2018: Anul în care ne-am despărţit de mulţi artişti, sportivi şi oameni de cultură

Anul 2018 ne-a lăsat mai săraci. În mai multe domenii ne-am despărţit de oameni mari, unii care au lăsat comori în urma lor prin munca depusă. Printre aceştia sunt: Neagu Djuvara, Lucian Pintilie, Ilie Balaci sau Dumitru Fărcaş.

1133 afișări
Imaginea articolului 2018: Anul în care ne-am despărţit de mulţi artişti, sportivi şi oameni de cultură

RETROSPECTIVĂ 2018: Anul în care ne-am despărţit de mulţi artişti, sportivi şi oameni de cultură

Pe 10 ianuarie a murit Lucky Marinescu, născută Lucreţia Marinescu. Interpreta de muzica uşoară a fost şi moderatoare TV. Avea 83 de ani.

Matematicianul Ştefan Papadima, cu zeci de lucrări în domeniile topologieo şi geometriei, publicate în unele din cele mai tari reviste de matematică din lume, a încetat din viaţă în ianuarie, la 64 de ani. În aceeaşi lună, scriitoarea Elisabeta Isanos, fiica Magdei Isanos şi a lui Eusebiu Camilar s-a stins din viaţă la 76 de ani.

Pe 24 ianuarie, a murit Attila Verestóy, în vârstă de 63 ani, senator român de etnie maghiara.

De istoricul Neagu Djuvara ne-am despărţit pe 25 ianuarie. Avea 101 ani şi a rămas în memoria cititorilor în calitate de istoric, filozof şi diplomat român.

La 59 de ani s-a stins matematicianul Florin Diacu, stabilit în Canada.A condus Institutul Pacific de Ştiinţe Matematice al Universităţii din Victoria între 1999 şi 2003. A murit pe 13 februarie.

Fizicianul Peter Freund, născut la Timişoara, în 1936, a încetat din viaţă la Chicago, pe 6 martie. A adus contribuţii importante în fizica particulelor şi în fizica matematică, mai ales în domeniul teoriei coardelor.

Pe 19 februarie a murit Paul Urmuzescu, la 89 ani. A fost compozitor român şi, pâna în 1979, a condus departamentul muzical al programelor de divertisment ?i producator la Televiziunea Română. A fost director muzical la Festivalul Internaţional „Cerbul de Aur” din Braşov, la prima ediţie.

Laureat cu medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, a murit, pe 28 februarie, halterofilul Ştefan Taşnadi, la vârsta de 64 de ani.

Pe 9 martie a murit Ion Voinescu, fostul portar al Stelei Bucureşti din perioada 1950-1965, fotbalistul pe care au încercat să îl transfere englezii de la Arsenal Londra în 1956 şi campioana braziliei, Vasco da Gama, în 1961.

Sculptoriţa Geta Caragiu, sora actorului Toma Caragiu şi a lingvistei Matildei Caragiu a încetat din viaţă la 11 martie, la Bucureşti.

Cunoscutul realizator de radio şi televiziune Andrei Gheorghe a murit la Voluntari, pe 19 martie.

Fotbalistul Nicolae Tilihoi, fostul fundaş al Universităţii Craiova, a murit la 61 de ani, e 25 martie.

Actriţa Aimee Iacobescu, cunoscută din seria de filme în care a interpretat rolul domniţei Ralu, în regia lui Dinu Cocea, a murit pe 27 martie, la 71 de ani.

Actriţa Carmen Stănescu a încetat din viaţă la 92 de ani, pe 11 aprilie, lăsând în urmă o carieră de trei decenii pe scena Teatrului Naţional şi mai multe roluri în film.

Pe 15 aprilie s-a stins politicianul Nicolae Mischie, fostul deputat şi preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. A fost eliberat condiţionat în 2013, după ce o condamnare pentru mită i-a fost redusă cu 102 zile pentru publicare unei monografii dedicate localităţii sale natale, ”Godineşti-file de istorie”.

Interpreta de muzică populară Ionela Prodan a murit pe 16 aprilie, la 70 de ani.

Istoricul Din C. Giurescu, membru al Academiei Române şi deputat în Parlament, a murit la 91 de ani, pe 24 aprilie.

Pe 1 mai a murit fostul lider comunist Constantin Olteanu, fost ministru al Apărării în perioada 1980-1985 şi primar general al Bucureştiului, până în 1988.

La vârsta de 88 de ani a murit Doina Cornea, publicistă şi disidentă anticomunistă de la Cluj-Napoca.

Pe 15 mai a încetat din viaţă cunoscutul jurnalist sportiv Cristian Ţopescu. a murit la 81 de ani, internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti.

Pe 16 mai a murit, la Cluj Napoca, François Bréda, eseist, poet, critic literar, traducător, dramaturg, interlocutor epistolar pentru Samuel Beckett şi Philippe Soupault. Avea 62 de ani.

Regizorul Lucian Pintilie, care a marcat cinematografia românească a ultimelor decenii din secolul XX şi a contribuit la formarea şi sprijinirea regizorilor care s-au afirmat în cadrul Noului Val românesc, a murit la 84 de ani, la 16 mai.

Prima femeie conferenţiar al Universităţii din Bucureşti, Cabiria Andreian Cazacu, a încetat din viaţă la 90 de ani. Matematician şi membru de onoare al Academiei Române, fosta asistentă a profesorului Grigore Moisil a murit pe 22 mai.

Academicianul Mircea Maliţa, matematician şi diplomat, fost ambasador în SUA şi la ONU din anii '80, a murit la Bucureşti pe 21 mai, la 91 de ani.

Cântăreţul de muzică uşoară Alexandru Jula a murit pe 3 iunie, la Galaţi.

Pe 7 august a dispărut din viaţă şi taragotistul Dumitru Fărcaş, cetăţean de onoare al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare, dar şi al capitalei Nord-Coreene, Phenian.

Dramaturgul şi criticul de film şi teatru Ştefan Oprea a murit la Iaşi în 9 august, la 85 de ani.

Pe 19 august a murit Margareta Niculescu, fosta directoare a Teatrului Ţăndărică din Bucureşti, între 1949 şi 1986. A condus instituţia teatrală timp de 37 de ani, de când artista abia împlinise vârsta de 23 de ani.

Artista Geta Brătescu a încetat din viaţă la 92 de ani. Considerată una dintre creatoarele care au reuşit să reflecteze în opera sa mişcările majore ale istoriei artei din ultimul secol, artista a încetat din viaţă pe 19 septembrie, la Bucureşti.

Tot în septembrie, dar pe 29, a murit Siminică. Pe numele real, Simion Avram, Siminică a fost cel mai cunoscut comic din circul românesc. Avea 81 de ani şi se născuse într-o familie de angajaţi ai circului Bercuini şi a început să se pregătească pentru a intra în arenă încă de la 5 ani.

Fotbalistul Ilie Balaci, unul dintre idolii anilor ´80, a murit la Craiova pe 21 octombrie, în urma unui infarct miocardic. ”Minunea blondă” avea 62 de ani şi, după ce a ajuns cunoscut purtând tricoul ¨Craiovei Maxima¨, a antrenat mai multe echipe din lumea arabă şi din nodul Africii.

Fostul fundaş al Politehnicii Timişoara, al Stelei şi al Petrolului Ploieşti, Bujor Hălmăgeanu a murit pe 23 noiembrie.

Pe 27 decembrie a murit la Iaşi pictorul şi graficianul Dan Hatmanu, în vârstă de 92 de ani. Fost elev al lui Corneliu Baba şi Ion Irimescu, Hatmanu a fost profesor universitar la Conservatorul George Enescu din Iaşi, unde a deţinut şi funcţia de rector (1984-1990).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici