Abaterile pietonilor, principala cauză generatoare de accidente rutiere în primele nouă luni din an

Principala cauză generatoare de accidente rutiere a fost reprezentată de abaterile comise de către pietoni, aceasta având o pondere de 21 la sută din totalul numărului accidentelor grave înregistrate în perioada ianuarie - septembrie, se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

338 afișări
Imaginea articolului Abaterile pietonilor, principala cauză generatoare de accidente rutiere în primele nouă luni din an

Abaterile pietonilor, principala cauză generatoare de accidente rutiere în primele nouă luni din an (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) precizează că din analiza la nivel naţional a evoluţiei dinamicii accidentelor rutiere, a reieşit faptul că, în perioada ianuarie - septembrie a acestui an, au fost înregistrate 6.815 accidente, soldate cu decesul a 1.440 de persoane şi rănirea gravă a altor 6.519 persoane.

Totodată, s-a stabilit că principala cauză generatoare de accidente rutiere a fost reprezentată de abaterile comise de către pietoni, aceasta având o pondere de 21 la sută din totalul numărului accidentelor grave înregistrate în perioada de referinţă.

IGPR anunţă că, în perioada 6 - 12 noiembrie, poliţiştii rutieri vor organiza la nivel naţional, atât acţiuni preventiv - educative pentru conştientizarea pietonilor cu privire la riscurile implicării în accidente rutiere, în vederea adoptării de către aceştia a unui comportament corespunzător în trafic, cât şi acţiuni de impunere a legii în rândul acestei categorii de participanţi la trafic.

De asemenea, în 18 noiembrie, la nivel mondial, se vor organiza acţiuni de marcare a "Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere", la aceste acţiuni urmând să fie cooptaţi şi voluntari din rândul partenerilor Direcţiei Rutiere şi reprezentanţi ai societăţii civile, care pot contribui la disciplinarea rutieră a pietonilor.

Poliţiştii recomandă pietonilor ca traversarea drumurilor publice să se facă numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic, iar acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea să se realizeze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora.

De asemenea, pietonii trebuie să se asigure temeinic înainte de pătrunderea pe partea carosabilă şi să folosească accesorii fluorescente, reflectorizante sau haine de culori deschise, noaptea ori în condiţii de vizibilitate redusă, atunci când circulă pe partea carosabilă a drumului public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici