30 de tineri au ocupat o sală a Universităţii "Babeş-Bolyai", cerând ca instituţia să fie un spaţiu liber de dezbateri

Aproximativ 30 de tineri, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, au ocupat, marţi, o sală de curs din clădirea principală a instituţiei şi au cerut ca UBB să devină "un spaţiu liber pentru dezbateri", acolo ajungând jandarmi şi poliţişti care i-au legitimat.

188 afișări

Aproximativ 30 de tineri, majoritatea studenţi şi absolvenţi ai UBB, au intrat, marţi după-amiază, în amfiteatrul "Nicolae Iorga" din clădirea princială a universităţii, în timp ce acolo se desfăşura un curs al Facultăţii de Matematică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au afişat pe un geam al clădirii un banner cu mesajul "Spaţiu liber pentru dezbateri" şi au împărţit fluturaşi cu titlul "Revendică-ţi Universitatea!".

"Universitatea se transformă tot mai mult într-o instituţie supra-securizată. Spaţiul care ar trebui să încurajeze circulaţia liberă a ideilor şi să fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai închis, încremenit în practici care nu mai reflectă adevăratele probleme şi nevoi studenţeşti. În loc să reprezinte o pregătire pentru viaţă, Universitatea ne face dependenţi de un sistem socio-economic disfuncţional. Cel mai grav este, însă, că studenţii nu sunt încurajaţi, printr-un sistem participativ, să îşi facă auzite vocile. Considerăm necesară revendicarea unui spaţiu autonom în interiorul Universităţii, în care vocile noastre se pot articula într-o dezbatere liberă, deschisă tuturor studenţilor", se arată în documentul distribuit.

Membrii grupului de tineri au arătat că nu vor părăsi sala până ce studenţii nu vor fi cei care vor decide asupra problemelor reale.

Prorectorul UBB Ioan Bolovan a declarat că acţiunea tinerilor a fost "premeditată" şi a perturbat cursurile Facultăţii de Matematică.

"Intrarea unor persoane străine de curs şi de Facultatea de Matematică în sala «Nicolae Iorga» a fost premeditată şi a avut scopul de a deranja cursurile. Este inadmisibil să se perturbe astfel cursurile", a spus Bolovan.

El a spus că se va încerca negocierea cu grupul de tineri, fiind sesizată şi Poliţia pentru a-i scoate din sală pe cei care nu sunt studenţii UBB sau ai Facultăţii de Matematică.

"Pot protesta, pot să îşi exprime public problemele pe care le au, dar nu în spaţiul academic, în timpul orelor de curs sau în săli de curs unde se desfăşoară activităţi didactice", a subliniat Bolovan.

Reprezentanţii grupului care a ocupat sala, printre care sunt şi tineri care au participat la acţiuni de protest cu tentă ecologistă, au fost legitimaţi de poliţişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici