Ce tipuri de medicamente îţi pot afecta viaţa sexuală

  • Anumite medicamente pot avea un efect negativ asupra vieţii sexuale.
  • Printre acestea se numără spironolactona şi tiazidele, tratamentul de elecţie pentru hipertensiunea arterială.
  • În ciuda efectelor negative pe care le pot avea diverse tratamente, indicaţiile medicului trebuie întotdeauna respectate.
7162 afișări
Imaginea articolului Ce tipuri de medicamente îţi pot afecta viaţa sexuală

Unele medicamente îţi pot afecta viaţa sexuală. Vezi care sunt acestea

Anumite medicamente pot avea un efect negativ asupra vieţii tale sexuale, notează Aleph News. Medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală pentru boli comune au efecte secundare care influenţează oamenii în a continua sau nu tratamentul.

După cum ne aminteşte un articol din Medscape al urologului Henry Rosevear, studiile arată că jumătate dintre pacienţii cronici nu îşi iau medicamentele aşa cum ar trebui. În plus, deşi diferiţi factori influenţează decizia de a lua sau nu tratamentele prescrise, de multe ori sunt citate tocmai efectele adverse, iar printre acestea – şi datorită specialităţii sale – este frecventă plângerea privind interferenţa anumitor medicamente cu viaţa sexuală a pacienţilor.

Iată cinci tipuri de medicamente care pot avea un impact asupra acestui aspect.

Medicamente pentru hipertensiune arterială

Erecţia este un fenomen vascular. Prin urmare, orice lucru care interferează cu capacitatea organismului de a creşte fluxul sanguin către penis provoacă disfuncţie erectilă. Acesta este motivul pentru care antihipertensivele modifică capacitatea de a obţine o erecţie, explică Rosevear în Medscape. Printre medicamentele pe care le indică se numără spironolactona şi tiazidele, tratamentul de elecţie pentru hipertensiunea arterială.

Medicamente pentru prostată

Blocantele alfa-1 (AB) sunt frecvent prescrise ca tratament de primă linie pentru simptomele moderate până la severe ale tractului urinar inferior (LUTS) asociate cu hiperplazia benignă de prostată (HBP).

Unele medicamente din această familie, cum ar fi terazosinul alfa-blocant de primă generaţie, este el însuşi un tratament hipertensiv, deci are acelaşi efect secundar ca toate antihipertensivele: scade fluxul sanguin în penis şi agravează disfuncţia erectilă.

Medicamente pentru depresie

Nu toate medicamentele pentru depresie pot afecta viaţa sexuală a unui pacient, dar există o familie de medicamente – una foarte populară – care o face. Aceştia sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, care includ medicamente bine cunoscute precum paroxetina.

„Acestea au efecte secundare sexuale care pot fi foarte frustrante atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei: ejaculare întârziată sau orgasm întârziat. Acest efect secundar este atât de frecvent încât paroxetina în doze mici este tratamentul meu de alegere pentru bărbaţii care vin la cabinetul meu pentru ejaculare premature”, scrie Rosevear.

Acestea nu sunt singurele antidepresive care afectează viaţa sexuală. Autorul detaliază că aproape toate antidepresivele, cum ar fi triciclicele (amitriptilina, doxepina, imipramina şi nortriptilina) şi inhibitorii de monoaminooxidază (fenelzina şi tranilcipromina), precum şi antipsihoticele (tioridazina, tiotixena şi haloperidolul) pot scădea libidoul. Unele dintre aceste medicamente, cum ar fi citalopramul, pot scădea foarte mult numărul de spermatozoizi sau chiar pot provoca azoospermie.

Cu toate acestea, după cum subliniază urologul, acest lucru nu înseamnă că medicamentele nu ar trebui să fie folosite pentru a trata depresia, dar pacienţii ar trebui să fie informaţi cu privire la efectele adverse ale acestor medicamente.

Medicamente pentru cancer

Urologul avertizează asupra efectelor medicamentelor pentru cancerul de prostată avansat asupra vieţii sexuale. Mai exact, medicul comentează că atât terapia hormonală de primă generaţie, cum ar fi leuprolida, cât şi terapia hormonală de ultimă generaţie, cum ar fi darolutamida, enzalutamida, apalutamida sau abirateronul, au astfel de efecte.

După cum explică el, toate aceste medicamente scad foarte mult libidoul din cauza scăderii concentraţiei de testosteron. Nici o intervenţie nu este potrivită pentru a creşte testosteronul din sânge fără a agrava cancerul pacientului, deoarece cancerul de bază este sensibil la hormoni.

Medicamente pentru capacitatea erectilă

Al cincilea tip de medicamente incluse în lista urologului sunt inhibitorii PDE5 care, oricât de paradoxal ar părea, sunt medicamente folosite tocmai pentru a îmbunătăţi capacitatea erectilă, inclusiv foarte celebra Viagra.

Dar, după cum explică autorul în articolul său, aceste medicamente, ca oricare altele, au efecte secundare; pot provoca dureri de cap, congestie nazală, înroşirea feţei sau dispepsie şi pot modifica starea de spirit.

„Sfătuiţi-vă pacienţii să nu mănânce înainte de a lua aceste medicamente, să evite alcoolul, să se hidrateze şi să folosească medicamente fără prescripţie medicală, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pentru a contracara aceste efecte secundare şi a-şi continua activitatea”, conchide el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici