Weber: Nu înţeleg nervozitatea lui Frunda, între parteneri e firesc să fie schimburi de informaţii

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat că nu înţelege "nervozitatea" lui Gyorgy Frunda privind vizita la Bucureşti a subsecretarului american de Stat Victoria Nuland, menţionând că "între parteneri este firesc să existe schimburi de informaţii şi o vizită este în acest sens".

477 afișări
Imaginea articolului Weber: Nu înţeleg nervozitatea lui Frunda, între parteneri e firesc să fie schimburi de informaţii

Weber: Nu înţeleg nervozitatea lui Frunda, între parteneri e firesc să fie schimburi de informaţii (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Sinceră să fiu, nu am înţeles declaraţia domnului Frunda, în condiţiile în care nu este o vizită, este un turneu european pe care-l face. Şi atunci de unde această enervare, nervozitate, la domnul Frunda, altfel un tip foarte-foarte calm şi raţional şi care cunoaşte foarte bine tocmai relaţiile diplomatice, dacă se gândeşte numai domnia sa de câte ori a fost raportor din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei când era acolo. Nu, sincer, n-am înţeles nervozitatea. Mie mi se pare că între parteneri este firesc să existe schimburi de informaţii şi o vizită este în acest sens", a spus Weber, potrivit RFI.

Renate Weber crede că astfel de contacte sunt fireşti: "Nu mă surprinde că după ce există o nouă conducere la Consiliul Superior al Magistraturii, toată lumea diplomatică din Statele Unite, din statele membre ale Uniunii Europene doreşte să aibă întâlniri cu această nouă conducere. Asta chiar mi se pare firesc, e ceva ce se practică, s-a şi practicat în ultimii ani. Contactele acestea mai apropiate, cunoaşterea sunt lucruri care cred că sunt binevenite".

Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, îşi începe, vineri, vizita de două zile la Bucureşti pe tema consolidării statului de drept, prezenţa acesteia provocând reacţia lui György Frunda, consilier al premierului, care a criticat "aerul de superioritate al unchiului Sam".

Departamentul de Stat a anunţat, miercuri, că Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat, va efectua o vizită în România în perioada 10-11 ianuarie, în cadrul unui turneu european.

La Bucureşti, Nuland se va întâlni, vineri şi sâmbătă, cu oficiali de rang înalt şi membri ai societăţii civile, cu care va discuta despre relaţiile bilaterale, probleme regionale şi eforturile de consolidare a statului de drept, potrivit comunicatului emis de Biroul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

Gyorgy Frunda, consilier al premierului pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale, a declarat, pentru Ziare.com, că România nu este o colonie şi că simte o anumită superioritate din partea Statelor Unite, făcând referire la vizita pe care secretarul de stat adjunct american, Victoria Nuland, o va face în România.

"Mi se pare puţin cu un aer de superioritate, ca şi cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, trăim într-o lume globalizată, facem parte din sisteme strategice de apărare, dar ce ar fi dacă spunem că am merge noi în SUA să verificăm situaţia condamnărilor la moarte, care contravine tuturor convenţiilor internaţionale sau că mergem să verificăm decizia Parlamentului din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. (...) Nu e aroganţă, dar arată o anumită superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) ", a spus Frunda.

Potrivit acestuia, vizita oficialului american "nu este asa intempestivă cum a fost prezentată de presa din ţara noastră".

"Aceste vizite sunt plănuite, se poartă dialoguri între ministerele de Externe, se stabileşte un program, se stabilesc nişte scopuri, se negociază şi pe urmă se vine aici. Nu e România o colonie şi refuz această idee, că vine să inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept şi a democraţiei. Există nişte discuţii, SUA au arătat nu nişte îngrijorări, cum greşit au formulat ziarele, ci niste nelinişti, niste semne de întrebare în legătură cu nişte decizii. Suntem şi noi şi Statele Unite membre NATO, suntem legaţi prin Deveselu, care e foarte important, şi de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu condiţia să fie făcute aproape pe picior de egalitate, ca să nu spun chiar pe picior de egalitate", a mai comentat fostul senator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici