12.000 de angajaţi CFR vor fi disponibilizaţi

Programul de restructurare a sectorului feroviar nu prevede nicio formă de protecţie socială pentru personalul disponibilizat, potrivit documentelor primite, vineri, de Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial care anunţă că se opune concedierii a 12.000 de persoane.

110 afișări
Imaginea articolului 12.000 de angajaţi CFR vor fi disponibilizaţi

12.000 de angajaţi CFR ar putea fi disponibilizaţi (Imagine: Mediafax Foto)

Programul de restructurare a sistemului feroviar trimis, vineri, sindicaliştilor din CFR, de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructuri prevede reducerea numărului de personal cu 12.139 pe întreg sistemul ( 5.949 la CFR Marfa şi filialele ei, 2.545 la CFR Călători şi filialele ei, 3.536 la CFR SA şi filialele ei, 109 la Societatea de Administrare Active Feroviare, Societatea Feroviară de Turism, Autoritatea Feroviară Română, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară), a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial (FNFMC), Gheorghe Popa.

"În programul de restructurare nu se prevede nicio formă de protecţie socială pentru personalul disponibilizat. Un salariat disponibilizat în această perioadă deosebit de dificilă este un om sacrificat fără nicio perspectivă. Mai mult, programul va afecta şi anumite comunităţi locale şi agenţi economici prin închiderea unor secţii de circulaţie şi prin anularea unui număr mare de trenuri", a subliniat liderul sindical.

Reducerea de personal se va face prin desfiinţarea unor subunităţi şi restrângeri de activitate, a afirmat Popa. Acesta a exemplificat prin închiderea unor secţii de circulaţie neinteroperabile, diminuarea numărului de subunităţi (staţii de cale ferată, secţii, districte, regulatoare de circulaţie), reducerea numărului de tren -kilometru prin anularea de trenuri de toate rangurile cu 9.000.000 tren km, desfiinţarea centrelor de producţie de marfă, închiderea unor secţii de circulaţie din punctul de vedere al CFR Marfă, reducerea numărului de staţii tehnice şi de tiraj, închiderea în traficul de marfă a unor staţii de cale ferată, desfiinţarea unor revizii de vagoane, diminuarea posturilor din centralul societăţilor şi centralul sucursalelor 1-8.

Organizaţiile reprezentative se vor întâlni, luni, cu directorii generali şi subsecretar de stat Constantin Axinia, pentru a discuta problematica referitoare la restructurarea feroviară. În cazul în care nu se va ajunge la un acord, sindicaliştii iau în considerare declanşarea acţiunilor de protest, putându-se ajunge chiar şi la grevă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici