Ziua negocierilor. PNL are de ales între USR şi PSD. Cum ar putea să arate noul guvern

Negocierile pentru formarea unei coaliţii încep astăzi, după ce premierul desemnat, Nicolae Ciucă, şi-a depus mandatul, iar conducerea PNL a decis flexibilizarea mandatului de negociere.

4810 afișări
Imaginea articolului Ziua negocierilor. PNL are de ales între USR şi PSD. Cum ar putea să arate noul guvern

Ziua negocierilor. PNL are de ales între USR şi PSD. Cum ar putea să arate noul guvern

UPDATE Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că sunt şanse mari să fie refăcută coaliţia cu USR şi UDMR. A fost terapie de grup, eu am ieşit optimist, a spus Cîţu după întâlnirea cu liderul USR, Dacian Cioloş.

UPDATE Abordarea PNL şi USR privind soluţionarea crizei politice este arogantă şi superficială, spune Marcel Ciolacu. Liderul social-democrat spune că PSD va avea o propunere de prim-ministru la următoarele consultări de la Cotroceni.

UPDATE Tabara Orban spune că va vota doar o alinţă PNL-USR-UDMR.

În lipsa unui sprijin pentru un guvern minoritar, PNL este acum nevoit să caute sprijin la cei pe care i-a criticat. Astăzi, echipa desemnată pentru negociere va începe discuţii pentru închegarea unei coaliţii de guvernare atât cu USR cât şi cu PSD.

Klaus Iohannis este de aşteptat să amâne chemarea partidelor la consultări pentru a oferi timp negocierilor dintre partide pentru cristalizarea unei coaliţii.

Scenariul unei alianţe cu USR

Florin Ciţu se va întâlni cu liderul USR, Dacian Cioloş, în cursul zilei de astăzi. Refacerea alianţei PNL-USR-UDMR are două probleme majore. Opoziţia unor filiale ale PNL, care au fost foarte vocale împotriva USR în ultima perioadă, dar şi aritmetica parlamentară care s-a complicat după plecare taberei Orban din PNL.

O eventuală alinţă PNL-USR-UDMR ar avea mai puţin de 234 de voturi şi ar fi nevoită să apeleze la parlamentarii neafiliaţi sau la minorităţi pentru a trece guvernul şi a adopta pe mai departe proiectele legislative dorite. Fosta coaliţie se bazează în prezent doar pe 225 de parlamentari.

Scenariul unei alianţe cu PSD

O alinaţă PNL-PSD-UDMR este dorită de anumite filiale PNL, dar şi de preşedintele Iohannis care a avut un discurs extrem de critic la adresa USR.

Totuşi o parte semnificativă din PNL este împotriva unei astfel de alinaţe pe de o parte din cauza impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra imaginii partidului, dar şi din cauza cerinţelor mari pe care PSD le are - jumătate din ministere sau premierul.

O coaliţie PNL-PSD-UDMR ar avea o majoritate confortabilă de peste 300 de parlamentari în condiţiile în care majoritatea necesară este de 234.

UPDATE Declaraţii Ciolacu

„Ne aflăm într-o criză majoră pandemică, negestionată, ne aflăm într-o criză economică, într-o criză socială şi într-o criză politică declanşată de fosta guvernare de dreapta, de PNL şi USR. Toate crizele pandemice, economice şi sociale au fost gestionate şi sunt efectul acestei alianţe de dreapta, susţinută de Klaus Iohanis. Am văzut abordarea celor două partide, din şedinţele de ieri (marţi - n.r.). Este o abordare şi arogantă, şi superficială”, spune Marcel Ciolacu.

El precizează că nu a fost stabilită o întâlnire între liderii social-democraţi şi cei liberali.

„Ce pot spune cu certitudine este că PSD nu va intra în negocieri sau în discuţii sterile privind ministerele. Întâi stabilim programul de guvernare şi priorităţile. Apoi vom avea discuţii pe implicaţii, în funcţie de specialiştii fiecărui partid”, adaugă preşedintele PNL.

Marcel Ciolacu nu exclude negocieri între PSD şi USR, susţinând că „orice formaţiune politică reprezintă cetăţenii” şi „trebuie să stea de vorbă cu toată lumea”, în contextul crizei politice şi sanitare.

Ciolacu precizează că PSD se va prezenta la următoarele consultări de la Cotroceni cu propunere de prim-ministru.

„PSD va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru. Matematica e o ştiinţă fixă”, conchide liderul PSD.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici