ACCIDENTUL AVIATIC DE LA SIUTGHIOL: Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a fost eliberat din funcţie

Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a fost eliberat din funcţie, ca urmare a problemelor la intervenţia care a avut loc după prăbuşirea elicopterului SMURD, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

714 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL AVIATIC DE LA SIUTGHIOL: Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a fost eliberat din funcţie

ACCIDENTUL AVIATIC DE LA SIUTGHIOL. Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a fost eliberat din funcţie (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, în şedinţa de Guvern, au precizat sursele citate.

Guvernul va solicita un audit extern la Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă, deoarece procedurile şi persoanele cu atribuţii din instituţie, pentru care au fost asigurate fonduri, trebuie să fie mai bine pregătite, a anunţat miercuri premierul Ponta.

El a precizat, în şedinţa de Guvern, că a primit de la Ministerul de Interne primele concluzii ale accidentului şi că vor fi aprobate "primele responsabilităţi care trebuie asumate".

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a decis, marţi, demiterea şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, Viorel Jianu, şi a propus premierului Victor Ponta să îl schimbe din funcţie pe prefectul judeţului, Radu Volcinschi, urmare a problemelor la intervenţia de după prăbuşirea elicopterului SMURD.

Conform procedurii, un prefect este schimbat prin hotărâre aprobată în şedinţa de guvern.

"Va fi nevoie în continuare să continuăm să aflăm cum s-a produs şi cum s-a ajuns la această tragedie. Cu siguranţă, şi Parchetul va face ceea ce ţine de atribuţiile legale şi o să vreau pentru Departamentul de Intervenţii la Situaţii de Urgenţă să găsim soluţia unui audit extern, pentru că am investit şi investim foarte mult - şi e foarte bine acest lucru - însă, în final, oamenii şi procedurile trebuie să fie mai bine pregătite atunci când avem situaţii de acest gen", a spus Ponta.

El a adăugat că Sistemul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă trebuie tratat cu respect, deoarece este una dintre instituţiile cele mai eficiente, dar a arătat în acelaşi timp că este clar că nu există "sisteme perfecte" şi că toate trebuie reevaluate şi îmbunătăţite.

"Orice fel de vinovăţie sau responsabilitate va fi cazul va fi asumată", a conchis Ponta.

Anunţul privind demiterea lui Jianu şi propunerea privind schimbarea din funcţie a lui Volcinschi a fost făcut marţi de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, într-o conferinţă de presă despre accidentul în urma căruia şi-au pierdut viaţa toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD prăbuşit luni în lacul Siutghiol.

"Pentru creşterea potenţialului operaţional la nivelul judeţului Constanţa şi întărirea mecanismelor de cooperare la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, domnul viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea a dispus schimbarea din funcţie a şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, colonel Viorel Jianu, şi a propus primului-ministru schimbarea din funcţie a prefectului judeţului Constanţa, domnul Radu Volcinschi, care este şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă", a spus Dajbog.

La bordul elicopterului se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani. Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat peste 12 ore.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar în cazul elicopterului SMURD prăbuşit, fiind începută urmărirea penală pentru ucidere din culpă, neluarea şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici