Preşedintele Băsescu l-a avansat pe securistul Stanca fiindcă aşa a vrut, nu că îl obliga legea

Preşedintele Traian Băsescu nu era obligat să acorde gradul de general de brigadă în rezervă fostului securist Stanca Nicolae Viorel, liderul PD Sălaj. O decizie a Curţii Constituţionale de anul trecut a stabilit că preşedintele României "acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral", însă această atribuţie nu este o obligaţie. Şeful statului “are posibilitatea de a aprecia dacă acordă sau nu aceste grade, fără a fi condiţionat de lege, aşa cum este în cazul atribuţiei privind numirile în funcţii publice", se arată în decizia 384/2006 a Curţii Constituţionale.

1 afișare
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu l-a avansat pe securistul Stanca fiindcă aşa a vrut, nu că îl obliga legea

Preşedintele Băsescu l-a avansat pe securistul Stanca fiindcă aşa a vrut, nu că îl obliga legea

Instanţa constituţională a fost sesizată în cadrul procesului lui Alexandru Leordean, fost director în Ministerul Apărării, care a contestat în instanţă faptul că ministrul Apărării i-a refuzat dreptul de promovare în grad de general de brigadă cu prilejul trecerii în rezervă. În cadrul procesului,  a fost invocată chiar de către  Administraţia Prezidenţială  excepţia de neconstituţionalitate a unui articol din Legea  privind statutul cadrelor militare. Practic,  Preşedinţia a susţinut că textul respectiv este neconstituţional, întrucât conţine o normă imperativă ce impune înaintarea în grad a coloneilor şi a comandorilor în activitate cu prilejul trecerii acestora în rezervă sau în retragere, dacă îndeplinesc condiţiile de vechime în grad şi au calificativul prevăzut de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici