Zetea (PSD): Guvernul trebuie să suplimenteze propunerile făcute profesorilor

Coaliţia trebuie să-şi concentreze toată atenţia pentru a rezolva greva generală din educaţie, după care să reia negocierile pentru formarea noului Guvern, declară la RFI vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea: ”Haideţi să facem aceste lucruri, ca să nu avem aceste bombe sociale în faţa noastră”.

204 afișări
Imaginea articolului Zetea (PSD): Guvernul trebuie să suplimenteze propunerile făcute profesorilor

Zetea (PSD): Guvernul trebuie să suplimenteze propunerile făcute profesorilor

Gabriel Zetea spune despre greva generală din educaţie că „principalul lucru pe care Guvernul trebuie să-l facă este să identifice resursele financiare, pentru că dacă vorbim despre profesorii debutanţi, dublarea salariului înseamnă un efort financiar mare, pe care Guvernul trebuie să-l facă acum, în mijlocul anului, cu un buget deja adoptat şi care oricum trebuia corectat pe parcursul său, în sensul în care situaţia economică nu-i cea mai bună, astfel încât să fie resurse financiare suplimentare. Odată ce Guvernul face acest lucru, sigur că va fi o avalanşă de cereri în restul sistemului bugetar”.

Vicepreşedintele PSD e de părere că „încrederea se câştigă vorbind, punând pe masă soluţii concrete”.

„Sigur, toată lumea trebuie să facă un pas înspre mijloc, înspre mediere. Şi Guvernul trebuie să suplimenteze propunerile iniţiale pe care le-au avut duminică şi în acelaşi timp şi sindicatele trebuie să înţeleagă că nu e o soluţie pentru nici un stat din această lume să facă creşteri salariale şi vorbim aici de exemplu despre dublarea unui salariu (...). E nevoie de a suplimenta, e nevoie să arăţi angajaţilor din educaţie că ai seriozitatea necesară să faci un efort şi acum, dar pe termen lung, dublarea salariilor nu este o soluţie, pentru că acum, în acest moment în care există presiuni inflaţioniste foarte mari pe toate bugetele, nu doar în România, vorbim din SUA, Marea Britanie, Germania, până în România, întreg spaţiul occidental, guvernele care vin şi măresc salarii aduc mai mulţi bani în economie pe partea de consum, generează împrumuturi mai mari, dobânzi mai mari, inflaţie mai mare şi ca atare, o scădere şi mai accentuată a puterii de cumpărare”, adaugă el.

Întrebat dacă PSD va prelua funcţia de premier acum, în plină grevă generală a profesorilor, Gabriel Zetea a răspuns: „Deocamdată, eu cred că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut un lucru de bun simţ şi asta înseamnă suspendarea negocierilor politice”.

„Vă daţi seama care ar fi fost discursul public şi al celor care sunt angajaţi în sistemul de educaţie, a părinţilor din România care sunt afectaţi şi a presei, în momentul în care concomitent cu negocierile vizavi de încheierea grevei şi satisfacerea cerinţelor sindicatelor din educaţie se duceau negocieri despre cine ce portofoliu va ocupa, despre premierul Ciucă, că va fi ministru la Dezvoltare sau la Interne sau la Apărare sau vicepremier, vă daţi seama, ăsta ar fi fost un semn de totală neseriozitate din partea actualei coaliţii. De aceea, Marcel Ciolacu a spus aşa: sigur, continuăm, mergem înainte, avem în continuare o coaliţie stabilă la nivelul Parlamentului, care susţine acest Guvern, dar nu putem să stăm să negociem noi politic şi să pierdem efectiv timpul, arătând public oamenilor că ne interesează negocierile politice mai mult decât negocierea pentru încheierea unui conflict social. De aceea, ne concentrăm toată atenţia, toată ştiinţa, înspre a satisface această criză, greva din educaţie şi apoi reluăm într-un calendar, care o fi el, negocierile pentru formarea noului Guvern (...). Haideţi să facem aceste lucruri, ca să nu avem aceste bombe sociale în acest moment în faţa noastră şi să putem să avem nişte negocieri corecte, pe care oamenii să le accepte”, încheie Zetea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici