Tot ce ştim despre virusul misterios din Wuhan, China. Ce este un coronavirus, de unde provine temutul 2019-nCoV şi cum ne putem proteja de el

Un virus misterios, apărut în China, a ucis cel puţin nouă persoane şi a îmbolnăvit sute de oameni, potrivit autorităţilor din statul asiatic. Boala s-a extins şi în alte ţări, printre care Japonia, SUA, Thailanda şi Coreea de Sud. Vă prezentăm toate informaţiile pe care le avem în acest moment despre această ameninţare.

17221 afișări
Imaginea articolului Tot ce ştim despre virusul misterios din Wuhan, China. Ce este un coronavirus, de unde provine temutul 2019-nCoV şi cum ne putem proteja de el

Tot ce ştim despre virusul misterios din China. Ce este un coronavirus

Potrivit experţilor, virusul se poate transmite de la om la om, dar deocamdată nu există o metodă eficientă de combatere a lui. Răspândirea bolii este ajutată şi de faptul că milioane de cetăţeni călătoresc cu ocazia Anului Nou Chinezesc, eveniment sărbătorit pe 25 ianuarie.

Virusul apărut în China, numit 2019-nCoV, este un coronavirus şi afectează zone precum nasul, gâtul sau sinusurile, iar simptomele sunt similare cu cele ale pneumoniei, printre care febră ridicată şi dificultate mare în a respira. Această familie de viruşi afectează, de obicei, animalele. Numele de coronavirus vine de la asemănarea lor, datorită „ţepilor” care ies din membrană, cu coroana soarelui.  

Coronaviruşi (nu 2019-nCoV)

Perioada de incubaţie a noului virus este de aproximativ două săptămâni, potrivit New York Times. 

Tot un coronavirus a provocat şi SARS

Coronavirusul a apărut în centrul Chinei în decembrie 2019, în oraşul Wuhan, care are o populaţie de 11 milioane de locutori.

Autorităţile au deschis o investigaţie în ianuarie, deoarece se temeau că era vorba despre o nouă epidemie de SARS, provocată tot de un coronavirus, care a ucis 700 de persoane în lume în anii 2002 şi 2003, potrivit BBC.

Destul de repede, însă, experţii au constatat că nu este vorba despre SARS, ci despre un virus misterios. Acesta şi-ar avea originea într-o piaţă de produse alimentare - în care se vindeau animale vii, carne, peşte, fructe de mare - din Wuhan. Între timp, piaţa a fost închisă şi dezinfectată. 

Iniţial s-a crezut că virusul se putea transmite doar de la animale la oameni. Pe 20 ianuarie, însă, China a confirmat faptul că acest coronavirus se poate transmite şi de la om la om, transmite Business Insider.

Mulţi coronaviruşi nu sunt periculoşi şi produc complicaţii de obicei la oamenii care au sisteme imunitare slăbite.

Deoarece China este un stat cu un regim autoritar, specialiştii din Occident se tem că numărul deceselor cauzate de virus este mult mai mare decât cel anunţat oficial. De exemplu, atunci când statul asiatic a anunţat că au fost infectate 45 de persoane, cercetători de la Imperial College London au transmis că numărul real este de 1.723 de oameni.

Comisia Naţională de Sănătate din China a anunţat că va implementa noi măsuri de control înainte de Anul Nou Chinezesc. Reprezentanţii instituţiei au spus că sunt de părere că virusul poate fi încă prevenit şi controlat.

Ce pot face oamenii pentru a se proteja

Dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă citat de New York Times, a declarat că persoanele care călătoresc în China trebuie să evite pieţele în care se vând produse animale şi să păstreze distanţa faţă de animalele vii pe care le întâlnesc.

Mai mult, cei care călătoresc trebuie să se spele temeinic pe mâini şi să evite ca cineva să strănute în apropierea lor. 

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici