1 Decembrie: Peste 15.000 de oameni, între care şi protestatari, aşteptaţi la Alba Iulia

Circa 15.000 de oameni, între care 7.000 de basarabeni şi 1.000 de români din diaspora, dar şi protestatari care sunt împotriva Jandarmeriei, vin pe 1 Decembrie la Marşul Unirii de la Alba Iulia. Jandarmii sunt pregătiţi atât pentru sărbătorirea Centenarului, cât şi pentru mişcările de stradă.

1054 afișări
Imaginea articolului 1 Decembrie: Peste 15.000 de oameni, între care şi protestatari, aşteptaţi la Alba Iulia

1 Decembrie: Peste 15.000 de oameni, între care şi protestatari, aşteptaţi la Alba Iulia

George Simion, preşedintele Platformei Unioniste ”Acţiunea 2012”, unul dintre organizatorii marşului, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că Marşul Unirii va da startul Zilei Naţionale a României, iar prin intermediul lui se doreşte transmiterea unui mesaj de solidaritate, acela că românii sunt uniţi.

”Sigur vor fi 15.000 de oameni. Din diaspora vor fi 1.000, din Republica Moldova vreo 7.000 de persoane. Din toate judeţele ţării va fi cel puţin un autocar. Dăm start Zilei Naţionale şi transmitem un mesaj că românii sunt uniţi, au 364 de zile pe an în care se ceartă, dar acum, şi diaspora şi basarabenii şi ardelenii şi oltenii vin pentru o zi a unităţii. Va fi ceva nemaivăzut până acum. O sărbătoare a poporului. Pe parcursul marşului vor fi cântece patriotice. Nu venim să protestăm împotriva a ceva, nu venim să ne luăm de ceva, venim doar să marcăm Ziua Naţională şi acesta e mesajul tuturor, şi suporteri de fotbal, şi basarabeni, şi ardeleni, şi olteni, şi moldoveni şi oamenii din diaspora. Toţi venim doar pentru sărbătoarea de 1 Decembrie pentru a oferi o imagine identică cu cea din 1918 (...) Sărbătorim cei 100 de ani şi desigur dăm de ştire că ţara nu este întreagă, că Basarabia nu e unită cu ţara cum a fost în 1918, dar în primul rând împlinirea a 100 de ani de când România a fost întreagă”, a spus George Simion.

Participanţii se întâlnesc în Gara CFR din Alba Iulia şi vor merge pe ruta: Bulevardul Ferdinand, str. Tudor Vladimirescu, str. Emil Racoviţă, Bulevardul Republicii, Calea Moţilor, strada Doctor Ion Raţiu, Bulevardul Horea, Piaţa Tricolor şi se vor opri pe strada Unirii. Aceştia vor avea steaguri tricolore întocmai ca în 1918, cu denumirea localităţilor de unde vin, dar şi drapele tricolore lungi de 100 de metri, care vor fi purtate pe braţe.

În schimb, suporterii echipelor de fotbal au creat un eveniment pe Facebook, cu titlul ”Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018”, prin care îşi anunţă prezenţa şi la Alba Iulia.

”În fiecare an, de 1 Decembrie, jandarmii îşi şterg bastoanele mânjite cu sângele cetăţenilor români pe care i-au lovit în timpul anului. De Ziua Naţională a României, aceste scursuri ale societăţii îşi lustruiesc bocancii murdari de rahatul propriu în care calcă zilnic. Pe 1 Decembrie, acestor analfabeţi luaţi de la câmp li se dau nişte uniforme noi, pozând în apărători ai legii. Începând cu acest an, s-a terminat distracţia pentru aceste sugative ale bugetului statului. Un buget asigurat de cei pe care ei îi scuipă şi îi abuzează. Jandarmeria Română, o instituţie aservită politic şi care are ca principal scop gazarea şi bătaia românilor, fie că vorbim de protestele din 10 august, de protestele din 2017, de cele din 2012, de Roşia Montană, de Pungeşti sau de modul jandarmilor de a acţiona pe stadioanele de fotbal. Pentru toate abuzurile făcute asupra suporterilor, pentru toate bătăile date jurnaliştilor, suporterilor, cetăţenilor acestei ţări, pentru toate înscenările pe care le-au făcut, începând cu 13-15 iunie 1990 şi continuând pe cele pe care le-am demascat deja, ianuarie 2012 şi protestele recente din Piaţa Victoriei, noi, Revista ULTRA', anunţăm în mod oficial că Jandarmeria Română nu are ce căuta în cadrul defilării militare organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României. La an aniversar, la 100 de ani de la Marea Unire, să-i vedem pe jandarmi defilând nu ar fi decât o altă înjosire la care poporul român este supus. Daca Jandarmeria Română nu va avea decenţa să se retragă de la parada de 1 decembrie, atât la Alba Iulia, cât şi în Bucureşti, vă invităm sa îi oferiţi ceea ce merită sau să vă întoarceţi cu spatele la defilarea jandarmilor, ridicând aceleaşi degete pe care Florin Iordache le arată românilor. Romania este a noastră, nu a lor!”, se arată în descrierea evenimentului.

Reprezentanţii Jandarmeriei Alba au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că vor defila, la fel ca în fiecare an, de 1 Decembrie, în cadrul ceremonialului militar. Alături de ei vor defila poliţişti, pompieri, ofiţeri SRI şi militari, respectiv elevi ai şcolilor militare.

Întrebat de astfel de boicotări, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a spus, în urmă cu două săptămâni, că ”trebuie să fii foarte meschin” şi să ai ”un suflet foarte mic şi negru” pentru a huidui efectivele de jandarmi la defilarea de Ziua Naţională.

De asemenea, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Alba, alături din efective din mai multe judeţe, vor asigura ordinea publică pe timpul manifestărilor dedicate Centenarului.

”Pe timpul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba este sprijinit în realizarea dispozitivelor de asigurare a ordinii publice de efective de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş, Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanţa şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara. Sunt efective întrunite sub o singură comandă, comanda inspectorului şef al IJJ Alba, iar coordonarea tuturor activităţilor efectivelor de jandarmi se realizează de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române”, au spus reprezentanţii IJJ Alba.

De asemenea, pe Facebook au fost create mai multe evenimente, prin care oamenii din toate colţurile ţării îşi anunţă prezenţa la Alba Iulia de 1 Decembrie.

Într-unul din ele – ”Centenarul Diasporei: Pe 1 Decembrie 2018 ne vedem la Alba Iulia” – este subliniat că suntem mai puţini decât în 1918.

”Milioane de români au luat drumul străinătății în căutarea unui trai decent. Li se spune „diaspora” (din limba greacă, „spora” – a împrăștia; „dia” – împrejur). Centenarul României trebuie să le fie dedicat și lor, oriunde s-ar afla în lumea largă. În aceste vremuri, Marea Unire înseamnă, mai presus de orice, uniunea românilor de pretutindeni în Capitala sufletului românesc, Alba Iulia. Pe 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de România, ne revedem la Alba Iulia să spunem într-un singur glas: La mulţi ani, România! Venirea noastră acasa, de peste tot din lume, va fi cel mai frumos cadou pe care îl putem face României. Măcar o dată la 100 de ani. Daţi de veste mai departe! Veniţi de 1 Decembrie la Alba Iulia, oriunde aţi fi în lumea largă, să transmitem lumii întregi că ne pasă de România”, se arată în descrierea evenimentului.

Alt eveniment a primit denumirea ”Unirea 1 Decembrie 2018”, iar în descrierea sa este postat mesajul ”1 Decembrie 2018 : Marea Unire si înlăturarea sistemului criminal!”.

”Unioniştii din Bucureşti Merg la Alba Iulia de 1 Decembrie”, este alt eveniment creat pe Facebook.

”Pe 1 Decembrie, români din toată lumea vor fi la Alba Iulia pentru a celebra Centenarul Marii Uniri, acolo unde înaintaşii noştri au realizat cel mai mare deziderat al poporului român. Acest eveniment unic în viaţa fiecărui om care a cântat vreodată „Deşteaptă-te Române!” nu trebuie ratat. Vom pleca pe data de 30 noiembrie, seara, din Bucureşti cu autocarul, urmând să ajungem pe data de 1 decembrie la Alba Iulia. Toată ziua o vom sărbători începând cu marşul unioniştilor care va pornii de la Gara Feroviară, exact aşa cum au făcut-o şi strămoşii noştri acum 100 de ani”, se arată în descrierea lui.

La Alba Iulia, în minivacanţa de 1 Decembrie, sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici