Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: 2.000 de persoane aşteptate la procesiunea prin centrul Clujului

UDMR organizează în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, o procesiune prin centrul municipiului Cluj-Napoca, la care sunt aşteptate 2.000 de persoane. Liderul UDMR Csoma Botond speră că manifestările se vor desfăşura fără incidente legate de steagul Transilvaniei.

286 afișări
Imaginea articolului Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: 2.000 de persoane aşteptate la procesiunea prin centrul Clujului

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: 2.000 de persoane aşteptate la procesiunea prin centrul Clujului

Preşedintele executiv al UDMR Cluj-Napoca, Czirmay Zoltan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că programul manifestărilor comemorative include şi o slujbă religioasă oficiată la Biserica Romano-Catolică “Sf. Mihail”.

“UDMR organizează în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindenni, o serie de manifestări comemorative care vor începe la ora 11 cu o procesiune prin centrul municipiului Cluj-Napoca la care sunt aşteptate 2.000 de persoane. Participanţii la procesiune se vor aduna la Institutul Teologic Protestant din Piaţa Avram Iancu de unde vor pleca spre Biserica Romano-Catolică <Sf. Mihail> din Piaţa Unirii pe un traseu nou. În biserică va fi oficiată o slujbă religioasă, după care cei prezenţi se vor îndrepta spre str. Avram Iancu, unde va avea loc depunerea de coroane şi jerbe de flori la plăcuţa comemorativă amplasată pe clădirea fostului hotel Biasini unde a fost cazat în 1848 poetul paşoptist maghiar Petofi Sandor”, a spus Czirmay.

Potrivit acestuia, în cursul după amiezii de 15 martie vor fi depuse coroane de flori la monumental eroilor din 1848, amplasat în cartierul Someşeini, iar Uniunea Liceenilor Maghiari va organiza în faţa Casei Matei Corvin un moment comemorativ.

Liderul UDMR, deputatul Csoma Botond, a declarat, la rândul său, că speră ca manifestările să se desfăşoare fără incidente legate de prezenţa steagului Transilvaniei, cum s-a întâmplat anul trecut.

“Jandarmeria Cluj a considerat anul trecut că steagul Transilvaniei este ilegal, iar patru persoane care au avut asupra lor acest steag au fost sancţionate. Cele patru procese verbale au fost contestate în instanţă iar procesele au fost câştigate. Jandarmeria a spus că noi am cerut îndepărtaea steagului, ceea ce nu este adevărat. Am avut acum o întâlnire cu reprezentanţii Jandarmeriei să nu caute nod în papură în ceea ce priveşte steagul Transilvaniei şi sper că vom avea o comemorare lipsită de incidente. Menţionez că acest steag a fost folosit şi de români la Alba Iulia în 1918, nu înţeleg de ce ar fi ilegal”, a subliniat Csoma Botond.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici