Spitalul Judeţean Galaţi va avea două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului

  • Spitalul Judeţean din Galaţi va avea două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului.
  • Primul funcţionează de aproximativ doi ani, iar amenajarea spaţiului pentru cel de al doilea aparat a început zilele acestea.
  • Valoarea investiţiei este de 2,1 milioane de dolari.
526 afișări
Imaginea articolului Spitalul Judeţean Galaţi va avea două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului

Spitalul Judeţean Galaţi va avea două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului

Autorităţile anunţă că au început lucrările de amenajare a buncărului în care va fi amplasat cel de-al doilea accelerator liniar de particule de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi.

„Consiliul Judeţean a consolidat deja şi cel de-al doilea buncăr, iar specialiştii de la Bucureşti lucrează în acest moment la interior. În aceste zile se scoate placa de bază a vechiului aparat de radioterapie (theratronul), care a fost folosit aproape 20 de ani, până când a fost scos din uz în 2019. Este o operaţiune complexă, având în vedere că această placă are o greutate de aproape 800 de kg şi este încastrată adânc în beton. După ce firma care se ocupă de amenajarea buncărului şi a celorlalte spaţii în care vor fi montate echipamentele medicale va finaliza lucrările, noul accelerator liniar va fi adus, montat şi calibrat şi vor începe procedurile de testare şi autorizare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

La finalul lucrării, spitalul gălăţean va fi printre puţinele unităţi care au două aparate de acest tip. De altfel, centrul gălăţean de tratare a cancerului cu ajutorul radioterapiei oferă tratament pentru mii de oameni din regiunea de sud-est.

În aproape doi ani de funcţionare a primului accelerator liniar de particule, au fost realizate aproximativ 22.000 de şedinţe pentru pacienţi din cel puţin cinci judeţe.

Valoarea investiţiei este de 2,1 milioane de dolari, fonduri prin Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici