Weber: Malta permite accesul oricărui om cu bani din afara UE, iar România nu e primită în Schengen

Europarlamentarul PNL Renate Weber a criticat, marţi, decizia Parlamentului din Malta de a acorda cetăţenie oricărei persoane cu bani din afara UE, care poate obţine astfel libertate deplină de mişcare în Schengen, în timp ce România şi Bulgaria sunt "ţinute" în afara acestui spaţiu.

1028 afișări
Imaginea articolului Weber: Malta permite accesul oricărui om cu bani din afara UE, iar România nu e primită în Schengen

Europarlamentarul PNL Renate Weber (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

"Sunt extrem de revoltată! Cum e posibil, în vreme ce România şi Bulgaria sunt ţinute în afara spaţiului Schengen, invocându-se motive politicianiste, Guvernul socialist din Malta să poată trece prin Parlament un proiect de lege care permite practic oricărui om cu bani din afara UE să îşi cumpere cetăţenie malteză şi să devină, astfel, cetăţean european cu libertate deplină de mişcare în Schengen şi restul UE", a scris Renate Weber pe Facebook.

În opinia sa, proiectul de lege pe care Malta l-a aprobat la 12 noiembrie 2013 şi care va permite cetăţenilor din afara UE să-şi cumpere cetăţenie malteză contra sumei de 650.000 de euro contravine principiilor pe care este fundamentată Uniunea Europeană şi "subminează însăşi ideea de cetăţenie europeană". În plus, Weber susţine că este vorba de "o evidentă discriminare, din moment ce numai cei mai bogaţi locuitori ai ţărilor-terţe vor putea să îşi cumpere cetăţenia malteză şi, implicit, cetăţenia europeană".

Europarlamentarul PNL se întreabă dacă oamenii care şi-au făcut averile prin orice metode (inclusiv corupţie, trafic de orice fel), pot deveni cetăţeni europeni contra cost.

Totodată, Renate Weber anunţă că, împreună cu europarlamentarul olandez Jan Mulder, va adresa, în numele grupului ALDE, o întrebare scrisă Comisiei şi Consiliului, cu privire la această lege, care urmează să intre în vigoare în săptămânile următoare.

"Vom cere Consiliului şi Comisiei să se pronunţe în legătură cu decizia Parlamentului maltez şi să ne spună cum respectă aceasta litera şi spiritul Tratatelor şi a Codului frontierelor Schengen, precum şi principiul UE al nediscriminării", mai scrie Weber.

Parlamentul din Malta a votat, săptămâna trecută, un proiect de lege potrivit căruia orice cetăţean din afara Uniunii Europene poate obţine cetăţenia malteză, în schimbul sumei de 650.000 de euro.

Legea urmează să intre în vigoare în câteva săptămâni, iar premierul Joseph Muscat a estimat că aceasta va aduce la buget venituri anuale de 30 de milioane de euro, notează euronews.com.

Comisia Europeană a precizat că nu are puterea de a interzice autorităţilor malteze aplicarea acestei legi.

"Statele membre au suveranitate deplină să decidă cui şi cum acordă cetăţenia", a declarat, la 13 noiembrie, purtătorul de cuvânt al CE, Michele Cercone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici