185 de primării au aplicat pentru finanţare prin PNRR destinată centrelor de zi pentru copii

185 de primării din ţară au aplicat pentru a obţine finanţare prin PNRR destinate dezvoltării unor centre de zi pentru copiii din familii nevoiaşe, a anunţat luni Ministerul Familiei.

194 afișări
Imaginea articolului 185 de primării au aplicat pentru finanţare prin PNRR destinată centrelor de zi pentru copii

185 de primării au aplicat pentru finanţare prin PNRR destinată centrelor de zi pentru copii

Ministrul Familiei Gabriela Firea arată că viaţa multor copii fără posibilităţi poate fi extrem de limitată, iar calităţile lor pot rămâne nedescoperite în lipsa unor centre de zi în care să aibă parte, în special, de îndrumare pentru a-şi descoperi şi încuraja talentul.

„De aceea, aplaud eforturile administraţiilor care fac din astfel de centre modele de urmat şi le extindem la nivel naţional! 185 de primării au aplicat pentru a obţine fondurile din PNRR destinate centrelor de zi care vin în sprijinul copiilor din familii nevoiaşe! Mă bucur enorm că apelul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a fost un real succes! Acest apel pentru cererile de finanţare necesare construirii a 150 de centre de zi a fost închis zilele trecute. Sunt 185 de proiecte depuse de autorităţile locale sau de parteneriate între primării şi organizaţii neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale”, a scris luni, pe Facebook, Gabriela Firea.

Conform acesteia, în aceste centre, copiii din mediile vulnerabile pot merge după şcoală sau după grădiniţă ca să primească tot ce au nevoie: ajutor la teme, o masă caldă, consiliere din partea specialiştilor, adresată nu doar lor, ci şi părinţilor.

Gabriela Firea spune că scopul acestor centre este să ofere sprijin familiei pe timpul zilei, pentru ca seara părinţii să-şi poată lua copilul acasă, într-un mediu mai puţin tensionat de problemele şi neajunsurile de zi cu zi.

Bugetul proiectului care prevede construirea unei reţele de 150 de centre de zi sau reabilitarea, extinderea sau modernizarea unor clădiri care să fie transformate în centre de zi, asumat în PNRR, este de 50 de milioane de euro.

Firea anunţă că Ministerul Familiei va încerca să finanţeze din bugetul naţional proiectele bune, dar care nu se încadrează printre cele 150 de centre cu finanţare prin PNRR.

„Urmează etapa în care vom evalua aceste proiecte şi, ulterior, se vor semna contractele de finanţare pentru fiecare centru în parte. E o şansă uriaşă pe care o avem pentru a aduce asistenţa socială la un alt nivel, acela în care să reuşim să sprijinim concret acele familii fără posibilităţi să-şi crească în continuare copiii acasă şi să prevenim astfel preluarea acestora în sistemul de protecţie specială”, arată Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, în prezent, doar 3 din 10 oraşe au astfel de centre, iar în zonele rurale situaţia este dezastruoasă: 93% dintre comune nu au niciun centru de zi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici