Zgonea şi Neacşu dau asigurări că parlamentarii PSD vor veni vineri la plen. Zgonea: PNL poate să o propună şi pe bunica la şefia TVR

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a declarat joi, întrebat dacă are garanţia că parlamentarii PSD vor veni vineri la şedinţă, că i-a "convocat pe toţi" şi că cel puţin 140 sigur vor veni, un răspuns similar dând şi preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

430 afișări
Imaginea articolului Zgonea şi Neacşu dau asigurări că parlamentarii PSD vor veni vineri la plen. Zgonea: PNL poate să o propună şi pe bunica la şefia TVR

Zgonea şi Neacşu dau asigurări că parlamentarii PSD vor veni vineri la plen. Zgonea: PNL poate să o propună şi pe bunica la şefia TVR (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

"I-am convocat pe toţi, avem cel puţin 140 care vin sigur aici", a pecizat Neacşu înainte de a intra la şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului.

Atât Neacşu cât şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, au fost întrebaţi dacă au garanţia că parlamentarii PSD vor veni vineri la şedinţa Parlamnetului.

"Da", a răspuns Valeriu Zgonea.

Zgonea: Vineri la 11 Comisiile de Cultură sunt convocate pentru propunere la TVR, plenul e la 12

"Mâine (vineri - n.r.) ne vedem la ora 12:00, la ora 11:00, Comisiile de Cultură sunt convocate pentru a face o propunere de director general interimar", a precizat Zgonea, joi, după şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Valeriu Zgonea a arătat că în Birourile Permanente reunite "a fost o discuţie legată de promovarea unei ordonanţe de urgenţă" dar deocamdată aceasta nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

"A fost o discuţie de promovare a unei Ordonanţe de Urgenţă, deocamdată ea nu a fost publicată în Monitorul Oficial, pe cale de consecinţă Birourile Permanente se uită doar la Legea 41 art. 21, suntem obligaţi să convocăm un plen, avem cvorum, există raportul Comisiei cu o propunerea de director general interimar pentru o perioadă de cel mult şase luni de zile, aceasta va fi supusă la vot, votul este cu buletine de vot", a explicat Zgonea.

Întrebat ce se întâmplă dacă Ordonanţa de Urgenţă nu este publicată vineri în Monitorul Oficial, Zgonea a răspuns: "Putem să facem şi luni şi marţi, nu este o problemă".

"În momentul în care se dau Ordonanţe de Urgenţă, Parlamentul României lucrează până pe 30, 31 şi pe 31 îşi încheie activitatea şi ne vedem pe 1 februarie. În perioada vacanţei parlamentare avem legea cu privire abilitatea Guvernului de a emite ordonanţe şi care sunt acele domenii, până atunci poate să facă orice ordonanţă de urgenţă vor, ea se publică în Monitorul Oficial. Dacă nu există un termen scris în ordonanţă, atunci devine efectivă în momentul în care este publicată în Monitorul Oficial al României. După ce aprobă de principiu, în şedinţa de Guvern durează 2, 3 zile până se publică toate proiectele care sunt aprobate într-o săptămână", a mai spus Valeriu Zgonea.

El a fost întrebat dacă e sigur că la şedinţa de vineri a Parlamentului va exista cvorum, el răspunzând că e sigur doar că i-a rugat pe toţi să vină. "Eu sunt sigur că i-am rugat pe toţi să vină. Acest lucru pot să vi-l confirm. Câţi or veni, vedem mâine! Eu sper să fie cvorum. Nu e vorba numai de deputaţi, e vorba şi de senatori, ultima dată când au votat Comisia Nana au fost 280 de deputaţi şi doar 81 de senatori", a precizat Valeriu Zgonea.

El a dat explicaţii şi despre covorumul necesar pentru şedinţa de vineri, dar şi despre modul în care se va vota directorul general al TVR.

"Potrivit Regulamentului, nu există cvorum separat la Plenurile reunite, ca şi la Birourile Permanente reunite şi la Comisiile reunite, există un singur cvorum. La plenul reunit trebuie să fie 291 parlamentari la începutul şedinţei să fie cvorumul. Se aprobă proiectul de hotărâre cu numirea directorului general interimar, după care nominalizare, sunt două voturi, cel de-al doilea vot este cu buletine de vot, un vot secret şi unde trebuie să avem iarăşi 291 de participanţi. Din 291 trebuie majoritate simplă", a explicat Zgonea.

El a mai spus că în acest moment nu cunoaşte propunerea liberalilor pentru funcţia de director general interimar al TVR şi că această propunere a PNL trebuie să treacă de voturile Comisiilor de cultură reunite.

"Propunerea vine de la domnul Antonescu, ei au rămas într-un birou al Senatului şi o să vă spună dânsul cine este propunera PNL. În acest timp eu n-o cunosc. Propunerea de la PNL trebuie să treacă de votul Comisiilor reunite. Propunerea e la latitudinea domniilor lor, noi mergem la Comisiile de cultură mâine (vineri n.r.) am vorbit şi astăzi cu domnul preşedinte Voicu şi cu domnul preşedinte Georgică Severin, colegii noştrii vin, propunerea trece de Comisii, la 12:00 o votăm în Plen", a explicat Valeriu Zgonea.

Conducerea Parlamentului s-a reunit în şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Zgonea: PNL poate să o propună şi pe bunica la şefia TVR, nu e nicio problemă

"Dacă am convocat Birourile Permanente astăzi şi mâine (joi şi vineri - n.r.) asta înseamnă că suntem de acord ca PNL să facă o propunerea pentru şefia TVR pentru director general interimar, urmând ca în februarie toţi la un loc, toate partidele, Guvernul, Preşedinţia, sindicatele să facem un nou Consiliu de Administraţie", a precizat Zgonea întrebat dacă PSD se mai întruneşte în şedinţă pentru a vedea dacă este de acord cu propunerea PNL.

Întrebat dacă PSD este de acord cu orice propunere a PNL pentru directorul interimar al TVR, Zgonea a spus: "Bineînţeles, pentru noi este important în acest moment să nu existe un gol la conducerea TVR, ca să putem să nu rămânem în istorie că am blocat TVR şi am închis emisia pe 31 ianuarie sau de Crăciun".

El a adăugat directorul general interimar al TVR va asigura funcţionalitatea instituţiei pentru o lună şi jumătate, adăugând că, potrivit legii, poate să rămână interimar maxim şase luni.

Întrebat dacă PNL poate să propună pe oricine, Zgonea a spus: "Poate să o propună şi pe bunica şi suntem de acord, nu am nicio problemă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici