17 persoane, cercetate pentru furt de produse petroliere

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) informează că 17 persoane sunt cercetate şi audiate în legătură cu furtul de produse petroliere cu ajutorul unor instalaţii artizanale amplasate pe conductele magistrale, fiind realizate, marţi, 23 de descinderi în locuinţe şi sedii de societăţi comerciale.

213 afișări
Imaginea articolului 17 persoane, cercetate pentru furt de produse petroliere

17 persoane, cercetate pentru furt de produse petroliere (Imagine: Mediafax Foto)

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, împreună cu lucrători ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi ai Jandarmeriei Române, sub coordonarea procurorilor Secţiei de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au efectuat marţi 23 percheziţii domiciliare în patru judeţe, respectiv Ilfov, Dâmboviţa, Giurgiu şi Prahova "în vederea probării activităţii infracţionale a unui grup de persoane suspectate de furturi din conductele magistrale de transport ţiţei".

În 13 august 2008, un subofiţer din cadrul I.P.J. Ilfov a formulat un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie - Biroul Anticorupţie pentru Judeţul Ilfov, în care arăta faptul că un cetăţean i-a oferit sume de bani pentru ca, în calitate de şef de patrulă în zona conductelor magistrale de ţiţei, să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu.

Cetăţeanul P. V. a solicitat subofiţerului să-i permită lui şi complicilor săi să sustagă ţiţei din conducta aflată pe raza judeţului Ilfov. Cu ocazia întâlnirilor între cei doi, P.V. i-a oferit jandarmului suma de 4.010 lei.

În urma extinderii cercetărilor, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Bucureşti, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi Unităţii Speciale de Aviaţie din cadrul MIRA, a rezultat că, acţionând sub coordonarea lui D.I., P.S.M. şi S.G., un număr de 17 persoane s-au asociat în scopul sustragerii de produse petroliere, cu ajutorul unor instalaţii artizanale amplasate pe conductele magistrale.

În activitatea lor, ei au fost sprijiniţi de către T.F.M. - subofiţer în cadrul unei unităţi de jandarmi din Bucureşti, cercetat pentru furt calificat în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Din cercetări a rezultat faptul că învinuiţii, în perioada august-noiembrie 2008, au sustras, în mod repetat, pe timpul nopţii, produse petroliere (ţiţei) din conductele ce tranzitează judeţele Călăraşi, Ilfov şi Prahova, utilizând pentru transport autocisterne de mare capacitate (aproximativ 40 de tone), cu numere false de înmatriculare.

Produsele erau sustrase cu ajutorul mai multor furtune de tip pompier, montate la instalaţiile artizanale ataşate conductelor magistrale de transport, din apropierea staţiilor de repompare.

Ţiţeiul brut era transportat în diferite locaţii de pe raza judeţului Prahova unde după prelucrare era vândut ca fiind combustibil petrolier, prin intermediul societăţilor comerciale controlate de D.I.

În urma investigaţiilor de marţi, au fost găsite trei instalaţii artizanale utilizate de către persoanele invinuite, pe raza comunelor Tunari (satul Dimieni) şi Dâlga din judeţul Ilfov, respectiv Călăraşi.

Marţi, procurorii din cadrul Parchetului Tribunalului Bucureşti, însoţiţi de ofiţerii DGA şi cadre ale Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş" - Bucureşti, au descins la un număr de 23 locuinţe şi societăţi comerciale, de unde au ridicat 400.000 de lei, un pistol mitralieră, arme de vânătoare şi alte arme de foc (pistoale, revolvere), precum şi componente aparţinând instalaţiilor artizanale destinate sustragerii de produse petroliere.

În dosar sunt audiaţi un număr de 17 învinuiţi, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, complicitate la dare de mită în formă continuată, furt calificat în formă continuată şi asociere pentru sâvârşirea de infracţiuni, urmând ca după finalizarea acestora, procurorii să dispună măsurile care se impun.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici