1.179 de kilograme de droguri au confiscat poliţiştii în 2023

Peste 4.000 de persoane au fost cercetate şi 1.179 de kilograme de droguri au fost confiscate, potrivit unui bilanţ al IGPR pentru 2023 pe linia combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri.

114 afișări
Imaginea articolului 1.179 de kilograme de droguri au confiscat poliţiştii în 2023

1.179 de kilograme de droguri au confiscat poliţiştii în 2023

Astfel, anul trecut, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române, împreună cu procurorii DIICOT, au avut 897 de acţiuni operative, în segmentul combaterii traficului de droguri, fiind făcute peste 3.000 de percheziţii domiciliare şi destructurate 59 de grupuri infracţionale organizate.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, au fost indisponibilizate 1.179,43 kilograme de droguri, dintre care 182,64 kilograme de droguri de mare risc şi 996,79 kilograme de droguri de risc, precum şi 1.549.242 de diverse comprimate, fiind identificate 60 de culturi ilegale (dintre care 31 indoor).

Totodată, au fost cercetate peste 4.000 de persoane, dintre care 1.268 au fost arestate preventiv, iar faţă de alte 395 a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

În anul 2023, au fost înregistrate 11.685 de sesizări de natură penală, fiind desfăşurate activităţi în 30.699 de ordonanţe de delegare emise de către procurorii DIICOT.

Pentru combaterea fenomenului şi pentru destructurarea grupurilor de criminalitate organizată, au fost trimise în judecată 2.545 de persoane, pentru săvârşirea a 4.186 de infracţiuni, ca urmare a rechizitoriilor emise şi a acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de către procurorii DIICOT.

În 19 decembrie 2023, IGPR a efectuat distrugerea a 1.060 de kilograme de droguri (heroină, cocaină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, opium, MDMA) cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanţe periculoase.

Drogurile distruse au făcut obiectul confiscărilor aferente perioadei 2014 – 2023 în 873 de dosare penale instrumentate de către Poliţia Română, împreună cu DIICOT, soluţionate definitiv.

„Distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate autorizată, în prezenţa unei comisii formate din judecătorul delegat cu executarea, câte un reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog, al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, un specialist din cadrul formaţiunii centrale specializate în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiaşi unităţi”, transmite IGPR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici