Pfizer permite altor companii să producă medicamentul său împotriva COVID-19

  • Producătorul de medicamente Pfizer a semnat un acord cu un grup sprijinit de ONU pentru a permite altor producători să fabrice pastila sa experimentală COVID-19, o măsură care ar putea face ca tratamentul să fie disponibil pentru mai mult de jumătate din populaţia lumii.
  • Acordul ar putea face ca tratamentul antiviral să fie mai puţin costisitor pentru ţările cu venituri mici.
1545 afișări
Imaginea articolului Pfizer permite altor companii să producă medicamentul său împotriva COVID-19

Pfizer este de acord să lase alte companii să producă medicamentul său împotriva COVID-19

Într-o declaraţie emisă marţi, Pfizer a precizat că va acorda o licenţă pentru pastila sa antivirală către Medicines Patent Pool, cu sediul la Geneva, care va permite companiilor de medicamente generice să producă pilula pentru a fi utilizată în 95 de ţări, reprezentând aproximativ 53% din populaţia lumii, potrivit NBC NEWS.

Acordul exclude unele ţări mari care au suferit epidemii devastatoare de coronavirus. De exemplu, în timp ce o companie farmaceutică braziliană ar putea obţine o licenţă pentru a produce pilula pentru export în alte ţări, medicamentul nu ar putea fi produs în mod generic pentru a fi utilizat în Brazilia.

Cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că faptul că înţelegerea a fost încheiată chiar înainte ca pilula Pfizer să fie autorizată oriunde, ar putea ajuta la încheierea mai rapidă a pandemiei.
 
„Este destul de semnificativ faptul că vom putea oferi acces la un medicament care pare a fi eficient şi care tocmai a fost dezvoltat, la mai mult de 4 miliarde de oameni", a declarat Esteban Burrone, şef de politică la Medicines Patent Pool.
 
Acesta a estimat că alţi producători de medicamente vor putea începe să producă pilula în câteva luni, dar a recunoscut că acordul nu va mulţumi pe toată lumea.
 
„Încercăm să găsim un echilibru foarte delicat între interesele (companiei), sustenabilitatea cerută de producătorii de medicamente generice şi, cel mai important, nevoile de sănătate publică din ţările cu venituri mici şi medii", a declarat Burrone.
 
Conform termenilor acordului, Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzările din ţările cu venituri mici şi va renunţa la redevenţele pentru vânzările din toate ţările vizate de acord atât timp cât COVID-19 rămâne o urgenţă de sănătate publică.
 
La începutul acestei luni, Pfizer a declarat că pilula sa a redus riscul de spitalizare şi deces cu aproape 90% la persoanele cu infecţii uşoare până la moderate cu coronavirus. Experţii independenţi au recomandat oprirea studiului companiei pe baza rezultatelor promiţătoare ale acesteia.
 
Pfizer a declarat că va cere Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente şi altor autorităţi de reglementare să autorizeze pilula cât mai curând posibil.
 
De la izbucnirea pandemiei de anul trecut, cercetătorii din întreaga lume s-au grăbit să dezvolte o pastilă pentru tratarea COVID-19 care să poată fi luată acasă cu uşurinţă pentru a uşura simptomele, a accelera recuperarea şi a ţine oamenii departe de spital. În prezent, majoritatea tratamentelor pentru COVID-19 trebuie administrate intravenos sau prin injectare.
 
Marea Britanie a autorizat pilula COVID-19 de la Merck la începutul acestei luni, iar aceasta aşteaptă aprobarea în alte părţi. Într-un acord similar cu Medicines Patent Pool, anunţat în octombrie, Merck a fost de acord să permită altor producători de medicamente să pună la dispoziţie pilula sa COVID-19, molnupiravir, în 105 ţări mai sărace.
 
Deciziile Pfizer şi Merck de a împărtăşi brevetele medicamentelor Covid-19 reprezintă un contrast puternic cu refuzul Pfizer şi al altor producători de vaccinuri de a face publice reţetele lor de vaccinuri pentru o producţie mai largă. Un centru înfiinţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în Africa de Sud, menit să pună în comun reţete şi tehnologii de vaccinare cu ARN mesager, nu a reuşit să atragă nici măcar o singură companie farmaceutică să se alăture.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici