ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU - Ambasador: Doar 6 din cei 18 morţi au fost identificaţi. Mâine vin la Bucureşti procurori muntenegreni

Ambasadorul României în Muntenegru, Mihail Florovici, a declarat, marţi, că trupurile tuturor celor 18 români decedaţi urmare a accidentului vor fi aduse în cursul zilei în ţară, doar şase dintre aceştia fiind însă identificaţi, iar miercuri vor sosi în România şi procurori muntenegreni.

8886 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU - Ambasador: Doar 6 din cei 18 morţi au fost identificaţi. Mâine vin la Bucureşti procurori muntenegreni

ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE: Ambasador: Doar 6 din cei 18 morţi au fost identificaţi; vin la Bucureşti procurori muntenegreni

Ambasadorul României în Muntenegru, Mihail Florovici, a declarat, marţi, că trupurile tuturor celor 18 români decedaţi urmare a accidentului vor fi aduse în cursul zilei în ţară, doar şase dintre aceştia fiind însă identificaţi, iar miercuri vor sosi în România şi procurori muntenegreni.

Florovici, aflat la spitalul din Podgoriţa, a declarat că trupurile celor 18 români morţi urmare a accidentului de duminică vor fi aduse marţi în ţară, unde va continua identificarea acestora, la INML.

"Mâine (miercuri - n.r.) procurorii din Muntenegru vin în România. Asta e condiţia să-i luăm azi", a mai spus ambasadorul.

El a precizat că identificarea victimelor este imposibil să fie finalizată în Muntenegru, procedurile urmând să continue la Bucureşti, cu participarea procurorilor muntenegreni.

Pe de altă parte, ambasadorul a relatat că două dintre persoanele rănite i-au spus că înainte de producerea accidentului i-au cerut şoferului autocarului să circule cu viteză mai mică.

Florovici a spus că în acea zonă sunt drumuri foarte periculoase de munte şi că el are emoţii de câte ori parcurge acel traseu.

El a precizat că duminică a fost anunţat despre accident de către şeful Poliţiei Rutiere din Muntenegru, care iniţial i-a spus că ar fi vorba despre un autocar ucrainean în care s-ar afla şi români.

Florovici a spus că imediat a mers la spital, unde încă nu sosiseră răniţii şi unde a aflat că toate victimele sunt români.

Mihail Florovici a mai spus că la locul unde s-a produs accidentul a mers ataşatul de interne de la Belgrad.

În opinia ambasadorului, nu a existat nicio problemă de comunicare, el spunând că nu putea transmite în ţară informaţii incerte.

UPDATE O femeie de afaceri din Cluj-Napoca, printre persoanele decedate în accidentul din Muntenegru

"Printre persoanele care şi-au pierdut viaţa în accidentul de autocar din Muntenegru se numără şi o femeie cu domiciliul în Cluj-Napoca, Aurora Morar, o femeie de afaceri, care activa în domeniul vânzărilor de carte. Familia a fost anunţată despre deces", au spus surse locale.

Sursele citate au precizat că membrii familiei acesteia au fost deja anunţaţi despre decesul femeii.

UPDATE Un cuplu de pensionari din Timişoara, printre persoanele decedate în accidentul din Muntenegru

O femeie şi un bărbat, soţ şi soţie, ambii în vârstă de 68 de ani, din Timişoara, se află printre persoanele care şi-au pierdut viaţa în urma accidentului din Muntenegru, familia celor doi fiind anunţată marţi de către reprezentanţi ai Poliţiei.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Timiş, Ancuţa Moraru, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că două dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în accidentul din Muntenegru sunt o femeie şi un bărbat, soţ şi soţie, din Timişoara

"Este vorba despre soţii Mircea şi Doina Luminiţa Ardelean, din Timişoara. Cei doi sunt decedaţi, iar astăzi (marţi – n.r.) a fost anunţată familia de către o echipă formată din poliţişti şi psihologi", a spus Ancuţa Moraru.

Potrivit acesteia, cei doi soţi urcaseră în autocar la ultima oprire de pe traseu din ţară, respectiv la Timişoara.

Timişorenii fuseseră şi în Egipt cu aceeaşi firmă de turism

Cei doi soţi din Timişoara care au murit în accidentul din Muntenegru erau ingineri constructori, dar ieşiseră la pensie şi mergeau frecvent în excursii, ei fiind plecaţi şi în Egipt, prin aceeaşi firmă de turism, iar călătoria de acum era plătită de către unul din cei doi fii ai lor.

Cei doi soţi din Timişoara care au murit în accidentul de autocar din Muntenegru, Mircea şi Luminiţa Doina Ardelean, ambii în vârstă de 68 de ani, din Timişoara, erau pensionari, însă de meserie au fost ingineri constructori.

Vecinii lor din blocul din municipiu unde locuiau de 30 de ani spun că ei erau iubiţi şi respectaţi.

"Îi cunoaştem pe soţii Ardelean şi am auzit nenorocirea. Stau în acest bloc de 30 de ani, de când s-a construit blocul. Au fost ingineri constructori şi au doi băieţi. Unul locuieşte la Timişoara, iar celălalt la Bucureşti. Unul dintre băieţi le-a plătit excursia", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, una dintre vecine.

Vecinii au spus că soţii Ardelean au fost pasionaţi de călătorii şi că cei doi copii ai lor le plăteau destul de des excursii. În trecut, spun vecinii, ei au mai fost plecaţi în Egipt, cu aceeaşi firmă de turism.

Rudele celor doi au plecat spre Bucureşti pentru a identifica trupurile neînsufleţite.

UPDATE Familiile decedaţilor din accidentul produs în Muntenegru, anunţate de poliţişti şi psihologi

Familiile persoanelor decedate în accidentul produs în Muntenegru sunt anunţate marţi de echipe mixte formate din poliţişti şi psihologi, nouă dintre victime fiind din Capitală, cinci din judeţul Argeş, două din Timiş şi câte una din Ilfov şi Cluj, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Poliţie.

UPDATE: Ponta: Printre răniţii din Muntenegru există şi unele cazuri extrem de grave, rămânem circumspecţi

Autorităţile au constatat că printre persoanele rănite în urma accidentului din Muntenegru există şi unele cazuri extrem de grave, pentru care nu poate fi făcut altceva decât să fie asigurată cea mai bună îngrijire medicală posibilă, dar "rămânem circumspecţi", a declarat premierul Victor Ponta.

"Putem să aducem în ţară atât persoanele decedate, cât mai ales bolnavii pentru a fi îngrijiţi aici. Să sperăm că toţi cei răniţi vor merge spre însănătoşire, însă există câteva cazuri extrem de grave şi acolo nu putem să facem altceva decât să asigurăm cea mai bună îngrijire medicală posibilă, însă rămânem circumspecţi", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa specială de marţi a Guvernului.

UPDATE Ponta: Autorităţile din Muntenegru au încheiat procedura de identificare a persoanelor decedate în accident

"Am fost informat că acum s-a încheiat de către autorităţile din Muntenegru identificarea persoanelor decedate, deci putem să trecem la procedurile legale privind anunţarea familiilor. Pe măsură ce Procuratura din Muntenegru va da avizul necesar, avem pregătit, la Podgorica, avionul pentru transportarea către Bucureşti a trupurilor neînsufleţite, după aceea trebuie îndeplinite toate procedurile şi, după Institutul de Medicină Legală, vom asigura transportul către oraşele sau comunele în care se aflau", a spus Ponta, în şedinţa specială de marţi a Guvernului.

MAE: S-a stabilit identitatea uneia din cele două victime din Muntenegru care erau neidentificate

Autorităţile au reuşit să stabilească identitatea uneia din cele două victime ale accidentului din Muntenegru care nu fuseseră identificate, a anunţat, marţi dimineaţă, MAE, precizând că în prezent are loc o ultimă evaluare a stării de sănătate a răniţilor, la spitalul din Podgorica.

Potrivit unui comunicat transmis marţi dimineaţă de Ministerul Afacerilor Externe, în baza informaţiilor transmise de Celula de criză, luni seară, cu sprijinul autorităţilor din Muntenegru, a fost finalizată stabilirea identităţii uneia dintre cele două persoane care nu fuseseră încă identificate.

De asemenea, marţi dimineaţă echipa mixtă trimisă de autorităţile române la faţa locului face demersurile necesare, în cooperare cu autorităţile locale, pentru desfăşurarea, în etape, a operaţiunii de repatriere.

Tododată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat se află la spitalul din Podgorica, unde împreună cu medicii locali face o ultimă evaluare amănunţită a stării de sănătate a pacienţilor, "în vederea stabilirii transportabilităţii acestora în cursul acestei zile, cu mijloace puse la dispoziţie de autorităţile române".

MAE mai precizează că în acest moment sunt în curs de avizare procedura şi etapele operaţiunii de aducere acasă a cetăţenilor români.

"Echipa de la faţa locului, coordonată de ministrul Titus Corlăţean, din care face parte secretarul de stat Raed Arafat, aflată de ieri (luni - n.r.) în capitala Muntenegrului, coordonează şi stabileşte etapele de aducere acasă a cetăţenilor români", mai precizează reprezentanţii MAE.

Conform sursei citate, victimele accidentului vor fi internate la spitalele de urgenţă Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar din Capitală, pregătite să primească răniţii.

Oficialii MAE mai spun că familiile celor implicaţi în accident vor fi informate cu privire la locul în care vor fi internaţi pacienţii, precum şi ora la care vor ateriza aeronavele militare.

Cele două aeronave militare care urmează să aducă răniţii români în ţară au plecat spre Muntenegru, marţi dimineaţă, de la Baza 90 Otopeni. La bordul acestora se află 11 medici şi 11 asistenţi SMURD şi cinci angajaţi ai MApN. Aceştia sunt coordonaţi de Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Luni seară, la Baza 90 din Otopeni, au fost prezentate presei, de către ministrul Mircea Duşă, cele două avioane militare - Hercule şi Spartan - cu care vor fi transportate persoanele rănite în accidentul de duminică din Muntenegru.

Spartan, o aeronavă mai mică, este dotată cu 12 tărgi şi aparatură pentru terapie intensivă, în timp ce în Hercule vor putea fi transportaţi 18 pacienţi.

Avioanele se vor întoarce la Baza 90, de unde răniţii vor fi preluaţi de echipaje SMURD şi transportaţi la spitale în Capitală.

Luni seară, Duşa a spus că aceasta este cea mai mare acţiune de acest fel pe care o organizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi a transmis condoleanţe famillilor victimelor din accidentul de la Muntenegru.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie în Muntenegru, duminică după-amiază. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, aflat la Podgorica, la spitalul unde au fost duse victimele, a declarat, luni, că persoanele rănite care vor fi aduse în ţară, marţi, cu două avioane militare, vor fi supravegheate de peste 25 de medici şi asistente, aeronavele fiind aşteptate în capitala Muntenegrului în jurul orei 9.00.

Arafat a mai spus că marţi se va decide dacă dintre răniţi sunt şi unii care nu pot fi transportaţi.

El a precizat anterior, într-o declaraţie de presă, că 18 români au murit în accident, în timp ce 29 sunt internaţi, dintre care şapte, la terapie intensivă.

Reprezentantul spitalului de la Podgorica a precizat, la rândul său, că patru dintre pacienţii de la terapie intensivă respiră cu ajutorul aparatelor şi, deşi au funcţii vitale stabile, sunt încă în pericol.

Pasagerii decedaţi vor fi repatriaţi ulterior, după încheierea formalităţilor, trupurile neînsufleţite urmând să fie transportate de Ministerul de Interne în localităţile de reşedinţă, dacă nu se impune să fie predate unor instituţii ale statului, a mai spus, luni seară, Mircea Duşa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici