentru PSD, cât şi pentru PNL. Mă aştept să vedem un discurs mai naţionalist – patriotic ca să se oprească creşterea AUR. Dezavantajul PSD – PNL este că trebuie să livreze, nu pot numai să promită. Dacă PSD va reuşi să livreze, va câştiga o parte a electoratului înapoi. Problema majoră este că AUR aşteaptă orice greşeală şi profită. Ciolacu s-a adresat electoratului pe care-l doreşte să-l reprezinte. PSD vizează clasa de mijloc şi oamenii care au probleme cu preţurile. Mesajele lui Ciolacu au fost corecte, problema este dacă va reuşi. Dacă din septembrie Ciolacu va livra, va avea de câştigat. Dacă nu, presiunea va fi extrem de mare. Electoratul aşteaptă de la PSD şi PNL lucruri concrete livrate. Dacă nu vor livra, PSD şi PNL riscă ca electoratul să nu se prezinte la urne. În 2024, AUR va reuşi să mobilizeze foarte uşor electoratul care va veni să voteze din frustrare. Oamenii vor vota AUR doar de-al naibii, ca să piardă partidele mari. Singura nelămurire este dacă refularea va avea loc la europarlamentare sau la parlamentare. Astăzi, intenţia de participare la vot este de 27-30% pentru parlamentare. La europarlamentare, intenţia de vot este de 25%. Dacă va apărea un candidat la prezidenţiale care să poată fi o locomotivă şi să genereze emoţie, toate celelalte alegeri vor deveni interesante. Vom vedea şi dacă presiunea privind preţurile din toamnă va putea crea acea emoţie negativă”, a declarat sociologul Avangarde Vladimir Ionaş în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Sociologul a analizat în emisiune şi modul cum s-a alcătuit noul Guvern Marcel Ciolacu, dar şi problemele din PNL şi PSD:

„PNL a decontat foarte mult perioada în care a avut premierul. Partidul care dă premierul decontează cel mai mult. Acum PNL poate sta mai în umbră, să lase PSD să deconteze. PSD a ales o preluare a guvernării extrem de vizibilă, dură. Va deconta guvernarea. Sunt semne de întrebare cum va arăta PSD în sondaje în toamnă. PNL va reuşi să recupereze, dacă va comunica ca PSD până acum. Cel care va pierde în continuare va fi preşedintele Iohannis. Şi-a asumat. (...)
Preşedintele Iohannis îşi dorea oameni la Educaţie, Externe, Justiţie şi Apărare. Mai mult de jumătate din garnitura PNL este compusă din oameni pe care preşedintele îi doreşte. Surprize au fost în cazul miniştrilor care nu mai sunt: Lucian Bode, Virgil Popescu. Iohannis şi-a impus punctul de vedere în PNL pentru că n-are cine să-i ia locul. Până se va clarifica cum va aborda alegerile, PNL depinde de preşedintele Iohannis. Iohannis a ţinut cont de punctul de vedere al PNL în cazul Bogdan Aurescu. Domnul Ciucă va supravieţui cu siguranţă până la alegerile europarlamentare. Rezultatele negative de la europarlamentare vor putea duce inclusiv la schimbarea de preşedinţi. Alegerile europarlamentare vor fi un test electoral pentru fiecare partid. Europarlamentarele vor fi un şoc major. Nu ştiu dacă şocul ne va reînvia sau ne va trânti pe toţi. Marcel Ciolacu se va eroda, dar modul cum conduce PSD îi oferă un atu. Ciolacu nu va avea vreo problemă în PSD, mai ales că este şi premier. Până după alegerile din 2024, nu cred că există vreo grupare în PSD care să-i ia partidul lui Ciolacu. Ministerul Transporturilor este un minister care poate livra lucruri palpabile. Este foarte uşor să vorbeşti despre loturi din autostradă pentru că oamenii le văd. Negocierea a fost una bună pentru PSD. La PSD sunt organizaţiile puternice care aduc voturi şi care impun oameni. Domnul Daea aducea deja prejudicii PSD. Degeaba vorbeşti mult dacă nu oamenii nu văd nimic concret. De la doamna Odobescu am aşteptări mai multe decât am avut de la Aurescu. Singura mea speranţă în politica externă este să vedem mai multă transparenţă. Nu este transparenţă nici pe ceea ce se întâmplă în Ucraina, cu ce ajutăm, care este poziţia României. Mă îndoiesc că oamenii mai aşteaptă circ, chiar dacă vom avea gafe, greşeli. Urmează o perioadă dificilă. Mă îngrozeşte că Germania şi Irlanda au anunţat că au intrat în recesiune. Mă întreb cum va arăta toamna pentru toată Europa şi pentru România. Aş vrea să văd din partea Guvernului foarte multă transparenţă. Avem nevoie de sinceritate şi de deschidere. În momentul autoritatea nu comunică, câştigă teoriile conspiraţiei. Mă aştept la o altfel de comunicare şi la mai multă transparenţă”.

Vladimir Ionaş crede că în această toamnă, având în vedere apropierea alegerilor, liderii de sindicate vor pune presiune pe Guvernul Marcel Ciolacu:

„Liderii de sindicat vor înţelege că toamna este momentul în care pot cere şi pot pune presiune. Cred că multe categorii socio-profesionale vor încerca să pună presiune pe guvern şi vor încerca să obţină creşteri. Singura întrebare este dacă cele două partide vor înţelege din toamnă că trebuie să fie unitare. La un moment dat ruptura între PNL şi Preşedinte va apărea. Este marea mea dezamăgire faţă de noul Guvern că UDMR nu mai face parte din coaliţie.
Este mult mai bine ca UDMR să fie la guvernare decât în afară. Nu ştiu dacă PNL se va desprinde de PSD. Există acest scenariu. Nu ştiu care dintre partidele politice îşi va asuma o guvernare minoritară. Ai arunca ţara într-o instabilitate uriaşă şi vei deconta major dacă pleci de la guvernare. Un astfel de scenariu ar aduce pierderi majore nu un câştig”.

De asemenea, sociologul Avangarde a analizat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, şi scoaterea UDMR de la guvernare:

„Mesajul pe care-l trimiţi Budapestei, lui Viktor Orban, este unul greşit. Îi dai mai multă apă la moară şi Orban va avea portavoce aici. Problemele interetnice nu mai sunt de interes major pentru populaţie. UDMR n-a vrut deloc să lase de la ei niciun minister. Aşa cum politic nu contăm la Washington, nu contăm nici la Budapesta sau Varşovia. Situaţia va transforma UDMR într-un jucător mult mai dur. UDMR va fi un fel de AUR al minorităţii maghiare din România. UDMR va avea de câştigat, va obţine un scor extrem de bun. UDMR va reveni la guvernare, probabil după alegerile parlamentare. PNL pare principalul vinovat pentru ieşirea UDMR de la guvernare (...) Nu a fost vreun discurs care să-mi stârnească interesul neapărat. Au fost discursuri axate pe interesul electoral al fiecărui partid. La clasa politică din România de foarte mult timp nu am mai văzut emoţie. Traian Băsescu şi Crin Antonescu au fost ultimii lideri care reuşeau creeze acea emoţie”.

Cât priveşte problemele cu studiile ale politicienilor români, Vladimir Ionaş spune că deşi această problemă nu interesează electoratul, situaţia trebuie tratată cu sinceritate şi transparenţă:

„Eu sunt pentru transparenţă. Un discurs sincer ţi-ar aduce câştiguri. Problema educaţiei unui lider politic este printre ultimele probleme care interesează electoratul. Oamenii îşi doresc în funcţii publice oameni care să fie ca ei. Vii în faţa societăţii şi spui: nu sunt un om perfect, n-am terminat Sorbona. La sfârşitul mandatului mă veţi judeca: dacă am reuşit să livrez sau nu. Cu astfel de comunicare poţi câştiga. Sunt convins că în următoarea perioadă se va discuta foarte mult de bacalaureat. Oamenii politici cred că lucrurile acestea le-ar aduce prejudicii. Domnilor politiceni nu aveţi nevoie de doctorat. Eu nu înţeleg obsesia aceasta cu doctoratul, nu vă ajută cu nimic. Era de aşteptat ca Petre Daea să fie schimbat. În cazul domnului Bode, mă îndoiesc că nu-i va răspunde nimeni la telefon. Bode va trebui să se ocupe de organizarea alegerilor din 2024”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici