Vaccinul contra cancerului Moderna cu Keytruda de la Merck întârzie reapariţia melanomului

Un vaccin experimental cu ARNm dezvoltat de Moderna, combinat cu Keytruda, o imunoterapie de succes a Merck & Co, a redus cu 44% riscul de deces sau de reapariţie a celui mai mortal cancer de piele, comparativ cu Keytruda singur, au raportat duminică cercetătorii americani, potrivit Reuters.

496 afișări
Imaginea articolului Vaccinul contra cancerului Moderna cu Keytruda de la Merck întârzie reapariţia melanomului

Rezultatele dezvăluite la o reuniune medicală sugerează că adăugarea unui vaccin personalizat împotriva cancerului bazat pe tehnologia ARNm la Keytruda, care stimulează răspunsul imunitar, ar putea prelungi timpul pe care pacienţii îl au fără recidivă sau deces, a declarat dr. Jeffrey Weber de la NYU Langone Perlmutter Cancer Center, care a prezentat rezultatele.

„Din punctul de vedere al terapiei generale a cancerului, aceasta este o potenţială descoperire majoră”, a declarat dr. Ryan Sullivan, expert în melanom la Mass General Cancer, care a lucrat la acest studiu.

Rezultatele, prezentate la reuniunea Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului din Orlando, Florida, adaugă detalii de date la concluziile parţiale publicate de companii în decembrie.

Colaborarea Merck/Moderna este una dintre cele câteva care combină medicamente puternice care dezlănţuie sistemul imunitar pentru a ţinti cancerele cu tehnologia vaccinului ARNm. BioNTech SE şi Gritstone Bio Inc lucrează la vaccinuri concurente împotriva cancerului bazate pe tehnologia ARNm.

Vaccinul Moderna este construit la comandă, pe baza unei analize a tumorilor unui pacient după îndepărtarea chirurgicală. Vaccinurile sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar să recunoască şi să atace mutaţiile specifice din celulele canceroase.

Keytruda de la Merck, care este aprobat pentru tratarea melanomului şi a multor alte tipuri de cancer, aparţine unei clase de imunoterapii utilizate pe scară largă, cunoscute sub numele de inhibitori ai punctelor de control, concepute pentru a dezactiva proteina PD-1, sau moartea programată 1, care ajută cancerul să se sustragă sistemului imunitar.

În cadrul studiului midstage au fost înscrişi bărbaţi şi femei cu risc ridicat de revenire a melanomului lor.

Dintre cei 107 subiecţi ai studiului care au primit atât vaccinul experimental, mRNA-4157/V940, cât şi Keytruda, cancerul a revenit la 24 de subiecţi (22,4%) în decurs de doi ani de urmărire, comparativ cu 20 din 50 (40%) care au primit doar Keytruda.

Au existat puţine diferenţe între ratele de răspuns în rândul persoanelor ale căror tumori aveau multe mutaţii - un predictor tipic al răspunsului la imunoterapie - şi cele ale căror tumori nu aveau.

Efectele secundare severe au fost similare între cele două braţe ale studiului, au raportat oamenii de ştiinţă. Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar raportat de pacienţi asociat în mod specific cu vaccinul.

Merck a declarat că firmele sunt în discuţii cu autorităţile de reglementare din SUA cu privire la proiectarea unui studiu în fază avansată, care este probabil necesar pentru aprobarea regimului combinat.

Ar putea dura trei sau patru ani până când se vor cunoaşte rezultatele studiilor mai mari, a declarat într-un interviu Eliav Barr, şeful departamentului de dezvoltare clinică globală şi director medical al Merck.

Barr a declarat că Moderna a avut nevoie de aproximativ opt săptămâni pentru a concepe un vaccin mRNA personalizat pentru fiecare pacient.

În trecut, au fost dezvoltate vaccinuri experimentale similare împotriva cancerului, care vizau o singură mutaţie tumorală sau neoantigen.

Tehnologia ARNm a Moderna a permis includerea a până la 34 de neoantigeni, ceea ce Barr a numit a fi „uimitor”.

În prezent, oamenii de ştiinţă nu pot prezice care mutaţie unică este importantă în generarea unui răspuns antitumoral. Cu ajutorul tehnologiei ARNm în combinaţie cu Keytruda, „putem crea această abordare de tip „shotgun” ... care poate crea un răspuns imunitar mai puternic”, a declarat Barr.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici