1 Decembrie 1918, arc peste timp. Convoi de căruţe trase de cai REFACE traseul participanţilor la Marea Unire

Un convoi de 10 căruţe trase de cai vor pleca din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, spre Alba Iulia, cu peste 100 de persoane îmbrăcate în costume populare, pentru a reface în mod simbolic traseul înaintaşilor lor care au participat la Unirea de la 1 decembrie 1918.

1028 afișări
Imaginea articolului 1 Decembrie 1918, arc peste timp. Convoi de căruţe trase de cai REFACE traseul participanţilor la Marea Unire

1 Decembrie 1918, arc peste timp. Convoi de căruţe trase de cai REFACE traseul participanţilor la Marea Unire

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş, iniţiatorul proiectului, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că participanţii vor fi incluşi în parada populară care va fi organizată la Alba Iulia la 1 decembrie pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

”Este un proiect depus de Consiliul Judeţean Maramureş şi aprobat de comitetul interministerial pentru Centenar care constă în deplasarea unui convoi de zece căruţe trase de câte doi cai din Sighetu Marmaţiei până la Alba Iulia, pe o distanţă de peste 300 de km, pentru a reface, simbolic, traseul celor care au participat la Unirea din 1918.

În deschiderea convoiului vom avea şi doi călăreţi. Plecarea va avea loc în 22 noiembrie, dată la care vom marca împlinirea a 100 de ani de la adunarea populară care a avut loc la Sighetu Marmaţiei, în cadrul căreia au fost aleşi delegaţii pentru Alba Iulia. Convoiul va prelua şi trei steaguri de la Săpânţa, Sighetu Marmaţiei şi de la Cicârlău, despre care se presupune că au fost cele cu care s-au deplasat localnicii spre Alba Iulia în 1918.

Vom fi peste 100 de persoane în acest convoi, îmbrăcate în costume populare, iar când ajungem la Alba Iulia, în 1 decembrie, vom fi incluşi în parada populară care va fi organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României”, a spus Dăncuş.

Potrivit acestuia, înaintea plecării din Sighetu Marmaţiei va fi organizată o şedinţă festivă la care vor participa toţi reprezentaţii autorităţilor publice din Maramureşul istoric – consilieri locali, judeţeni, primari, reprezentanţi ai Prefecturii, urmată de un ceremonial militar şi religios.

”Pe traseu, vom avea mai multe opriri, printre care la Şişeşti, unde a slujit ca preot Vasile Lucaciu, la Şomcuta Mare, Baia Mare, intrăm în judeţul Cluj, cu opriri la Dej şi Tureni, apoi în judeţul Alba ne vom opri la Aiud. Cei din convoi vor reprezenta toate regiunile etnografice ale Maramureşului – Ţara Lăpuşului, Ţara Codru – Chioar, Maramureşul istoric, fiind vorba despre primari de localităţi, consilieri, reprezentanţi ai unor asociaţii artistice şi culturale”, a subliniat Doru Dăncuş.

Momentele deplasării pe traseul spre Alba Iulia vor fi marcate zilnic cu fotografii, filmuleţe video şi informaţii pe pagina de Facebook ”Maramureş Centenar”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici