Zgonea:Liderii grupurilor parlamentare au acceptat introducerea în Regulament a unui cod de conduită

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că toţi liderii grupurilor parlamentare au acceptat elaborarea unui cod de conduită al parlamentarilor, care ar urma să fie depus săptămâna viitoare, arătând că acesta ar reglementa migraţia politică şi incompatibilităţile.

165 afișări
Imaginea articolului Zgonea:Liderii grupurilor parlamentare au acceptat introducerea în Regulament a unui cod de conduită

Zgonea:Liderii grupurilor parlamentare au acceptat introducerea în Regulament a unui cod de conduită (Imagine: Gabriel Petrescu / MediafaxFoto)

"Toţi liderii grupurilor parlamentare au acceptat introducerea în Regulament a unui cod de conduită al parlamentarilor. Am vorbit cu Victor Alistar şi cu Cristian Pârvulescu şi în următoarele zile vom lucra aplicat, în speranţa că undeva la sfârşitul săptămânii viitoare liderii grupurilor parlamentare vor depune un proiect, acceptat împreună cu organizaţiile neguvernamentale, cu privire la codul de conduită", a precizat Valeriu Zgonea.

El s-a întâlnit cu directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, şi cu Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, pe acestă temă.

Preşedintele Camerei a spus că "parlamentarii au nevoie de un cod de conduită care să definească comportamentul, atitudinea şi care să fie introdus în Regulamentul Camerei Deputaţilor".

Zgonea a anunţat că, după 9 decembrie, vor fi făcute şi modificările necesare la statutul senatorilor şi deputaţilor şi completările în privinţa incompatibilităţilor deputaţilor.

Potrivit lui Zgonea, acest cod de conduită trebuie să se refere la conflictele de interese, incompatibilităţi, dacă există un interes patrimonial din partea vreunui deputat la votarea unei legi, dar, cel mai important, la migraţia politică.

"Este clar că trebuie să găsim o soluţie astfel încât cel care migrează să poată fi sancţionat, de exemplu să nu mai primească funcţii în Parlament, trebuie să găsim o soluţie juridică", a precizat Zgonea.

El a mai spus că în acest cod de conduită trebuie să fie cuprinse şi sancţiuni înăsprite pentru parlamentarii care votează multiplu şi soluţii pentru absenteism.

Zgonea a arătat că există şi ideea ca parlamentarii să prezinte un raport de activitate în fiecare sesiune care să cuprindă şi activitatea din Parlament şi din circumscripţii.

Victor Alistar a precizat că a observat deschidere din partea tuturor liderilor grupurilor parlamentare cu privire la propunerile pentru codul de conduită cum ar fi transparenţă în exercitarea mandatului, în privinţa deconturilor, migraţia politică, respectarea votului electronic, situaţiile de absenteism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici