Winkler: UDMR şi PDL au propus ca următorul Congres al popularilor europeni să aibă loc în România

Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că reprezentanţii UDMR şi cei ai PDL au propus ca următorul Congres al Partidului Popular European (PPE), din 2012, să aibă loc în România.

22 afișări
Imaginea articolului Winkler: UDMR şi PDL au propus ca următorul Congres al popularilor europeni să aibă loc în România

Winkler: UDMR şi PDL au propus ca următorul Congres al popularilor europeni să aibă loc în România (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Winkler a spus că există mai multe propuneri, pe lângă cea a formaţiunilor româneşti care se regăsesc în grupul popularilor europeni - UDMR şi PDL - pentru organizarea următorului Congres al Partidului Popular European (PPE), din 2012, iar decizia va fi luată probabil în luna mai a acestui an.

"În ceea ce priveşte Congresul, există o propunere pe care tot săptămâna aceasta am formulat-o în mod concret, PDL şi UDMR - ca următorul Congres (al PPE - n.r.) din anul 2012, care este un Congres statutar, să fie organizat în România. Există însă şi alţi candidaţi, iar decizia se va lua, din câte cunoaştem, în luna mai, la următorul Birou Politic al PPE", a spus Winkler.

El a precizat că în această săptămână s-au desfăşurat, la Bruxelles, atât Biroul Politic al Partidului Popular European (PPE), cât şi şedinţele comisiilor care pregătesc programul PPE.

"Ultimul program de bază al PPE a fost adoptat în 1992, în condiţiile de atunci. Bineînţeles că este nevoie de schimbare, e nevoie de introducerea unor noi valori şi a unor noi principii în acest program. Am primit prima variantă a PPE în urmă cu două zile şi unul dintre motivele pentru care avem motive de satisfacţie este că în acest program se face referire în mod distinct la comunităţile minorităţilor naţionale istorice şi o altă referire la noile minorităţi migrante din UE. Consider că este foarte important acest lucru şi, de fapt, această nouă poziţie a PPE, prin care recunoaşte drepturile lingvistice şi dreptul la autodeterminare, dreptul la a folosi diversele modele de autonomie care sunt aplicate în statele UE", a spus Winkler.

El a adăugat că este vorba de o evoluţie în acest domeniu, care început la Congresul de la Bonn, din 2009, atunci când a fost adoptată pentru prima oară o rezoluţie a PPE în problematica minorităţilor naţionale şi a minorităţilor etnice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici