Ochii care nu sunt perfect rotunzi, predispuși la astigmatism

Publicat: 18 07. 2025, 19:40

Ochii a 40% dintre oameni au o cornee cu formă neregulată, ușor ovală, care afectează vederea în timp. Astigmatismul este frecvent, dar ușor de corectat dacă e descoperit și tratat cât mai devreme.

Deși credem că ochiul este perfect rotund, în realitate, la multe persoane acesta este mai degrabă oval, asemănător unei mingi de fotbal, ceea ce afectează modul în care lumina este focalizată pe retină. 40% dintre oameni trăiesc cu o formă comună de eroare de refracție oculară numită astigmatism, cauzată de forma neregulată a corneei. 

„Când ochiul nu este perfect rotund, lumina nu se mai focalizează într-un singur punct, iar imaginea devine neclară, dublă sau distorsionată”, a explicat dr. Flora Hui, cercetătoare la Centre for Eye Research Australia, coautoare a noilor cercetări, citate de Science Alert.

Cum se manifestă astigmatismul 

La fel ca miopia sau hipermetropia, astigmatismul este o eroare de refracție, cauzată de curburi inegale ale corneei sau cristalinului, care afectează modul în care lumina este focalizată în ochi. „În formele mai complexe, aceste neregularități pot duce la scăderea contrastului vizual, la apariția umbrelor sau dublurilor în câmpul vizual și la o sensibilitate crescută la lumina puternică”, a explicat Angelina Duan, cercetător în optometrie la CSIRO, cea mai mare agenție națională de cercetare științifică din Australia. 

Astigmatismul poate apărea la orice vârstă și se poate dezvolta sau modifica în timp. În formele ușoare, simptomele pot trece neobservate. Pe măsură ce severitatea crește, apar vederea încețoșată, aproape sau la distanță, dificultăți de focalizare, oboseala ochilor, dureri de cap și vedere dublă sau „fantome” în jurul obiectelor.

Diagnostic și soluții, vechi și noi 

Diagnosticul se face prin test de refracție în cabinetul optometristului, iar în cazul formelor neregulate, este esențială topografia corneană, o investigație care creează o hartă 3D a suprafeței ochiului, evidențiind orice denivelare locală.

În prezent, există multiple metode moderne de corectare a astigmatismului, în funcție de tipul și severitatea afecțiunii. Cea mai frecvent utilizată este corecția cu lentile cilindrice, disponibile sub formă de ochelari și lentile de contact. În cazul astigmatismului neregulat, adesea se recomandă lentilele rigide permeabile la gaz, care oferă o acoperire mai eficientă a denivelărilor corneene.

O alternativă tot mai populară este ortoceratologia – o metodă care presupune purtarea unor lentile rigide speciale pe timpul nopții, ce remodelează temporar corneea, oferind o vedere clară pe durata zilei, fără să fie necesari ochelari sau lentile. Chirurgia cu laser este o opțiune în cazurile stabile și eligibile, permițând corectarea permanentă a curburii corneene, iar formele severe, în care metodele convenționale nu mai sunt eficiente, au nevoie de transplant de cornee, pentru a înlocui țesutul afectat și a restabili o vedere funcțională.

Ce semne indică probleme de vedere la copii?

Deși astigmatismul nu este periculos, netratat în copilărie poate avea efecte semnificative asupra dezvoltării vizuale și școlare, avertizează specialiștii: „La copii, astigmatismul sever poate duce la ochi leneș (ambliopie) sau devieri oculare, afectând învățarea și coordonarea toată viața”, a explicat cercetătoarea australiană. Ea a precizat că mulți copii nu își dau seama că văd neclar, așa că părinții ar trebui să fie atenți la semne precum apropierea feței de carte sau ecran, frecarea frecventă a ochilor, dificultăți în citire sau copiere de pe tablă sau evitarea activităților vizuale.

Astigmatismul este ușor de diagnosticat și corectat, dar esențial de depistat la timp. Controalele regulate la optometrist sunt cea mai simplă cale de prevenție pentru copii, adolescenți și adulți deopotrivă.