Hackerii fac legea în România

ATAC v-a prezentat, în urmă cu două zile, modalitatea prin care hoţii „electronici“ pot să fure prin intermediul Internetului, fără ca vreo autoritate din România să fie capabilă să ia vreo măsură. Vă vom arăta astăzi alte câteva site-uri de pe care se pot lua informaţii cu privire la modul în care poţi să furi fără să fii deranjat. De asemenea, veţi observa că, în ciuda faptului că legea română prevede pedepse grele pentru hoţii electronici, nimeni nu poate să pună legea în aplicare. Nu de alta, dar, până la condamnarea unui individ în justiţie, organele de urmărire penală trebuie să strângă probe împotriva sa. Or, în ţara noastră, individual nu poate fi nici măcar depistat, întrucât nu avem specialişti care să facă asta.

1 afișare
Imaginea articolului Hackerii fac legea în România

Hackerii fac legea în România

N u mai este un secret pentru nimeni că, în zilele noastre, frauda practicată pe Internet s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, „hackerii“ din România fiind unii dintre cei mai temuţi infractori din lume. Ebay-ul este o companie americană on-line, care funcţionează ca intermediar între cumpărători şi vânzători din toate colţurile lumii. Pe site-ul companiei, www.ebay.com, poţi găsi orice, de la suporturi de scobitori, la apartamente cu chirie, sau chiar planuri de afaceri. Astfel, Ebay-ul a devenit o fabrică de făcut bani, dar şi un loc propice pentru dezvoltarea fraudei.

„Licitaţii false“ practicate de hoţii români
Cea mai cunoscută modalitate de înşelătorie, practicată de români pe Ebay, este cea a licitaţiilor false. Primul pas făcut de aceştia este să dea „SPAM“, adică să trimită e-mailuri către sute de mii de utilizatori ai Ebayului, pentru a obţine, astfel, datele conturilor acestora. În România, astfel de conturi, ale victimelor, valorează pe piaţa neagră aproximativ 5 RON. Conturile se vând numai în cantităţi mari, începând de la 10 bucăţi. După care infractorul ia legătura cu victima, în afara Ebay-ului. Acesta îi trimite mailuri (de tipul SCAM) din partea Ebay-ului, care confirmau existenţa produsului, pentru a câştiga încrederea cumpărătorului, care, odată ce avea confirmarea că produsul există, trimitea banii prin Western Union sau prin altă modalitate de transfer bancar. Odată banii ridicaţi, se încheia orice comunicare cu victima, fără ca aceasta să primească produsul.

O altă metodă de comitere a fraudei pe net este „pishing-ul“, operaţiune prin care utilizatorii unui site sunt păcăliţi să-şi introducă datele personale şi cele ale contului bancar sau ale cardului într-un site fraudulos, copie fidelă a site-ului Ebay. Scopul acestei acţiuni este lichidarea conturilor victimelor sau furtul de personalitate. Câţiva dintre clienţii Citybank, PayPal, C2iT, şi chiar Visa au fost păcăliţi în ultimele luni de asftel de phishers.

„Scrisorile nigeriene“, modalitate de fraudă
„Scrisorile nigeriene“ reprezintă o altă modalitate de păcălire a utilizatorilor de Internet. Astfel, printrun e-mail, persoana vizată este anunţată că primeşte procente importante, în schimbul ajutorului dat pentru a transfera sume mari de bani într-o ţară străină. Sau o altă posibilitate de atragere a victimei era păcălirea acesteia că a câştigat o sumă mare de bani, dar că, pentru a intra în posesia banilor, trebuie să plătească în avans o serie de taxe, prezentate de obicei ca taxe de procesare, taxe poştale sau onorarii pentru realizarea actelor notariale. Victima plăteşte aceste taxe, însă nu primeşte nimic în schimb. „Fraudele de tip business“ implică de obicei un furt de identitate sau o schemă de retrimitere a mărfii şi cecuri false. Cel care iniţiază frauda postează un anunţ de angajare pe un site cu oferte de muncă de pe Internet. Celor care răspund le sunt cerute informaţii personale, confidenţ iale, cum ar fi data naşterii sau numărul de la asigurarea socială. Apoi, acestea sunt folosite pentru a cumpăra produse cu cărţi de credit.

Acestea sunt trimise unei alte persoane, care a răspuns anunţului şi care a fost „angajată“ de infractor pentru recepţionarea mărfii. Ulterior, „angajatul“ trimite, prin intermediul serviciilor de freight forwording, produsele către ţara de origine a iniţiatorului fraudei. Hackerul se prezintă de obicei ca o companie străină, plătind apoi persoana care a retrimis produsele cu un cec fals, ce conţine de obicei o sumă mai mare de bani, decât cea necesară taxelor de transport. Diferenţa de bani este transferată de cel care a făcut livrarea înapoi către infractor, înainte ca frauda să fie descoperită.

Virusarea de sistem aduce profituri mari
O altă metodă de fraudare este cea a virusării unui sistem, în vederea obţinerii profiturilor în bani. Se pare că, nu cu mult timp în urmă, doi tineri români au reuşit să infiltreze în sistemul Western Union un virus, cu ajutorul căruia puteau vedea toate transferurile care se făceau. Astfel, infractorii scoteau banii din sucursalele W.U, înainte ca persoanele vizate să îşi ridice banii. Se pare că cei doi români au adus Western Union un prejudiciu de câteva sute de mii de euro, fără însă a fi prinşi.

Pokerstars.com este un casino online, propice pentru spălarea banilor. Infractorul îşi creează un cont, folosind datele personale şi numărul cărţilor de credit ale victimelor, majoritatea din Statele Unite. Acest cont este folosit şi descărcat la mesele virtuale, unde banii sunt preluaţi cu ajutorul unor conturi virtuale. După care, banii sunt ridicaţi cu ajutorul unor sisteme de plată online, cu venituri uriaşe, cum ar fi: NETTELER.com, Epassporte.com. Numai la Epassporte s-au înregistrat, în cursul anului 2007, fraude de milioane de euro. De altfel, Epassporte-ul a fost închis zilele trecute. Din cauza pierderilor imense de bani, în Statele Unite s-a interzis pokerul on-line. Skimming-ul reprezintă instalarea de dispozitive la bancomate, POS-uri sau camere video, prin care sunt copiate ulterior, datele de pe benzile magnetice ale cardurilor, fiind capturat chiar şi PIN-ul cardului. Apoi, datele obţinute sunt transferate în computere şi cu ajutorul altor dispozitive (MSCR- Magnetic Swipe Card Reader) banda magnetică este reinscripţionată. Aceste dispozitive se găsesc foarte uşor. Este nevoie doar să intri pe www.msrfactory.com şi să faci comanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici