Zgonea: Deputaţii trebuie să se implice în eurocampanie, dar şi să legifereze, vom găsi soluţie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că sâmbătă începe oficial campania pentru PE şi că trebuie să găsească un mix de program al Camerei pentru această perioadă deoarece deputaţii trebuie să se implice în campanie, dar şi să legifereze.

136 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Deputaţii trebuie să se implice în eurocampanie, dar şi să legifereze, vom găsi soluţie

Zgonea: Deputaţii trebuie să se implice în eurocampanie, dar şi să legifereze, vom găsi soluţie (Imagine: Razvn Chirita/Mediafax Foto)

Zgonea a precizat că Biroul Permanent al Camerei a decis ca plenul să discute în această săptămână 200 de proiecte de lege care au rapoarte de respingere, fără vot final, şi a apreciat că deputaţii vor veni la şedinţe şi va fi asigurat cvorumul.

"Pentru săptămâna aceasta, decizia liderii grupurilor politice este strict legată de dezbaterea proiectelor cu raport de respingere. Sunt vreo 200 de proiecte. Vom începe astăzi şi mâine aceste rapoarte, încercând să le finalizăm. Mâine nu vom avea vot final şi vom încerca să discutăm şi programul pentru următoarele săptămâni, cel puţin calupul pentru următoarele 2 săptămâni. Vă reamintesc că sâmbătă începe oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare, este cea de-a treia campanie pentru România, după 2007 şi 2009. Toate partidele şi toţi parlamentarii sunt implicaţi în această campanie electorală, va trebui să găsim soluţia aşa încât procesul legislativ să nu sufere", a afirmat Zgonea.

El crede că deputaţii vor veni la şedinţe în această săptămână, dar nu este de datoria preşedintelui Camerei să se ocupe de prezenţă: "Nu este de datoria preşedintelui Camerei să se ocupe de prezenţă. Prezenţa vedeţi unde este, trebuie să semneze fiecare acolo, puneţi-le camere de luat vederi, vedem dacă există cvorum, după care aveţi pe site numere lor de telefon, ştiţi adresele lor de cabinet parlamentar şi fiecare răspunde. Puteţi să-i descoperiţi şi sunteţi buni în ceea ce faceţi, astfel încât îi descoperim, dacă vreţi. Eu cred că vor veni astăzi să avem cvorum să dezbatem respingerile care sunt de foarte mult timp pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor".

În privinţa programului Camerei Deputaţilor pe perioada campaniei electorale, Zgonea a spus că va vedea care au fost programele de lucru ale deputaţilor în precedentele campanii din 2007 şi 2009 şi va discuta şi cu liderii de grup pentru a lua o decizie, dar că nu există vacanţă pentru deputaţi. "Nu există vacanţă. Aş vrea să nu folosiţi acest termen pentru că nu este corect. O să mă uit şi la programele pe care le-am avut şi în 2007 şi în 2009 şi o să am şi o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare pentru a lua o decizie. Vă reamintesc că este o campanie extrem de importantă pentru partide. Sunt două grupuri care se bat pe o diferinţă de câteva voturi, diferenţa aceea de câteva mandate înseamnă că ele pot să vină din România, înseamnă că ele pot să dea în negocieri preşedintele Comisiei Europene, deci este o bătălie extrem de dură şi România, ca stat membru, trebuie să se implice în această campanie, trebuie să facă o campanie modernă, toate grupurile politice parlamentare, iar deputaţii sunt membri de partid până la urmă", a explicat Zgonea.

El a adăugat că România are nevoie de această bătălie pentru europarlamentare, dar şi de un proces legislativ şi că va trebui să găsească "un mix" de program de lucru. "România are nevoie şi de această bătălie, are nevoie şi de proces legislativ. Ca membri de partid, ca deputaţi noi suntem obligaţi să facem campanie pentru partidele noastre politice, pe de altă parte, avem obligaţia să venim în fiecare săptămână să ne prezentăm şi în teritoriu, dar să venim şi la Parlament să votăm legile. De aceea trebuie să găsesc un mix", a mai spus Zgonea.

El a mai explicat că un parlamentar nu are zi liberă şi are responsabilităţi şi obligaţii 7 zile din 7, arătând că dacă acesta nu este în Parlament nu înseamnă că chiuleşte: "Din cele 84 de proiecte legislative trimise ca proiecte la Parlamnent de către Guverul României pentru această sesiune, 39 sunt deja la promulgat. Noi suntem aproape la jumătatea perioadei şi ne-am făcut treaba cu responsabilitate, aşa încât, trecând peste aceaste comentarii care nu fac bine vieţii politice, activitatea aceasta în teritoriu face parte din obligaţiile constituţionale ale fiecărui deputat ales într-o circumscripţie. Dacă ei nu sunt acolo, să-i sancţionaţi, dacă nu au cabinet parlamentar, nu se duc la întâlniri şi dezbateri cu electoratul, sancţionaţi-i, dar nu spuneţi electoratului că ei, dacă nu sunt aici, înseamnă că chiulesc, că sunt cele 3 obligaţii care trebuie să le aibă: plen, comisii şi activitate în teritoriu".

Senatorii vor lucra săptămâna viitoare două zile în plen, iar apoi vor mai avea şedinţă abia după alegerile europarlamentare, respectiv în 26 mai, conform deciziei Biroului permanent.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 25 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici