Coreea de Sud: Mii de medici protestează faţă de planul de admitere la facultăţile de Medicină

  • Mii de medici stagiari de la cele mai mari spitale din Coreea de Sud s-au alăturat miercuri unui protest faţă de un plan de admitere a mai multor studenţi la facultatea de medicină.
  • Protestul afectează tratamentul pentru numeroşi pacienţi, au declarat autorităţile sanitare citate de Reuters.
11825 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud: Mii de medici protestează faţă de planul de admitere la facultăţile de Medicină

Coreea de Sud: Mii de medici protestează faţă de planul de admitere la facultăţile de Medicină. Sursa foto: Unsplash

Guvernul doreşte să crească numărul de admitere la şcolile de medicină de la 3.000, în prezent, la 5.000, începând cu anul universitar 2025, iar apoi să adauge încă 10.000 până în 2035, în încercarea de a stimula asistenţa medicală în zonele îndepărtate şi de a face faţă cerinţelor tot mai mari ale societăţii, care îmbătrâneşte rapid.

Cu toate acestea, medicii şi studenţii la medicină care s-au alăturat protestului spun că Coreea de Sud are suficienţi medici, iar autorităţile ar trebui mai întâi să îmbunătăţească salariile şi condiţiile de muncă, în special pentru specialiştii din domenii solicitante precum pediatria şi medicina de urgenţă, înainte de a recruta mai mulţi studenţi.

Park Min-soo, un viceministru al sănătăţii, le-a cerut protestatarilor să acorde prioritate pacienţilor lor înaintea protestului.

Protestele au debutat la începutul acestei săptămâni, iar Ministerul Sănătăţii a declarat că, până în prezent, un total de 7.813 medici şi-au părăsit locurile de muncă, sfidând un ordin guvernamental care le cerea să rămână la serviciu. Medicii spun că ordinul este neconstituţional.

„Aş dori să spun încă o dată că menirea de bază a profesioniştilor din domeniul medical este de a proteja sănătatea şi viaţa oamenilor, iar orice acţiune de grup care ameninţă acest lucru nu poate fi justificată”, a declarat Park reporterilor.

Supraaaglomerări în unităţile spitaliceşti

Din cauza protestelor, multe camere de urgenţă ale spitalelor sunt acum supraaglomerate, iar cinci spitale importante din Seul au anulat între o treime şi jumătate din operaţiile programate, potrivit presei locale.

Aproximativ 76% dintre sud-coreeni susţin planul guvernului de a creşte numărul de studenţi la medicină, potrivit unui sondaj Gallup Korea, realizat săptămâna trecută, pe fondul preocupărilor legate de o lipsă acută de personal în pediatrie, în unităţile de urgenţă şi în clinicile din afara zonei metropolitane a Seulului.

Populaţia Coreei de Sud, de 52 de milioane de locuitori, avea 2,6 medici la 1.000 de persoane în 2022, cu mult sub media de 3,7 a colegilor din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Asociaţia Internilor şi Rezidenţilor din Coreea, un grup de medici care participă la protest, a declarat că aceştia merită un tratament mai bun, inclusiv un salariu mai mare.

Grupul a criticat, de asemenea, planul guvernului de a creşte numărul de studenţi la medicină ca fiind o manevră politică înaintea alegerilor generale din aprilie.

„Nu puteam să stăm cu mâinile în sân şi să privim politicile medicale construite doar de dragul câştigării alegerilor generale. Chiar şi într-un mediu de formare în colaps, nici măcar un singur rezident nu a vrut să părăsească spitalul”, a declarat asociaţia într-o declaraţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici