Academicianul Alexei Gromiko a fost exclus de Putin pentru critici la adresa războiului. Bunicul lui a condus Rusia „din umbră”

Cunoscut analist inclusiv pe plan mondial, acesta a făcut parte din comitetul ştiinţific al Consiliului de Securitate al Rusiei, dar s-a făcut „vinovat” de faptul că a semnat un document care privea cu „extremă îngrijorare” conflictul din Ucraina.

2121 afișări
Imaginea articolului Academicianul Alexei Gromiko a fost exclus de Putin pentru critici la adresa războiului. Bunicul lui a condus Rusia „din umbră”

Nepotul lui Gromiko a fost expulzat de Putin pentru critici la adresa războiului

Alexei Gromiko este unul dintre cei 4 analişti excluşi din comitetul ştiinţific de la Consiliul de Securitate al Rusiei. Eliminarea lui s-a făcut printr-o simplă informare, de câteva rânduri, semnată chiar de Vladimir Putin.

„Nu pot vorbi despre motivul pentru care am fost înlăturaţi, nici pentru că încă nu am fost anunţaţi despre nimic. Declaraţia noastră a cuprins mai multe pasaje interesante din punct de vedere al interesului naţional al ţării noastre”, a spus specialistul.

Toţi cei care au fost înlăturaţi au semnat un document care privea cu „extremă îngrijorare” războiul din Ucraina, definit drept „cea mai mare criză de la cel de-al doilea război mondial de pe continentul european”.

Andrei Gromiko era „domnul Niet”

Numele de familie al celui exclus este gravat în istoria Rusiei. Alexei Gromiko are 52 de ani, este un savant foarte respectat şi în străinătate, fiind director al Institutului European al Academiei Ruse de Ştiinţe, autor de eseuri foarte echilibrate despre relaţiile dintre Rusia şi NATO.

Dar, pentru mulţi, el rămâne nepotul lui Andrei Gromiko, omul care a fost chipul Rusiei peste hotare timp de 28 de ani, ministru de externe din 1957 până în 1985, şi cel care a condus ţara, sub acoperire, timp de 7 ani, după atacul de cord pe care l-a suferit Leonid Brejnev în 1975. A fost „la butoane” împreună cu şeful KGB-ului, Iuri Andropov, care a devenit apoi şef de stat oficial.

Istoricii l-au numit „domnul Niet”, domnul Nu, din cauza folosirii frecvente a dreptului de veto sovietic la Consiliul de Securitate al ONU. Cea mai cunoscută frază: „Mai bine 10 ani de discuţii decât o singură zi de război”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici