90.000 de apeluri înregistrate la 119, numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi

Peste 90.000 de apeluri au fost înregistrate de la lansare şi până acum la 119, numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi, a anunţat luni Guvernul.

228 afișări
Imaginea articolului 90.000 de apeluri înregistrate la 119, numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi

90.000 de apeluri înregistrate la 119, numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la un an de la adoptarea ordonanţei privind programul naţional „Din grijă pentru Copii”, în România sunt funcţionale numărul 119, sistemu Ro-Alert copil dipărut, un sistem de criminalistică informatică pentru identificarea pedofililor şi a abuzatorilor sexuali online, dar şi 23 de camere de ascultare a copiilor victime ale infracţiunilor în 19 judeţe.

„Numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi – 119 este funcţional 100% şi a salvat mii de copii din situaţii grave. Sunt peste 90.000 de apeluri şi zeci de mii de copii salvaţi până în prezent”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, aproximativ 1.000 de poliţişti au fost formaţi în domeniul violenţei şi abuzurilor împotriva copiilor din perspectiva relaţionării cu minorii, prevenirii şi combaterii infracţionalităţii la nivelul şcolilor şi a celor îndreptate împotriva copiilor vulnerabili, iar platforma de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro este funcţională şi pune la dispoziţia părinţilor, copiilor şi specialiştilor informaţii şi resurse utile în domeniul managementului emoţiilor şi al siguranţei copiilor.

Executivul anunţă că, în scurt timp, cele 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică/psihoterapie vor fi disponibile copiilor din România, iar măsurile destinate suportului psiho-emoţional la nivelul şcolilor vor fi implementate gradual până la finalul anului 2022.

„Iată că, la un an distanţă de la adoptarea acestui Program, în ciuda pandemiei şi a crizei generate de războiul din Ucraina, am reuşit să livrăm mare parte din rezultatele concrete ale acestui Program complex, care vine cu soluţii concrete pentru siguranţa şi binele emoţional al copiilor noştri”, a declarat Madalina Turza, consilier de stat şi coordonator al programului.

Programul „Din grijă pentru copii” a fost iniţiat de Guvernul României, în premieră, în 2021. Durata programului este de 2 ani şi beneficiază de un buget de aproape 6 milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici