21 Aprilie, Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit: Circa 2 miliarde de lei pierdute anual de bugetul de stat din cauza contrabadei cu tutun

  • • Bugetul de stat al României a pierdut peste 2 miliarde de lei (contravaloarea a 63 km de autostradă) în 2021, ca impact direct al contrabandei.
  • • Cei mai vulnerabili în faţa contrabandei sunt tinerii şi persoanele cu venituri scăzute. Contrabanda întreţine reţelele de crimă organizată şi frânează dezvoltarea regiunilor de graniţă.
  • • Conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 -2024, contrabanda este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Din 2019, 21 aprilie este Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse.
195 afișări
Imaginea articolului 21 Aprilie, Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit: Circa 2 miliarde de lei pierdute anual de bugetul de stat din cauza contrabadei cu tutun

21 Aprilie , Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit: Circa 2 miliarde de lei pierdute anual de bugetul de stat din cauza contrabadei cu tutun

Peste 2,4 miliarde de ţigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2021, deşi nivelul traficului ilicit a scăzut cu peste 6 puncte procentuale în ultimii 3 ani. De la începutul anului, forţele de ordine au descoperit pe teritoriul României două fabrici ilegale de ţigări, cu produse din tutun în valoare de 2,8 milioane euro.

Cei mai vulnerabili în faţa traficului ilicit sunt tinerii şi persoanele cu venituri scăzute. Ţigările de contrabandă sunt vândute la preţuri de până la trei ori mai mici decât cele de pe piaţa legală, iar traficanţii nu ţin cont de vârsta cumpărătorilor. În 2019, Parlamentul României a instituit 21 aprilie ca Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse. 

Pe fondul eforturilor extinse de a stopa activităţile ilegale de la graniţele ţării, piaţa neagră a ţigaretelor din România s-a menţinut sub nivelul de 8% în primul trimestru al anului 2022, faţă de aproape 14% în 2019, conform datelor Novel Research. Totuşi, România rămâne ţara cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei anual (contravaloarea a 63 km de autostradă, conform estimărilor oficiale).
    
„Cu 25 de ani de activitate investiţională în România, BAT rămâne un partener al autorităţilor statului în combaterea traficului ilicit. În fiecare an derulăm campanii naţionale de informare şi acţiuni concrete menite să contribuie semnificativ la eforturile de reducere a nivelului contrabandei. În 2021, pe fondul reducerii pieţei negre de ţigarete, BAT a plătit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult faţă de anul precedent, ajungând la aproape 11 miliarde de lei contribuţii prin accize şi taxe. Un nivel redus al traficului ilicit şi un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt principalele condiţii pentru menţinerea unui context favorabil investiţiilor şi, implicit, creşterii veniturilor la bugetul de stat,” a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT. 

Contrabanda frânează dezvoltarea economică la graniţele ţării. Top 3 judeţe la contrabanda cu ţigări: Satu Mare, Suceava şi Maramureş 
În 2021, cu peste 55 de milioane de ţigarete de contrabandă capturate în total în nordul ţării, judeţele Satu Mare, Suceava şi Maramures înregistrează cel mai ridicat nivel al capturilor de ţigări de contrabandă din România, conform www.stopcontrabanda.ro. Potrivit raportului GfK Purchasing Power Europe 2021***, zona de nord - est a României este şi cea mai slab dezvoltată, având o putere de cumpărare de doar 71,2% faţă de media naţională şi de o treime faţă de media UE.  Salariul mediu în aceste judeţe se situează sub pragul de 3.000 lei net lunar, cu aproximativ 20% sub media naţională, conform INS - Institutului National de Statistică. 

Creşte contrabanda online

În mediul online, contrabanda este un fenomen în atenţia autorităţilor în ultimii ani, iar amploarea sa nu este încă suficient cunoscută. Potrivit celui mai recent studiu OECD şi EUIPO (European Union Intellectual Property Office)****, perioada pandemiei a accentuat creşterea volumului de comerţ ilicit online cu produse contrafăcute, iar produsele din tutun din această categorie reprezintă una dintre principalele ţinte.

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o iniţiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităţilor prin centralizarea capturilor din intreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăţurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală a Vămilor.

Campania „Stop Contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări.

 Conform raportului KPMG Project Sun 2021, România se află pe al şaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu ţigarete şi pe primul loc în Europa de Est.
 România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.
 Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.
 Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.  
 În 2019 a fost legiferată în România ziua de 21 aprilie ca Zi Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse. În 2020, contrabanda a fost inclusă în Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024, fiind considerată o ameninţare la adresa siguranţei naţionale.

• În 2021, BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Compania a plătit aproape 11 miliarde de lei la bugetul de stat anul trecut.
• BAT este liderul pieţei tutunului din România, cu o cotă de peste 50%
• BAT are peste 3.000 de angajaţi şi creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie şi aprovizionare.
• BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzeşte, nu arde tutunul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici