Cum îi ajută postul intermitent pe cei cu diabet de tip 2 să piardă în greutate

  • Nivelurile de zahăr din sânge sunt sub control consumând toate mesele între orele 12:00 şi 20:00, fără alte restricţii alimentare.
  • Rezultate mai bune decât cei care au urmat o dietă tradiţională.
  • Pentru mulţi, măsurarea timpului este mai uşoară decât numărarea caloriilor.
1535 afișări
Imaginea articolului Cum îi ajută postul intermitent pe cei cu diabet de tip 2 să piardă în greutate

Cum îi ajută postul intermitent pe cei cu diabet de tip 2 să piardă în greutate

Teoria este susţinută de un studiu, tocmai publicat în jurnalul JAMA Network Open, realizat de cercetători de la Universitatea Illinois din Chicago. Oamenii de ştiinţă au adunat 75 de participanţi, pe care i-au împărţit în trei grupuri: un grup a urmat post intermitent cu o fereastră de masă între orele 12 şi 20 (post 16:8) fără restricţii de calorii, al doilea grup a trebuit să reducă cantitatea de calorii zilnice cu 25%, iar al treilea grup a servit drept control. În următoarele 6 luni, au fost măsurate greutatea participanţilor, circumferinţa taliei, nivelul zahărului din sânge şi alţi indicatori de sănătate.

Ambele grupuri de studiu au avut reduceri similare ale nivelurilor de zahăr din sânge pe termen lung, măsurate printr-un test de hemoglobină A1C (care arată nivelurile de zahăr din sânge în ultimele trei luni), dar primul grup (grupul de post) a pierdut mai mult în greutate.

Motivele au fost şi de natură „psihologică”-practică. Potrivit cercetătorilor, indivizii care au urmat postul intermitent au mâncat în continuare mai puţin, chiar dacă nu a fost prescris, ceilalţi au avut unele dificultăţi să urmeze o dietă „tradiţională” hipocalorică. „Studiul nostru arată că mâncatul limitat în timp ar putea fi o alternativă eficientă pentru persoanele care nu pot să ţină o dietă”, a spus autorul principal al studiului, Krista Varady. „Pentru mulţi, măsurarea timpului este mai uşor decât numărarea caloriilor”, conchide acesta.

Factorul determinant care face din practica postului o alternativă sigură: nu au fost raportate evenimente adverse grave în timpul studiului de şase luni şi apariţia hipoglicemiei (nivel scăzut de zahăr din sânge) şi hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr din sânge) nu a fost diferit între dietă şi grupuri de control.

În plus, puţin peste jumătate dintre participanţii la studiu erau de culoare şi alte 40% erau hispanici, ceea ce este remarcabil deoarece diabetul este deosebit de răspândit în rândul acestor grupuri. Cercetătorii şi-au încheiat nota amintind că persoanele care suferă de diabet de tip 2 ar trebui să se consulte cu medicul, înainte de a începe acest tip de dietă.

Excluzând categoriile de persoane care suferă de o anumită patologie, postul intermitent în societatea abundenţei şi a junk food-ului este util (mai ales din cauza restricţiei calorice pe care o presupune această practică): specialiştii arată că reduce factorii de risc pentru bolile cronice tipice epocii noastre (boli cardiovasculare, obezitate, diabet 2, tumori şi boli neurodegenerative precum Alzheimer), deoarece activează răspunsuri specifice care reduc indicatorii stării inflamatorii şi pe cei care ţin de un risc cardiovascular mai mare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici