Abuzuri reclamate de sindicatul medicilor din Spitalul Judeţean Deva: 14 zile de muncă, selecţia subiectivă a angajaţilor şi medic adus din autoizolare la muncă

  • Sindicatul medicilor din Spitalul Judeţean Deva reclamă mai multe abuzuri
  • 14 zile de muncă, selecţia subiectivă a angajaţilor „în stare avansată de epuizare fizică” şi medic aflat în autoizolare acasă, adus la muncă
  • Totodată, sindicatul cere intervenţia miniştrilor Sănătăţii şi Muncii
1517 afișări
Imaginea articolului Abuzuri reclamate de sindicatul medicilor din Spitalul Judeţean Deva: 14 zile de muncă, selecţia subiectivă a angajaţilor şi medic adus din autoizolare la muncă

Sursa foto: Profimedia

Sindicaliştii susţin că abuzurile au început în 29 martie, când angajaţii au fost informaţi, printr-o adresă a DSP Hunedoara, că spitalul intră în carantină, iar personalului medical i-a fost interzis să plece din spital, fiind interzise de asemenea externările şi internările de cazuri noi.

Prin aceeaşi adresă, personalul medical ar fi fost obligat ca în toată această perioadă să muncească timp de 14 zile (un total de 336 ore) fără organizarea legală a timpului de muncă şi a celui de odihnă.

Totuşi, în 30 martie DSP Hunedoara ar fi schimbat regulile şi a dispus ca SJU Deva să interneze cazuri noi - Covid pozitiv.

În continuare, arătând că măsura carantinei nu respectă niciun criteriu epidemiologic, conducerea spitalului a cerut Prefecturii ca UPU şi secţia ATI să fie exceptate de la carantinare, pentru a justifica următoarele internări.

„Atragem atenţia că măsura închiderii a fost luată tocmai ca urmare a efectuării unei anchete epidemiologice în secţia ATI, unde un membru al personalului a fost testat pozitiv Covid-19. În decursul acestei perioade, personalul medical închis în incinta SJU Deva, precum şi pacienţii internaţi au fost testaţi, fiind făcută astfel delimitarea dintre persoanele Covid pozitive şi cele cu rezultat negativ.

Ulterior testării, prin Nota internă 8046/03.04.2020, sub semnătura noului manager al SJU Deva – Silviu Didilescu şi a directorului medical – Claudiu Antal, au fost din nou schimbate regulile iniţiale, permiţându-se înlocuirea unora dintre angajaţii <aflaţi în stare avansată de epuizare fizică>. Subliniem că nu toţi angajaţii cu rezultat negativ al testării închişi în incinta SJU au beneficiat de prezumţia stării de epuizare fizică, deşi la data emiterii notei interne, toţi angajaţii munceau deja de mai bine de 100 de ore. Prin aceeaşi notă internă a fost adus, cu derogare de la DSP (!!), un medic aflat în autoizolare la domiciliu. Criteriile după care se stabilesc aceste derogări de la normele sanitare ale carantinei ne sunt străine”, arată sindicatul.

Delimitarea personalului medical a fost făcută după criteriul rezultatului testelor şi s-ar fi putut relua activitatea normală pentru întreg personalul angajat, cu respectarea normării muncii, spun aceştia.

Pe de altă parte, prin altă adresă, DSP Hunedoara a cerut Prefecturii Hunedoara să dispună, printre altele, ca Serviciul de Ambulanţă Judeţean Hunedoara să transporte pacienţii pozitivi Covid – 19 la SJU Deva, pentru tratament sau dializă, deşi încă se lucrează la stabilirea circuitelor epidemiologice.

„În consecinţă, încă din data de 30.03.2020 s-au efectuat în continuare internări de cazuri noi în cadrul SJU Deva, pacienţi de a căror îngrijire s-a ocupat acelaşi personal medical închis în incinta spitalului, la care s-au adăugat persoane aduse de acasă, care au fost supuse aceloraşi interdicţii. Angajaţilor închişi în spital le este interzis să primească obiecte de uz personal din exteriorul spitalului, inclusiv tratament medical prescris pentru afecţiunile cronice ale unora dintre aceştia, fără a le fi asigurate din alte surse. Mergând pe modelul descris mai sus, conducerea SJU Deva încearcă prin presiuni şi ameninţări cu deschiderea unor dosare penale, aducerea de personal la muncă din exterior, pentru perioade consecutive obligatorii de câte 14 zile, fără a se consemna acest lucru prin înscrisuri, cu interzicerea neîntemeiată a părăsirii incintei spitalului în acest interval de timp, precum şi fără organizarea legală a timpului de muncă şi de odihnă. Practic, personalul angajat este obligat să muncească până la epuizare, continuu, fiind fără pauză la dispoziţia pacienţilor internaţi şi a celor care se internează în unitatea sanitară în continuare, deşi există personal suficient care aşteaptă să se dispună revenirea la un program legal de muncă”, adaugă sindicaliştii.

În continuare aceştia spun că organismele abilitate au atras atenţia deja asupra faptului că în privinţa personalului medical expus în mod prelungit la spaţii contaminate cu încărcare virală mare, există un risc al evoluţiei bolii spre o formă severă, drept pentru care astfel de măsuri pun în pericol grav viaţa şi sănătatea personalului medical, încălcând în acelaşi timp dispoziţiile imperative ale Codului Muncii.

Întrebările sindicaliştilor, expuse într-o scrisoare deschisă către Nelu Tătaru şi Violeta Alexandru, sunt:

- din ce motiv s-a permis ca SJU Deva să fie declarat singurul spital Covid-19 din ţară, încă de la debutul pandemiei, cu încălcarea vădită a prevederilor Anexei I, art. II din OMS nr. 555/03.04.2020, referitoare la implicarea etapizată a spitalelor?
- din ce motiv s-a permis declararea SJU Deva spital Covid – 19 în lipsa unui analizor RT - PCR şi a unor circuite epidemiologice anterior identificate şi aprobate?
- de ce se evită sau se ascunde o vizită a ministrului sănătăţii la SJU Deva, fiind declarat al treilea mare focar Covid-19 din ţară, lăsând cele mai importante decizii la îndemâna unor persoane care şi-au arătat deja competenţele?
- unde sunt transportate şi tratate în prezent cazurile de mare urgenţă non-Covid-19 din judeţul Hunedoara, devreme ce până acum o săptămână SJU Deva era cel care gestiona majoritatea lor?
- de ce nu s-a făcut nici cel mai mic efort de reabilitare a SJU Deva, acesta fiind în prezent singura unitate sanitară care funcţionează cu personalul medical închis în incintă?

Sindicatul Medicorum Honorem al medicilor din cadrul SJU Deva susţine că angajaţii chemaţi la muncă după închiderea spitalului ar fi avut opţiunea de a nu se prezenta, condiţiile fiind „abuzive”.

„Faţă de toate aceste aspecte, raportat la refuzul oricărei comunicări manifestat de către conducerea spitalului şi faţă de faptul că semnalarea publică repetată a acestor probleme a rămas fără efect, Sindicatul Medicorum Honorem al medicilor din cadrul SJU Deva trage un serios semnal de alarmă şi avertizează că va refuza categoric prezentarea la muncă în astfel de condiţii impuse abuziv, care încalcă interdicţia muncii forţate şi dreptul angajaţilor la sănătate, prin interzicerea părăsirii incintei unităţii sanitare la finalul programului legal de muncă, fapt nejustificat nici măcar de condiţiile stării de urgenţă”, conchid sindicaliştii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici