Dr. Ion Bogdan Codorean este Preşedintele Socieţăţii Române de Artroscopie şi Traumatologie Sportivă

„România este în elita ortopediei şi traumatologiei sportive din Europa”

328 afișări
Imaginea articolului Dr. Ion Bogdan Codorean este Preşedintele Socieţăţii Române de Artroscopie şi Traumatologie Sportivă

Dr. Ion Bogdan Codorean este Preşedintele Socieţăţii Române de Artroscopie şi Traumatologie Sportivă

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, recent ales Preşedinte al Societăţii Române de Artroscopie şi Traumatologie Sportivă, subliniază că ortopedia şi traumatologia sportivă din România au înregistrat, în ultimii 10 ani, o dezvoltare impresionantă, cu resurse logistice, medicale şi umane şi cu rezultate comparabile cu reperele europene de top. ”România este în elita ortopediei şi traumatologiei sportive din Europa. Statisticile pacienţilor ne arată că, pe lângă pacienţii şi sportivii români, au apărut şi multe cazuri de persoane din străinătate, dar şi de sportivi din afară, care au ales să se trateze chirurgical la noi în ţară, pentru că rata de întoarcere a tuturor pacienţilor, indiferent de naţionalitate, la o viaţă normală sau chiar la sportul de performanţă este foarte mare după intervenţiile ortopedice din România. ”, a declarat dr. Ion Bogdan Codorean, considerat a fi unul dintre cei mai respectaţi chirurgi ortopezi din România, prezent constant pe listele de invitaţi speciali la congresele medicale internaţionale de ortopedie de peste tot din lume.        

Cu o experienţă de peste 18 ani în chirurgia ortopedică şi traumatologia sportivă de top, cu pacienţi printre care se numără Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, sportivi precum Ana Maria Brânză, Jaqueline Cristian, Catalina Ponor, Mirel Radoi, Irina Begu sau artisti precum Monica Davidescu, Alina Puscas, Adela Popescu, Laura Cosoi sau Dorian Popa, dr. Ion Bogdan Codorean crede în integrarea medicilor ortopezi români în forurile medicale internaţionale care perfecţionează ortopedia la nivel mondial.

 Rupturile de menisc, rupturile de ligamente încrucişate, entorsele de gleznă, contracturile musculare, instabilităţile de rotulă, rupturile de coafă rotatorie la nivelul umarului sunt principalele tipuri de accidentări în tratarea cărora recuperarea şi reîntoarcerea la performanţă poate fi de peste 95% dintre cazuri.  

          La nivel mondial, domeniul ortopediei şi traumatologiei sportive s-a dezvoltat şi a căpătat o importanţă majoră în medicină odată cu creşterea interesului oamenilor pentru mişcare şi pentru practicarea sportului atât de masă, cât de performanţă, bugetele alocate crescând de la an la an. „În fotbalul profesionist, studiile ne arată că riscul de accidentări este de 1000 de ori mai mare decât în activităţile normale, iar în timpul unui meci, el creşte de 5 ori faţă de perioada antrenamentelor. O analiză din 2019 a relevat faptul că doar în Premiere League, în sezonul 2018-2019, bugetul alocat tratării accidentărilor a crescut cu 15% faţă de anul precedent, ajungând la 221 milioane de lire sterline. Impactul accidentărilor asupra performanţelor unei echipe profesioniste de fotbal este uriaş din toate punctele de vedere, atât financiar, cât şi psihologic şi fizic, calculele din UEFA Champions League arătând că, într-un singur sezon, fiecare jucător ar suferi cel puţin 2 accidentări care întrerup ritmul ideal către performanţă. Astfel că forţele medicale mobilizate în jurul acestui domeniu sunt remarcabile. Astăzi se realizează intervenţii complexe, cu aparaturi precise şi o tehnologie a viitorului, au apărut tehnici miniinvazive foarte eficiente şi soluţii terapeutice integrate care fac ca aproape orice accidentare sau problemă ortopedică să aibă nu numai o rezolvare, dar şi o reîntoarcere la viaţa de dinainte, la performanţă, la rezultate. Dacă acum câţiva ani, spre exemplu, o ruptură de ligament încrucişat era echivalentă cu o încheiere de carieră sportivă, astăzi, ea este 90% tratabilă, cu pacientul înapoi la performanţele de odinioară.”, declară dr. Ion Bogdan Codorean, care are în portofoliul de pacienţi nume mari din sportul românesc.

          Traumatologia sportivă acoperă toată patologia care apare odată cu practicarea măşcării şi a sportului, indiferent de nivel, iar cele mai expuse la accidentări sunt persoanele care practică fotbalul, handbalul, baschetul şi schiul. „Fiecare tip de mişcare predispunde la anumite tipuri de accidentări, pentru că se forţează anumite articulaţii sau grupe musculare. Accidentările pot apărea atât la persoanele casnice sau inactive, cât şi la cele cu multă experienţă, însă nivelul la care au ajuns ortopedia şi traumatologia sportivă şi în România face ca ele să fie tratabile şi cu o rata de recuperare care tinde spre maxim. Recuperarea într-un procent mai mic sau mai mare depinde de tipul de accindetare, de starea fizică, de particulariţăţile individuale, de recuperarea medicală, dar, de cele mai multe ori, cel mai mult contează capacitatea psihică de a trece peste traumă.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean, noul Preşedinte al SRATS, doctor în medicină şi unul dintre cei mai respectaţi chirurgi ortopezi din România.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici