Când mâncarea devine dependenţă: de la ciocolată la pizza. Iată explicaţiile ştiinţei

Nu totul depinde de voinţă, ci mai ales de caracteristicile chimice şi organice ale alimentelor, multe concepute pentru a crea dependenţa, ca în cazul întregii categorii de junk food, cartofi prăjiţi, hamburgeri, pui prăjit, ciocolată, dar şi inghetata şi pizza.

1592 afișări
Imaginea articolului Când mâncarea devine dependenţă: de la ciocolată la pizza. Iată explicaţiile ştiinţei

Când mâncarea devine dependenţă: de la ciocolată la pizza, iată explicaţiile ştiinţei

În general, alimentele care dau dependenţă se caracterizează printr-o cantitate mare de sare, zahăr şi grăsimi. Combinaţia de sare şi zahăr, dulce şi sărat, este una dintre combinaţiile care produce cea mai mare dependenţă.

Sunt acele alimente care sunt capabile să satisfacă, atât din punct de vedere gustativ, cât şi din punct de vedere emoţional. Tocmai din acest motiv, consumul acestei categorii de alimente creşte mai mult în perioadele de stres, schimbare sau modificare a structurii hormonale, ca şi în cazul ciclului menstrual. Se creează „nevoia de satisfacţie”.

PIZZA - Pizza care creează dependenţă nu este cea preparată cu materii prime alese, cu dospire corectă şi coaptă de pizzar, ci acele produse industriale în care marea majoritate a ingredientelor folosite sunt de calitate scăzută. Se găseşte pe piaţă pizza gata preparată cu adaos de aditivi pentru creşterea dospitului şi conservanţi pentru creşterea termenului de valabilitate.

CIOCOLATA - Unul dintre cele mai dependente alimente. Ceea ce îl face astfel nu este doar gustul, ci şi versatilitatea acestui aliment. Este prezent în cel puţin 3 variante de gust adaptabile tuturor preferinţelor: de la amar la cel mai dulce. Se poate combina cu fructe uscate, ca ingredient în deserturi. Cu cât este mai mare conţinutul de zahăr, grăsimi şi lapte praf, cu atât mai mare va crea senzaţia de dependenţă.

FAST FOOD - Mâncarea nedorită obişnuită este mâncarea prin excelenţă bogată în grăsimi şi zaharuri, cu ingrediente de proastă calitate care sunt adesea prăjite şi asezonate din belşug cu sosuri şi sare. Principala problemă a acestor alimente este că nu numai că creează dependenţă, dar consumul lor excesiv creşte riscul de a dezvolta o serie întreagă de boli metabolice şi cardiovasculare precum obezitatea, diabetul, hipercolesterolemia şi hipertensiunea arterială.

DULCIURI - Gustările, prăjiturile, gustările dulci sunt o adevărată tentaţie pentru adulţi şi copii. Se ştie că dulciurile atrag mai multe dulciuri, creând un obicei prost până la dependenţă. Asocierea dulce şi sărat, care apare adesea în gustările ambalate, accentuează şi mai mult această senzaţie.

DOPAMINĂ - Dopamina este un neurotransmiţător care exercită controlul asupra diferitelor funcţii precum mişcarea, reglarea ritmului somn-veghe, durata atenţiei dar şi senzaţia de plăcere şi recompensă. Alimentele bogate în zaharuri şi grăsimi acţionează ca adevăraţi stimulatori ai regiunilor creierului care produc dopamină. Stimularea continuă a acestor zone va crea obiceiul de suprastimulare, determinând organismul să ceară din ce în ce mai mult.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici