Voicu: Proiectul PNL privind votul prin corespondenţă, singurul care ţine cont de opinia Diasporei

PNL atrage atenţia că parlamentarii şi AEP nu trebuie să omită opinia celor din Diaspora în privinţa legii votului prin corespondenţă, iar proiectul liberalilor este singurul care conţine prevederi agreate de cetăţenii români din străinătate, a precizat, marţi, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu.

164 afișări
Imaginea articolului Voicu: Proiectul PNL privind votul prin corespondenţă, singurul care ţine cont de opinia Diasporei

Voicu: Proiectul PNL privind votul prin corespondenţă, singurul care ţine cont de opinia Diasporei (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Partidul Naţional Liberal consideră că este binevenită orice contribuţie pentru îmbunătăţirea propunerii pe care a făcut-o grupurilor parlamentare încă din luna februarie, însă atrage atenţia că nici partidele parlamentare, nici Autoritatea Electorală Permanentă, a cărei implicare o salutăm şi o considerăm necesară, nu trebuie să omită un lucru esenţial – beneficiarii acestei legi sunt compatrioţii noştri din Diaspora şi, de aceea, opinia acestora trebuie luată în considerare. Proiectul de lege depus de Partidul Naţional Liberal este singurul care a fost redactat printr-o consultare reală cu asociaţiile românilor din străinătate şi, de aceea, chiar dacă este perfectibil, conţine prevederi care sunt agreate cu cei care vor beneficia de facilităţile legii”, a declarat Mihai Voicu, conform unui comunicat remis MEDIAFAX.

Mihai Voicu, care este şi preşedinte al Comisiei de Cod electoral, a făcut aceste precizări după ce preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat de partid să elaboreze un set de principii care vor sta la baza legii votului prin corespondenţă şi să le trimită AEP, instituţie care va elabora, la rândul său, proiectul pe această temă.

Voicu a atras atenţia că modalităţile de asigurare a votului trebuie să fie în concordanţă cu practica ţărilor ce folosesc votul prin corespondenţă de zeci de ani.

"Atragem atenţia, de asemenea, că modalităţile de asigurare a secretului votului trebuie să fie în concordanţă cu practica ţărilor ce folosesc votul prin corespondenţă de zeci de ani. Indiferent că ne raportăm la modelul francez, italian, spaniol, britanic sau american, nu trebuie ca o supra-reglementare sau o birocratizare excesivă, sub diverse pretexte onorabile, să ducă la adoptarea unei legi inaplicabile prin blocarea sistemului", menţionează Voicu.

Preşedintele Comisiei de Cod electoral a mai spus că partidele trebuie să se mobilizeze la începutul sesiunii parlamentare pentru a adopta cât mai rapid legea votului prin corespodenţă, până cel mai târziu la începutul lunii noiembrie, pentru a putea fi aplicată la viitoarele alegeri lesgialtive.

"Acest proiect nu este doar un angajament al preşedintelui Klaus Iohannis sau al Partidului Naţional Liberal, ci ar trebui să reprezinte o datorie a întregii clase politice faţă de milioanele de compatrioţi care locuiesc şi lucrează în străinătate, dar care sunt la fel de implicaţi ca fiecare dintre noi în participarea politică şi civică", a mai subliniat Mihai Voicu.

Liviu Dragnea a anunţat luni că proiectul pe baza căruia se va discuta va fi elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, pornind de la un set de principii înaintat de Valeriu Zgonea. Tot luni, şedinţa conducerii Comisiei de Cod electoral a fost anulată.

Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o proritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislaţia electorală (legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale şi legea partidelor) dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate patru iniţiative pe această temă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici