Cafeaua: inamic sau aliat împotriva sindromului de colon iritabil? Răspunsul cercetătorilor

Ştiinţa este încă împărţită pe această temă, dar conform unor studii recente, cei care beau cafea au cu 16% mai puţine şanse de a dezvolta boala.

13374 afișări
Imaginea articolului Cafeaua: inamic sau aliat împotriva sindromului de colon iritabil? Răspunsul cercetătorilor

Cafeaua: inamic sau aliat împotriva sindromului de colon iritabil? Răspunsul cercetătorilor

O recentă metaanaliză publicată în Nutrients a analizat capacitatea acesteia de a preveni sindromul de colon iritabil. Cercetarea a implicat 432.022 de participanţi în 8 studii diferite, care atestă că - în general - cei care beau cafea au cu 16% mai puţine şanse de a dezvolta sindromul de colon iritabil, comparativ cu cei care nu o beau.

Dintre aceste studii, totuşi, 5 au fost în favoare, în timp ce alte 3 au subliniat modul în care cafeaua ar putea accentua şi mai mult patologia şi, prin urmare, nu a fost recomandată.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele contradictorii ale diferitelor studii ar putea fi legate de complexitatea cafelei, care poate fi obţinută din sute de compuşi diferiţi, care pot varia considerabil în funcţie de originea lor şi de modul în care sunt tratate.

„Cu toate acestea, toate cele trei studii nu pot stabili o legătură cauzală între consumul de cafea şi riscul de sindrom de intestin iritabil”, autorul principal al studiului, dr. Qin Xiang Ng, cercetător la Universitatea din Singapore.

Pe de altă parte, dr. Ng a precizat: „cafea este o băutură bogată în polifenoli şi conţine mai mulţi compuşi bioactivi. Pe lângă aceiaşi polifenoli, diterpene, trigoneline şi melanoidine”.

Toţi compuşii care pot avea efecte pozitive asupra intestinului. Deocamdată, problema nu a fost încă rezolvată complet şi vor fi necesare studii suplimentare pentru a înţelege ce impact are cafeaua asupra intestinului, dar, potrivit Dr. NG, „în general, dovezile actuale sugerează un potenţial efect protector al cafelei împotriva sindromului de intestinul iritabil”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici