Burnout-ul, infertilitatea feminină şi tratamentele balneare care te ajută

  • Stresul s-a dovedit a juca un rol foarte important în infertilitate, persoanele stresate şi obosite obţin mai greu o sarcină.
  • Efectele antiinflamatorii şi hormonale ale nămolului şi apei sărate extrase din Lacul Ursu au început să fie studiate încă din anii 1930.
  • Terapiile balneare de la Sovata ajută la reglarea sistemului nervos, endocrin, mediază răspunsul imun şi reduc inflamaţia.
916 afișări
Imaginea articolului Burnout-ul, infertilitatea feminină şi tratamentele balneare care te ajută

Burnout-ul, infertilitatea feminină şi tratamentul balnear care te ajută

Vorbim adesea despre epuizare sau suprasolicitare şi stres extrem, şi comparăm aceste stări cu munca şi cariera. În majoritatea cazurilor, epuizarea este cauzată de situaţii de anxietate profesională excesivă. Dar, acest stres enorm şi debilitant afectează şi alte aspecte şi momente din viaţă, ca de exemplu, maternitatea. Ceea ce în sine este stresant şi care uneori pune la grea încercare pe unele dintre femeile care îşi doresc să devină mămici.

Situaţia poate fi mai gravă decât pare, deoarece bornout-ul loveşte în mod subtil, iar atunci când vine vorba de maternitate, urmările nu sunt deloc uşoare: descurajare, deprimare, lipsa puterii şi a dorinţei de a lupta direct cu problema apărută.

Azi, simptomele care pot ridica femeilor semne de întrebare cu privire la gradul lor de fertilitate sunt clare. Cum le recunoşti? Primul şi cel mai evident „semn” îl reprezintă lipsa instalării stării de graviditate. Apoi, avem prezenţa unor simptome sau semne care pot fi asociate cu infertilitatea: neregularităţii menstruale, adică dureri menstruale intense, menstruaţii foarte abundente sau, din contră, reduse cantitativ, menstruaţii pe perioade excesiv de lungi sau extrem de scurte, menstruaţii care apar rar sau mai des decât de obicei.

Stresul şi infertilitatea sunt strâns legate

Poate părea mai greu de crezut, dar stresul s-a dovedit a juca un rol foarte important în infertilitate. Persoanele stresate şi obosite, mereu preocupate şi îngrijorate obţin mai greu o sarcină. În timpul stresului sunt activaţi hormoni specifici care menţin organismul într-o stare de <alarmă>. Pe de altă parte, mecanismele fiziologice prin care se poate obţine o sarcină, se manifestă la parametri maximi în condiţii de relaxare, linişte, când grijile sunt lăsate la o parte. De exemplu, multe sarcini se obţin în concediu sau când stresul zilnic s-a mai diminuat.”, menţionează doctorul ginecolog George Vasilescu.

Cum să recunoşti dacă te confrunţi într-adevăr cu burnout sau dacă este doar o perioadă deosebit de stresantă prin care treci?

Burnout-ul reprezintă o cauză clară de infertilitate. Fazele avansate de oboseală, cu simptome specifice, pot împiedica atât fertilizarea ovocitului, cât şi embrio-implantarea, fie că vorbim de sarcini pe cale naturala sau FIV. Tratamentele de la Sovata vin în întâmpinarea persoanelor care doresc obţinerea unei sarcini prin metode naturale, simple; a persoanelor care se pregătesc pentru o procedură de reproducere umană asistată (stimulare ovariană, inseminare intrauterină, fertilizare in vitro, embriotrasfer fresh sau cu embrioni îngheţaţi), şansele de reuşită crescând în aceste cazuri simţitor.
De reţinut că, pentru rezultate optime, tratamentele balneare se fac în luna premergătoare procedurilor de reproducere asistată, iar în cazuri speciale, cu 3 – 4 luni înainte. De asemenea, se iau în considerare: posibilitatea unui număr mai mare de zile de tratament, endometru nedezvoltat (incapabil de nidaţie), insuficienţă ovariană (forma incipientă), stări cronice de oboseală, stres accentuat, inflamaţii pelvine cornice şi consecinţele acestora
.”, punctează medicul ginecolog George Vasilescu de la Ensana Health Hotels Sovata.

Ce fel de tratamente balneare pentru infertilitate poţi face?

Aşa cum probabil ştii deja, Sovata este renumită pentru tratamentele pentru fertilitate încă de la începutul secolului trecut. Aceste tratamente erau aplicat pe scară largă, sub supraveghere medicală, încă din anii 1970, cu metodele existente în acea perioadă. În prezent, la metodele clasice, se adaugă noile metode de diagnostic a cauzelor infertilităţii, cât şi posibilitatea de a urmări efectele terapiei în mod ţintit.

Efectele antiinflamatorii şi hormonale ale nămolului şi apei sărate extrase din Lacul Ursu au început să fie studiate încă din anii 1930. Începând din 1945, s-au izolat substanţe cu efect hormonal din apa sărată, cu repetarea periodică a dozărilor hormonale în anii următori. Ultima determinare hormonală, efectuată în anul 2011 în Budapesta, a relevat valori înalte de estrogen şi progesteron human-like (adică asemănător ca structură cu hormonii umani feminini) în apa sărată şi în nămolul extrase din Lacul Ursu. Aceşti produşi hormonali numiţi auxine provin din crustaceul de apă sărată Artemia salină şi microfloră lacului” ne spune Suzana Pretorian, doctor balneolog.

Baza terapiei împotriva infertilităţii este reprezentată de factorii specifici de cură : apa sărată hiperconcentrată şi nămolul sapropelic peloidogen, ambele extrase din Lacul Ursu şi utilizate în baza de tratament Sovata.

Apa sărată şi nămolul au un efect pluristructural, sincron şi de fineţe asupra aparatului genital feminin: efect antiinflamator, de stimulare hormonală şi de relaxare a sistemului nervos (benefic în infertilitatea cu componenţa psihogenă)” adaugă dr. Suzana Pretorian.

În plus, Sovata este o staţiune cu un climat blând, uşor sedativ. Persoanele stresate, obosite vor găsi aici locul potrivit pentru a se deconecta de problemele zilnice.

Un prim factor al infertilităţii, stresul, poate fi rezolvat în timpul curei balneare. În plus, tratamentele efectuate aici au un efect antiinflmator asupra zonei pelvine. Se ştie că inflamaţia peste anumite limite este dăunătoare. Tractul genital feminin fiind unul deschis spre exterior este supus permanent <atacului> factorilor inflamatori provocând astfel vaginite, colpite, endometrite, salpingo-ovarite. De asemenea, banalele chisturi ovariene, destul de frecvent întâlnite, sunt asociate în multe cazuri cu fenomene inflamatorii endometriale care împiedică nidarea. Astfel, o cauză frecventă de infertilitate, inflamaţia peste limitele fiziologice, poate fi tratată cu succes la Sovata.”, adaugă dr. Vasilescu.

Terapiile balneare antiinfertilitate de la Sovata

Tratamentele ginecologice se desfăşoară pe durata a două săptămâni şi constau în irigaţii vaginale cu apa sărată, tampoane vaginale cu nămol, împachetări externe cu nămol, băi sărate, electroterapie cu efect antiinflamator, efectuate în condiţii de igiena riguroasă, cu instrumentar steril. Tratamentul include, pe lângă consultaţia ginecologică, şi consiliere de specialitate pentru infertilitate de cuplu.

Deoarece tot mai multe cupluri apelează din motive obiective la fertilizare în vitro (FIV), merită amintit faptul că tratamentul balnear efectuat la Sovata cu 1-3 luni anterior FIV creşte şansa implantării embrionului la fertilizare în vitro (pregăteşte uterul pentru FIV).

Acestea sunt menite să pregătească corpul unei femei pentru FIV. „Aceste terapii sunt reglatoare ale sistemului nervos, endocrin, mediază răspunsul imun şi reduc inflamaţia. Copul se pregăteşte astfel, pentru marea încercare şi bucuria creării unei noi vieţi. În plus, la Sovata nu-i uităm nici pe bărbaţi, viitorii tătici. Pentru aceştia avem pregătite terapii naturale din plante, relaxare, linişte şi plăcerea de a trăi.”, concluzionează dr. George Vasilescu.

Alte probleme ginecologice care se tratează la Sovata

În afară infertilităţii feminine, tratamenul ginecologic Sovata se recomandă şi în următoarele afecţiuni ginecologice: boala inflamatorie cronică pelvină – anexite, metroanexite şi salpingite repetate, sindromul premenstrual, dereglările de ciclu menstrual, stările postoperatorii în sfera genitală. Instalarea menopauzei poate fi întârziată cu câţiva ani prin acest tratament balnear. De asemenea, tratamentul este benefic atât la nivel local, cât şi pentru întregul echilibru neuro-hormonal, la doamnele aflate în perioada de postmenopauză.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici