ACCEPT: România, obligată să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi sex / CEDO a respins contestaţia depusă de Guvern

România este obligată să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi sex, după ce CEDO a respins o contestaţie depusă de Guvern, anunţă ACCEPT într-un comunicat de presă.

699 afișări
Imaginea articolului ACCEPT: România, obligată să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi sex /  CEDO a respins contestaţia depusă de Guvern

ACCEPT: România, obligată să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi sex / CEDO a respins contestaţia depusă de Guvern

Obligaţia României de a proteja şi recunoaşte familiile formate din persoane de acelaşi sex este reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere, care a respins contestaţia depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României.

Astfel, spune ACCEPT, decizia CEDO pronunţată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligaţia Guvernului şi Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecţia şi recunoaşterea legală a tuturor familiilor.

„Nu mai există căi de atac prin care statul să se sustragă de la obligaţiile pe care le are faţă de proprii cetăţeni. Este momentul ca România să facă pasul firesc, pentru care majoritatea populaţiei se declară pregătită. Zeci de mii de români au aşteptat încrezători concluzia Colegiului de judecători ai Marii Camere, format din reprezentanţi ai ţărilor membre, după ce Guvernul a hotărât să amâne implementarea Hotărârii CEDO care-l găseşte vinovat pentru încălcarea Articolului 8 al Convenţiei Europene, privind viaţa de familie. Declaraţia de inadmisibilitate a contestaţiei nu a întârziat să apară, valorile europene fiind clare şi asumate de majoritatea covârşitoare a statelor membre. Cu toate acestea, realitatea arată că fiecare zi în care România a întârziat să ia măsuri a adus prejudicii reale cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex”, informează asociaţia citată.

Atitudinea statului român faţă de această problemă urgentă cu care se confruntă familiile LGBT „este o dovadă de nepăsare care afectează România pe mai multe paliere”, transmite ACCEPT.

„Dincolo de nerespectarea angajamentelor luate de România faţă de partenerii europeni în baza convenţiilor şi tratatelor la care este parte, cei care au de suferit din cauza lipsei unei legislaţii care să asigure protecţie şi recunoaştere familiilor formate din persoane de acelaşi sex rămân, în continuare cetăţenii. Tratamentul la care statul îi supune este unul nedemn şi profund condamnabil. Deşi formează familii bazate pe iubire şi respect reciproc şi îşi îndeplinesc toate obligaţiile şi îndatoririle în faţa statului, persoanele LGBT sunt condamnate la invizibilitate şi nesiguranţă în lipsa unor legi adaptate realităţilor sociale. Nu se pot vizita la spital, nu pot moşteni bunurile obţinute împreună de-a lungul vieţii, nu pot beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului în cazul în care celălalt partener nu are o sursă de venit”, se menţionează în comunnicat.

Conform asociaţiei, o componentă importantă a exodului cu care se confruntă România în acest moment reprezintă un rezultat al atitudinii statului faţă de drepturile omului, iar „mulţi români au decis să părăsească ţara în ultimii 30 de ani pentru a-şi putea întemeia o familie, lăsându-şi în urmă părinţii”.

„Încercarea statului român de amâna încă o dată recunoaşterea şi protecţia familiilor noastre a eşuat. Nu mai există absolut nici un motiv care ar putea fi invocat pentru a justifica continuarea discriminării prin lege într-un stat democratic. Familiile noastre sunt parte a acestei societăţi şi trebuie să fie tratate egal acum şi protejate juridic fără întârziere!”, declară Florin Buhuceanu şi Victor Ciobotaru, una dintre cele 21 de familii care au dat România în judecată la CEDO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici