Zgonea: Dacă nu promovăm egalitatea de gen, delegaţia la APCE pentru 2013 e "cam jobless"

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, le-a spus, marţi, membrilor Birourilor Permanente că delegaţia României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru anul 2013 este "cam jobless" dacă grupurile politice parlamentare nu înţeleg să promoveze egalitatea de gen şi să nominalizeze şi femei parlamentar în delegaţie.

203 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Dacă nu promovăm egalitatea de gen, delegaţia la APCE pentru 2013 e "cam jobless"

Valeriu Zgonea (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Potrivit stenogramei şedinţei Birourilor Permanente reunite, postată pe www.cdep.ro, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a solicitat, în şedinţa de marţi, grupurilor parlamentare să numească şi femei parlamentar printre cei zece membri ai delegaţiei Parlamentului României la APCE.

"Trebuie să adoptăm o hotărâre (…) să includem cel puţin o doamnă în rândul membrilor titulari ai Delegaţiei Parlamentului României la APCE. Având în vedere că grupurile parlamentare PSD au deja delegată o doamnă - este singurul grup care are avantajul acesta - o să rog celelalte grupuri politice parlamentare să ia o decizie", a spus Zgonea.

El a spus că delegaţia la APCE pentru anul 2013 este "cam jobless" dacă grupurile politice nu vor numi şi o femei parlamentar în cadrul delegaţiei.

"Dacă nu ţinem astăzi plenul şi nu avem o deschidere din partea grupurilor politice parlamentare, cele care au omis să promoveze egalitate de gen pe listele APCE-ului, în acel moment, în luna martie, echipa noastră nu are drept de vot. Şi atunci tot efortul pe care l-am făcut în ultima perioadă şi faptul că avem o delegaţie la APCE pentru anul acesta este cam jobless, ca să folosesc aşa un cuvânt. Îi trimitem degeaba anul acesta, dacă nu sunt în martie", a adăugat Zgonea.

El a spus că PSD are o femeie parlamentar care este delegată, dar PNL, PDL şi PPDD nu au.

La rândul său, liderul grupului PSD din Cameră, Marian Neacşu, a prezentat o statistică referitoare la toate delegaţiile la APCE.

"PSD are şase nominalizări de doamne de egalitate de gen pentru titulari şi doi pentru supleanţi; PNL doi titulari; PDL doi titulari. Acestea sunt singurele nominalizări pentru doamne în toate comisiile, deci aceasta este structura momentului", a spus Neacşu.

La rândul său, democrat-liberalul Cezar Preda a arătat că, în opinia sa, în delegaţie ar trebui să fie numite nu doar o femeie parlamentar, ci două.

"Domnule preşedinte, dacă-mi permiteţi, în afară de faptul că trebuie să avem, eu cred că nu o femeie, ci două femei din zece, Grupul socialist în Adunarea parlamentară a Consiliului Europei are şi un grup de femei socialiste şi acolo aveţi o normă impusă de 30 la sută femei. Eu îl înţeleg pe domnul Neacşu că a nominalizat şase femei, dar nu le-a nominalizat unde trebuie. Aici trebuie să nominalizaţi. Aveţi la APCE obligatoriu un grup de femei 30 la sută să nominalizaţi, deşi vă spun, domnule preşedinte, pentru că aţi amintit de obligaţiile puterii, că data trecută noi am avut două titulare. Deci, ca să facem în aşa fel ca delegaţia noastră să fie. Şi acum PSD-ul are patru locuri, PNL-ul are trei, noi avem numai un singur loc", a mai spus Cezar Preda.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, o anexă la hotărârea privind componenţa nominală a delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prin care Alina Gorghiu îl înlocuieşte de Dan-Radu Ruşanu.

Hotărârea adoptată anterior de către Parlamentul României stabilea, în privinţa componenţei nominale, că toţi cei zece membri ai delegaţiei României erau parlamentari bărbaţi.

În urma unei solicitări exprese ca din cadrul delegaţiei să facă parte şi parlamentari femei, plenul reunit al celor două Camere a adoptat, marţi, o anexă la hotărârea iniţială, prin care a operat această modificare, în interiorul propunerilor avansate de către grupul parlamentar PNL.

"Mulţumesc grupului parlamentar PNL pentru înţelegere. Hotărârea se modifică, iar doamna deputat Alina Gorghiu devine membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei în locul domnului deputat DanRadu Şupşani, care devine membru supleant în locul domnului deputat Daniel Budurescu", a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici